19.8 C
Chania
Sunday, May 5, 2024

Σπιτικές Προτάσεις: Λαχανικά, Λαδερά, Τηγανητά

Ημερομηνία:

Σκορδοζούμι (σε ζεστό ψωμί)
Στο μπλέντερ χτυπάμε βιτάμ, σκόρδο, άνηθο κρέμα γάλακτος.Πίτα λαχανικών
Σοτάρομε ψιλοκομμένο κρεμμύδι, μανιτάρια , φέτες κόκκινη πιπεριά, λίγο αρακά βρασμένο, καλαμπόκι, αλάτι, πιπέρι.
Τα σοτάρομε ρίχνομε κατόπιν κρέμα γάλακτος και τυρί τριμμένο. Στρώνομε κάτω 3 φύλλα βουτυρωμένα, βάζομε την γέμιση και από πάνω άλλα 3 φύλλα βουτυρωμένα. Χαράζομε λοξά, ραντίζομε με λίγο νερό το φύλλο στην αρχή και στα μισά του ψησίματος.

Ντομάτες δροσερές ορεκτικό
Παίρνομε ντομάτες τις ξεκουφίζομε όπως στα γεμιστά. Το καπάκι θα το κόψουμε τελείως σε μπαστούνια , θα τα ανακατέψομε με τόνο, μαγιονέζα κέτσαπ λίγο κρεμμύδι, κόκκινη πιπεριά κάππαρη και θα γεμίσομε τις ντομάτες. Ψυγείο και σερβίρισμα.

Μελιτζάνες παπουτσάκια
Μελιτζάνες σε αλατόνερο κομμένες στην μέση κατά μήκος. Το κοτσάνι το ξεφλουδίζομε και τραβάμε από το κέντρο του την ξυλώδη ίνα του. Τις χαράζομε τις τηγανίζομε σε δυνατή φωτιά. Πιέζομε με το κουτάλι και αφαιρούμε απ’ τη μελιτζάνα λίγη ψίχα. Γεμίζομε με κιμά ψημένο και από πάνω μπεσαμέλ και τυρί τριμμένο και φούρνος.

Πατάτες γεμιστές
12-13 πατάτες. Ψήνονται σε 1 ώρα κομμένες στη μέση με τα φλούδια στους 200 βαθμούς. Αδειάζω το εσωτερικό της. Ανακατεύω με δύο αυγά, 1 κουταλιά φρέσκο βούτυρο μια μικρή κρέμα γάλακτος, 1 βαθύ πιάτο γραβιέρα ξυσμένη, λίγο ζαμπόν. Τις γεμίζω και ξανά λίγο στον φούρνο.

Ντοματοπιπεριές γεμιστές αυγολέμονο
9 μέτριες ντομάτες, 9 πιπεριές στρογγυλές , 700 γραμμ. κιμάς μοσχαρίσιος, 1 φλιτζάνι του καφέ ρύζι, 1 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος, 2 κρεμμύδια τριμμένα, μισό φλιτζάνι του καφέ λάδι, 125 γραμμ. βούτυρο, 1 κουταλάκι τσαγιού αλάτι, μισό κουταλάκι τσαγιού πιπέρι, δυόσμος, αυγολέμονο πηχτό. Κόβομε τα καπάκια από τις ντομάτες. Με κουταλάκι αφαιρούμε την σάρκα και τρίβομε στον ρεντέ τις 5 από αυτές. Καθαρίζομε το σπόρο απ’ τις πιπεριές, τις τρυπάμε σε δύο σημεία με πιρούνι. Σ’ ένα μπολ, βάζομε τον κιμά, το ρύζι, το μαϊντανό, τα κρεμμύδια , το λάδι , την ντομάτα, το αλάτι, τι πιπέρι, τον δυόσμο.  Ζυμώνουμε καλά και γεμίζομε τις ντομάτες και τις πιπεριές. Σε κατσαρόλα τοποθετούμε όρθιες τις ντομάτες και τις πιπεριές βάζουμε από πάνω το βούτυρο μικρά κομματάκια, 3 φλιτζάνια τσαγιού νερό κλείνομε την κατσαρόλα και βράζομε σε σιγανή φωτιά 1 ώρα και 15 λεπτά.
Στραγγίζουμε το ζουμί για να κάνομε αυγολέμονο πηχτό.

Ανθοί κολοκυθιάς
Γεμίζομε τους ανθούς με μυζήθρα , πιπέρι και δύο αυγά. Τους βουτάμε σε χυλό και τους τηγανίζουμε.
Βλήτα τσιγαριαστά με ντομάτα
Ένα – ενάμιση κιλό βλήτα, μερικοί ανθοί κολοκυθιάς, 1 διπλοχουφτιά χοχλιοί, βρασμένοι μισό κιλό  φρέσκα φασολάκια, 5-6 πατάτες, 5-6 κολοκυθάκια, μαϊντανό, φρέσκα και ξερά κρεμμυδάκια, σκόρδο, μερικές σκελίδες, 4-5 ντομάτες.
Βάζομε δύο φλιτζάνες ελαιόλαδο (τα χόρτα θέλουν πολύ λάδι) και σοτάρομε τα κρεμμύδια , το σκόρδο μετά κόβομε και ρίχνομε μισά τον μαϊντανό , τα φασολάκια, τις πατάτες. Τα κολοκύθια τσιγαρίζουμε και ψιλοκόβομε τις ώριμες ντομάτες. Ρίχνομε μέσα και τους βρασμένους χοχλιούς. Τα τσιγαρίζομε και ρίχνομε τις ντομάτες και τελευταία τα βλήτα. Προσθέτομε από λίγο νερό και προσθέτομε από μισή φλιτζάνα (όχι μαζεμένο το νερό, από λίγο) μέχρι να ψηθούν όλα και να μείνει με το λάδι του το φαγητό.

Μπριάμ
Μισό κιλό κολοκύθια, μισό κιλό μελιτζάνες, ένα τέταρτο φασολάκια φρέσκα, δύο μεγάλες πατάτες, δύο μεγάλα καρότα, 2 μέτριες πιπεριές , μισό κιλό μανιτάρια  φρέσκα, 1 κιλό ώριμες ντομάτες, μισό ποτήρι λάδι, δύο κρεμμύδια σε φετάκια , 3 σκελίδες σκόρδο, μισό ποτήρι μαϊντανό ψιλοκομμένο, 1 ποτήρι κεφαλοτύρι τριμμένο, λάδι για τηγάνισμα.
Καθαρίζομε μελιτζάνες και κολοκύθια τα κόβομε σε χοντρά κομμάτια. Τα αλατίζομε και τα αφήνομε δύο ώρες. Τα στύβουμε ελαφρά και τηγανίζομε λίγο σε καυτό λάδι. Τηγανίζομε και τα υπόλοιπα. Τα μανιτάρια τα τηγανίζομε ολόκληρα. Σοτάρομε στο μισό  λάδι τα σκόρδα, τα κρεμμύδια και βάζομε την ντομάτα να βράσει. Ρίχνομε τον μαϊντανό. Βάζομε τα λαχανικά στο ταψί ρίχνομε πάνω την σάλτσα ντομάτας. Σκεπάζομε με αλουμινόχαρτο και αφήνομε μισή ώρα στους 180 βαθμούς. Βγάζομε το αλουμινόχαρτο πασπαλίζομε με τυρί και ψήνομε ένα τέταρτο ακόμα.

Μελιτζάνες ιμάμ μπαϊλντί
Ξεφλουδίζομε τις μελιτζάνες ανά μία λουρίδα. Τις αφήνομε σε αλατισμένο νερό για μία ώρα. Τις ξεπλένομε.  Ξεφλουδίζομε και ψιλοκόβομε 4 ώριμες ντομάτες. Καθαρίζομε 10 σκελίδες σκόρδο και ψιλοκόβομε ένα ματσάκι μαϊντανό. Προσθέτομε αλάτι και ανακατεύομε καλά.  Στραγγίζομε τις μελιτζάνες, τις χαράζομε στη μέση και τις γεμίζομε με την σάλτσα ντομάτας και 4 ψιλοκομμένα κρεμμύδια. Τους παραχώνομε ένα κομμάτι αλμυρό τυρί ή γραβιέρα πικάντικη ή λαδοτύρι Μυτιλήνης. Τις βάζομε στο τσικάλι ένα φλιτζάνι  λάδι από πάνω, 3 ποτήρια νερό, αλάτι και ψήνομε μέχρι να μαλακώσουν και να μείνουν με το λάδι.

Μπάμιες λαδερές
1 κιλό μπάμιες φρέσκες (το καλοκαίρι θα το φτιάξετε, εε «Απρίλης – Μάης κοντά ειν’ το θέρος» ή «Από Μάρτη καλοκαίρι και από Αύγουστο χειμώνα» οπότε πλησιάζομε το καλοκαίρι), 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1 φλιτζάνα λάδι, 1 ματσάκι  μαϊντανό ψιλοκομμένο, λίγο ξύδι , αλάτι, πιπέρι, 4 ντομάτες ώριμες πολτοποιημένες.
Καθαρίζομε τις μπάμιες κόβοντας το κοτσανάκι τους. Τις πλένουμε καλά, τις απλώνουμε σε ταψί , τις ραντίζουμε με λίγο ξύδι και τις αφήνουμε αρκετή ώρα στον ήλιο να μαραθούν. Σοτάρουμε το κρεμμύδι , στο λάδι, ρίχνομε τις μπάμιες προσθέτομε τις ντομάτες τον μαϊντανό το αλάτι, το πιπέρι, ελάχιστο  νερό και ψήνομε χωρίς ν’ ανακατεύομε σε μέτρια φωτιά για 30 λεπτά περίπου.

Μπάμιες καυτερές
1 κιλό φρέσκες μπάμιες, 2 κιλά πολύ ώριμες ντομάτες, μερικές σκελίδες σκόρδο, 1 καυτερή κόκκινη πιπερίτσα.
Μισοτηγανίζομε τις μπάμιες. Ψιλοκόβουμε με το μαχαίρι τις ντομάτες, βάζομε απ’ το λάδι που τηγανίσαμε τις μπάμιες και αλάτι και λίγη ζάχαρη και τις ντομάτες. Ρίχνομε μέσα τις μπάμιες όταν τραβηχτούν τα υγρά της ντομάτας ψιλοκόβουμε μερικές σκελίδες σκόρδο και μια καυτερή  ξερή κόκκινη πιπερίτσα αφήνομε να πάρουν μερικές βράσεις και κατεβάζομε. Μπορούμε να βάλομε και την μισή πιπεριά για να μην γίνει πολύ καυτερό.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με κατάνυξη ο Επιτάφιος Θρήνος στη Μονή Γουβερνέτου | Φωτός

Παρουσία πλήθους πιστών και με κατάνυξη πραγματοποιήθηκε ο Επιτάφιος...

Μονή Αγκαράθου: Τα πρόβατα περνούν κάτω από τον Επιτάφιο για ευλογία! | Βίντεο

Κατάνυξη και ευλάβεια το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής στην περιφορά του...

Δείτε τι λένε οι ειδικοί για την πρόωρη ανθοφορία των ελαιόδεντρων στην Κρήτη

Με ταχείς ρυθμούς εξελίσσεται η πρόωρη φετινή ανθοφορία των ελαιοδέντρων σε όλες τις ελαιοπαραγωγικές περιοχές...