24.8 C
Chania
Friday, September 20, 2024

Σπιτικές προτάσεις: Μαρμελάδες

Ημερομηνία:

Ροδάκινο μαρμελάδα
Ένα κιλό ροδάκινα ώριμα, ένα κιλό ζάχαρη, ένα φλυτζανάκι νερό, ένα λεμόνι το χυμό.
Πλένομε τα ροδάκινα και αφαιρούμε τα κουκούτσια. Τα πολτοποιούμε στο μίξερ. Βάζομε στην κατσαρόλα τον πολτό από τα ροδάκινα με τη ζάχαρη και το νερό. Δυναμώνουμε σταδιακά την θερμοκρασία και βράζουμε μέχρι να πήξει. Προσθέτουμε το χυμό λεμόνι και αφήνομε να κρυώσει. Βάζομε σε αποστειρωμένα βάζα.

Φράουλα μαρμελάδα
Ένα κιλό φράουλες, 1200 γρ. ζάχαρη.
Καθαρίζομε και πλένομε πολύ καλά τις φράουλες. Τις πολτοποιούμε στο μίξερ. Ρίχνομε τον πολτό και τη ζάχαρη σε κατσαρόλα και αφήνομε να δέσει για 3-4 ώρες. Στην συνέχεια βράζομε σε δυνατή φωτιά ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να γίνει ένας πηχτός πολτός. Όλες οι μαρμελάδες όταν κρυώσουν σφίγγουν κι άλλο. Μην τις κάνετε και πέτρα. Όταν πρωτοέφτιαξα, το έπαθα, δεν μου κοβόταν, έβαλα τα κλάματα αλλά η μαμά μου με παρηγόρησε. Ήταν θυμάμαι κυδώνι και μήλο μαζί. Θυμάμαι… σχεδόν μισός αιώνας. Σαν και χτες…

Μαρμελάδα αχλάδια
Ένα και ένα τέταρτο του κιλού αχλάδια, ένα κιλό ζάχαρη, δύο φλυτζάνια τσαγκού νερό, ένα κουταλάκι χυμός λεμονιού.
Ώριμα αχλάδια, αφαιρούμε τα κοτσάνια και τα κόβομε σε 4-6 τεμάχια. Βγάζομε τα κουκούτσια και τα βάζομε σε λίγο νερό με χυμό λεμονιού. Τα τραβάμε και τα βάζομε με τα δύο φλυτζάνια νερό να βράσουν μέχρι να λιώσουν. Τα περνάμε από σίτα, μαζεύομε τον πολτό και τον βάζομε μαζί με τη ζάχαρη σε φαρδιά κατσαρόλα. Ανακατεύομε με ξύλινο κουτάλι και βράζομε σε δυνατή φωτιά μέχρις ότου η μαρμελάδα πήξει και δέσει. Ρίχνομε και τον χυμό του λεμονιού, αφήνετε να πάρει 1-2 βράσεις, κατεβάζετε, αφήνετε να κρυώσει και φυλάμε ως συνήθως.

Μαρμελάδα μήλα
Γίνεται ακριβώς όπως τα αχλάδια.

Βατόμουρα μαρμελάδα
Πουλάνε βατόμουρα μα είναι πανάκριβα. Αν μπορείτε να βρείτε από αγρούς, αψέκαστους, είναι το καλλίτερο. Ένα κιλό βατόμουρα, 1200 γρ. ζάχαρη, μισό λεμόνι χυμό, μια βανίλια.
Καθαρίζομε, πλένομε τα βατόμουρα. Τα πολτοποιούμε στο μίξερ, τα βράζομε μαζί με τη ζάχαρη, τον χυμό λεμονιού και τη βανίλια σε δυνατή φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα. Όταν πήξει είναι έτοιμη.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

#ακρίτα: Το twitter δεν «ξεπλένει» την Ακρίτα – Νεοπλουτίστικη ξετσιπωσιά

Η Θάτσερ έλεγε "δεν υπάρχει φτωχοί, υπάρχουν κακοί χαρακτήρες",...

Ο ποταμός που ρέει ανάποδα: Το κρυμμένο μυστικό της Κρήτης που λίγοι γνωρίζουν

Σε έναν από τους πιο άγνωστους και εντυπωσιακούς φυσικούς...