Σύκα μαρμελάδα
(εε, Απρίλης, Μάης , κοντά είν’ το θέρος)
Πέρνομε σύκα ώριμα με καθαρά φλούδια, χωρίς μαυριλάδια. Τα πλένομε καλά – καλά τα κόβομε κομματάκια με τα φλούδια μαζί, βάζομε τρίμα μέρη σύκα ένα μέρος ζάχαρη και λίγο νερό όσο χρειάζεται για να λιώσουν τα φλούδια. Ανακατεύομε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να γυρίσει και να βγάλει το γυαλί της.
Σύκα μαρμελάδα
2ος τρόπος
Ξεφλουδίζουμε τα σύκα τρία μέρη σύκα ένα μέρος ζάχαρη καθόλου νερό.
Φράουλα μαρμελάδα
1 κιλό φράουλες, 1200 gr ζάχαρη. Καθαρίζομε και πλένομε τις φράουλες, τις πολτοποιούμε στο μίξερ ή με το χέρι. Ρίχνομε τον πολτό καθώς και τη ζάχαρη σε κατσαρόλα και αφήνομε να μείνουν 3-4 ώρες. Στη συνέχεια βράζομε το μείγμα χωρίς νερό, μόνο με τα υγρά τους σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να γίνει ένας πηχτός πολτός.
Μαρμελάδα βερύκοκο
Όσα κιλά βερύκοκα ένα κιλό λιγότερο ζάχαρη, ένα φλυτζανάκι νερό στο κιλό ένα κουταλάκι χυμό λεμονιού στο κιλό. Τα βάζουμε να βράσουν χωρίς χυμό λεμονιού χωρίς ζάχαρη. Τα περνάμε από μύλο κα βάζομε πολτό στο τσικάλι με την ζάχαρη και ανακατεύομε να λιώσει η ζάχαρη. Θα ανάψω το μάτι στο 3 και όταν αρχίζει να χοχλακά (θ’ ανακατώνω συνεχώς) και αρχίσει να πήζει θα δοκιμάσω βγάζοντας λίγη σε ένα πιατάκι. Θα κλείσω το μάτι θα ρίξω λεμόνι θ’ αφήσω να πάρει μια – δυό βράσεις και κατεβάζω. (Όταν κρυώνει σφίγγει γι’ αυτό όταν την κατεβάζομε να μην έχει δέσει εντελώς).