19.8 C
Chania
Saturday, November 23, 2024

Σπιτικές προτάσεις

Ημερομηνία:

Χαλβάς Σμυρναίικος:

Ένα λάδι, δύο σιμιγδάλι, τρία ζάχαρη, τέσσερα νερό. Βάζουμε στο ένα μάτι της κουζίνας το νερό , τη ζάχαρη, τα γαρύφαλλα, κανέλλα μασούρι και φλούδια λεμονιού.

Στο άλλο μάτι βάζουμε το λάδι με το σιμιγδάλι χοντρό και αμύγδαλα ξεφλουδισμένα και ανακατεύουμε συνέχεια με ξύλινο κουτάλι. Όταν τα αμύγδαλα έχουν καβουρδιστεί το σιμιγδάλι είναι έτοιμο και χωρίς να αποσύρουμε από τη φωτιά, με ένα σουρωτό από πάνω ρίχνουμε το σιρόπι που βράζει εν τω μεταξύ στο άλλο μάτι. Στην αρχή είναι σαν σούπα το μείγμα. Ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να πήξει και όταν τραβιέται σα μια μπάλα και έχει γυρίσει, είναι έτοιμος ο χαλβάς. Τραβάμε από τη φωτιά και ρίχνουμε κανέλλα σκόνη, βάζουμε στο ψυγείο. Στη Σμύρνη τον σέρβιραν ζεστό.

Καλιτσούνια γλυκό με λουκούμι:

Μία φαρίνα, ένα ποτήρι ραφινέ, τρία τέταρτα ποτήρια ρετσίνα.

Τα ζυμώνω και παίρνω μπαλάκια, τα ανοίγω και βάζω λουκούμι. Τα ψήνω σε αλάδωτο ταψί για τριάντα λεπτά. Πασπαλίζουμε με άχνη.

Κουραμπιέδες με ρακί:

Καβουρντίζω τριακόσια γραμμάρια ασπρισμένα αμύγδαλα στο φούρνο στους 180 βαθμούς και τα χοντροκόβω. Χτυπάω για επτά λεπτά πεντακόσια γραμμάρια βούτυρο μαζί με δύο κρόκους αυγών και ένα τέταρτο φλιτζάνι άχνη και μισό κουταλάκι γλυκού μπέικη μέχρι το μείγμα να γίνει αφράτο. Προσθέτω τα αμύγδαλα και ένα τέταρτο φλιτζάνι ρακί και συνεχίζω το χτύπημα άλλα πέντε λεπτά. Προσθέτω τρία ή τέσσερα φλιτζάνια (περίπου ένα κιλό αλεύρι) και ζυμώνω το μείγμα με το χέρι. Αν χρειαστεί προσθέτω λίγο αλεύρι ακόμα να γίνει η ζύμη σφικτή και λεία. Τοποθετούμε σε βουτυρωμένο ταψί και ψήνω στους 180 βαθμούς.

Κουραμπιέδες:

Μισό κιλό φυτίνη, ένα κιλό αλεύρι, μια βανίλια, τρία φλιτζανάκια του καφέ άχνη, αμύγδαλα ασπρισμένα και καβουρντισμένα, ψήσιμο στους 180 βαθμούς.

Κουραμπιέδες Μαρίκας:

Χίλια διακόσια γραμμάρια αλεύρι, ένα κιλό φρέσκο βούτυρο, ένα κιλό αμύγδαλα καβουρντισμένα και ψιλοκομμένα, ένα ποτηράκι κρασιού κονιάκ, δύο κουταλάκια γλυκού μπέικη, ένα φλιτζανάκι του καφέ άχνη, ένα πιατάκι καφέ σιμιγδάλι, ψήσιμο στους 200 βαθμούς.

Κουραμπιέδες με λουκούμι:

Εκατό γραμμάρια φρέσκο βούτυρο, τρεις κρόκοι αυγών, τρεις κουταλιές άχνη, πέντε κουταλιές γάλα, αλεύρι όσο σηκώσει για μαλακή ζύμη. Μισό κιλό λουκούμι μια φλιτζάνα καρύδια χοντροκομμένα. Ανοίγουμε τη ζύμη σαν πιτάκι και βάζω μισό λουκούμι και λίγο καρύδι τα κλείνω και ψήνω στους  180 βαθμούς μισή ώρα περίπου. Πασπαλίζουμε με άχνη.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ