25.8 C
Chania
Wednesday, May 22, 2024

Σπιτικές προτάσεις

Ημερομηνία:

Αρνί με γιαούρτι: (Όταν ήμουν μικρή το ‘χα πρωτοφάει στις Βρύσες Αποκορώνου μαγειρεμένο μέσα σε στάμνα.  Είναι παραδοσιακό φαγητό που τώρα ψήνεται απλά στ ταψί. Ίσως να γίνεται και στην γάστρα που είναι η εξέλιξη της στάμνας).

Ένα κιλό αρνί , 750 γραμμ. στραγγιστό γιαούρτι , 75 γραμμ. βούτυρο , 2 αυγά , μοσχοκάρυδο, ένα φλιτζάνι λάδι, 1 λεμόνι , αλάτι.

Πλένομε το κρέας , αλατίζομε , τρίβουμε το κρέας με το λεμόνι και το βάζομε στον φούρνο. Μοιράζομε το βούτυρο πάνω στα κομμάτια και ψήνομε για μιάμιση ώρα περίπου σε σιγανή φωτιά. Χτυπάμε τ’ αυγά ανακατεύομε με το γιαούρτι και περιχύνομε το κρέας που ψήνομε ακόμα μιάμιση ώρα.

Χοιρινό με κάστανα: (Τα Χριστούγεννα στην Κρήτη σφάζανε χοίρο και έτσι το χοιρινό ήταν απαραίτητο στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι, κυρίως σούπα αλλά και πολλοί άλλοι τρόποι μαγειρέματος).

Κόβομε το χοιρινό μικρά κομμάτια. Το τσιγαρίζομε με κρεμμυδάκι και λάδι καλά καλά. Στο κρεμμύδι αφήνομε από τα εξώφυλλα το τελευταίο. Σβήνομε με κρασί. Βάζομε την ντομάτα και προς τα μέσα του ψησίματος του έχομε ψήσει ένα κιλό κάστανα στην χόβολη ή λίγο στον φούρνο έως ότου να μαλακώσουν και να ξεφλουδίζουν και τα ρίχνομε στο κρέας και ψήνομε.

Χοιρινό ριγανάτο:

Ενάμιση κιλό χοιρινό κρέας μπούτι, αλάτι , ρίγανη αρκετή, λάδι, μισό κιλό κρασί ρετσίνα. Κόψτε το κρέας σε μικρούς κύβους και πλύντε το καλά. Βάλτε το σε κατσαρόλα, αλατίστε λίγο και βάλτε λίγο νερό μόλις που να σκεπάζει, τα κομμάτια. Ξαφρίστε, κι όταν το νερό αρχίσει  ν’ απορροφιέται προσθέστε το λάδι. Αφήστε να σιγομαγειρευτούν και μόλις αρχίσει να τραβάει το λάδι βάλτε τη ρετσίνα και συνεχίστε. Προς το τέλος αλάτι και ρίγανη.

Μπριζόλες χοιρινές στο φούρνο:

Οκτώ χοιρινές μπριζόλες , ένα κιλό πατάτες, μισό φλιτζάνι βούτυρο, 4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο, ένα μεγάλο λεμόνι, αλάτι, πιπέρι.

Πλύνετε τις μπριζόλες, χτυπήστε τις αλατοπιπερώστε τις και απλώστε τις σ’ ένα ταψί. Καθαρίστε τις πατάτες, κόψτε τις, αλατοπιπερώστε τις και βάλτε τις κι ‘ αυτές στο ταψί. Προσθέστε το σκόρδο , τον χυμό του λεμονιού, το βούτυρο, και ψήστε το φαγητό στον φούρνο σε μέτρια θερμοκρασία.

Χοιρινό με μπύρα και πορτοκάλι:

Ενάμιση κιλό χοιρινό ρολό. Τρία τέταρτα φλιτζανιού φυτίνη, ένα κουτί μπύρα, χυμό από δύο πορτοκάλια, μια με δύο φλούδες πορτοκάλι , δύο κρεμμύδια κομμένα, αλάτι, πιπέρι.

Βάζω το κρέας σε κατσαρόλα με την φυτίνη, και το σοτάρω σε μέτρια φωτιά απ’ όλες τις πλευρές. Όταν πάρει χρώμα σβήνω με την μπύρα και το χυμό πορτοκάλι. Προσθέτω φλούδα, κρεμμύδια, αλάτι πιπέρι και χαμηλώνω την φωτιά. Σιγοβράζω μια ώρα.

Χοιρινό με λάχανο:

Ενάμιση κιλό χοιρινό ψαχνό, 1 μέτριο λάχανο, 2 μικρά χωριάτικα λουκάνικα, μισό φλιτζάνι τσαγιού λάδι, λίγη μαργαρίνη, 3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα, λίγο ψιλοκομμένο σέλινο, 2 πράσα ψιλοκομμένα, αλάτι, πιπέρι.

Για το αυγολέμονο: Χυμό από δύο λεμόνια , ενάμιση φλιτζάνι τσαγιού γάλα, 1 φλιτζάνι τσαγιού ζωμό κρέατος, 2 κρόκοι αυτών, 2 κουταλάκια  κορν φλάο, 2 κουταλιές σούπας βούτυρο, αλάτι, πιπέρι.

Πλένετε και κόβετε το λάχανο. Το βράζετε σε αλατισμένο νερό και το τραβάτε. Σοτάρετε το κρέας με το λάδι και τα κρεμμύδια, προσθέτετε τα πράσα και το σέλινο. Αλατίζετε πιπερώνετε και το βράζετε  με ενάμιση φλιτζάνι νερό 25’ λεπτά περίπου να πιεί το ζουμί του.

Κόβετε τα λουκάνικα σε ροδέλες και τηγανίζετε με την μαργαρίνη. Τα βάζετε στο χοιρινό με το λάχανο. Ετοιμάζετε το αυγολέμονο. Λιώνετε το βούτυρο και προσθέτετε το γάλα και το ζωμό το αλάτι, το πιπέρι και βράζετε σε σιγανή φωτιά. Χτυπάτε τους κρόκους με τον χυμό λεμονιού. Κατεβάζετε απ’ την φωτιά και ρίχνετε τα αυγά ανακατεύοντας συνεχώς. Ξαναβράζετε το αυγολέμονο λίγο και τέλος προσθέτετε το κόρν φλάο διαλυμένο σε λίγο νεράκι. Ανακατεύετε σε σιγανή φωτιά να πήξει η σάλτσα και μετά σερβίρετε το φαγητό περιχυμένο με το αυγολέμονο.

Χοιρινό με διάφορα τυριά:

Κόβομε το κράς σε κύβους. Το ξεβράζομε ελαφρά και το τσιγαρίζομε με μισή φλιτζάνα τσαγιού λάδι με κρεμμυδάκι και λίγο κρασί.  Μετά προσθέτομε μανιτάρια του κουτιού κομμένα και ένα καρότο ψιλοκομμένο. Ψήνουμε σε χαμηλή φωτιά. Όπως μείνει στο τσικάλι το ρίχνουμε σ’ ένα πυρέξ και προσθέτουμε περίπου 600 γραμμ. διάφορα τυριά γκούντα, ένταμ, Έμμενταλ, και μια κρέμα γάλακτος και φουρνίζομε μέχρι να πήξει η κρέμα και να τραβήξουν τα τυριά τις κόρδες τους.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ