Λουκάνικα χωριάτικα Πρέσπας Φλωρίνης
1 οκά και 300 δράμια χοιρινό με το λίπος του ψιλοκομμένο, 300 δράμια πράσα μαραμένα στο τσικάλι, 1 κοφτή κουταλιά μπούκοβο , 1 κουταλιά πιπέρι κόκκινο, 1 κουταλιά μαύρο.
Γεμίζομε το έντερο του χοίρου μ’ αυτή τη γέμιση και πιέζομε καλά να μην έχει κενά αέρα. Τα δένομε στις άκρες ή κατά διαστήματα. Τα κρεμάμε πάνω απ’ το τζάκι ή στον αέρα. Καπνίζομε με αρωματικά χόρτα (φασκόμηλο, θυμάρι κλ.π.)
Κοντοσούβλι
Δύο κιλά τρυφερό χοιρινό κρέας από την νεφραμιά, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, λίγο λάδι, λίγο κύμινο, χυμό λεμονιού, τρείς πιπεριές γλυκές σε τέταρτα, 2-3 ντομάτες σκληρές σε τέταρτα, ένα μεγάλο κρεμμύδι κομμένο στη μέση και χωρισμένο σε φύλλα.
Κόψετε το κρέας σε κομμάτι έξι – επτά εκατοστά. Ανακατέψτε τα σ’ ένα μπολ με αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, λάδι και λίγο χυμό λεμονιού.
Σκεπάστε τα και αφήστε τα στο ψυγείο αρκετές ώρες να μαριναριστούν. Περάστε τα κομμάτια του κρέατος σε σούβλες με την ντομάτα , την πιπεριά, τα κρεμμύδια ανάμεσα. Σιγοψήστε τα στα κάρβουνα αλείφοντας με λάδι – λεμόνι.
Χοιρινό με το λάχανο (2)
Ένα κιλό χοιρινό, 1 λάχανο, ντομάτα σάλτσα.
Κόβω το λάχανο σε κομμάτια και το τσιγαρίζω πολύ καλά σε μια κατσαρόλα μ’ ένα ποτήρι λάδι. Σε μια άλλη κατσαρόλα τσιγαρίζω πολύ καλά το κρέας, σχεδόν το τηγανίζω και μετά ρίχνω αλάτι, πιπέρι, ντομάτα σάλτσα και το αφήνω να μισοψηθεί. Όταν έχει σχεδόν ψηθεί βάζω και το λάχανο , μια καυτερή πιπεριά, αν θέλετε και λίγο αλάτι και ψήνετε μέχρι να μείνει με το λάδι του.
Κατσίκι λαδορίγανη
Τσιγαρίζομε το κατσίκι με το αλάτι και το πιπέρι, όταν τραβήξει το υγρό του, το σβήνομε μ’ ένα ποτηράκι κρασί, προσθέτομε ένα ποτηράκι λεμόνι. Διαλύουμε μια κουταλιά αλεύρι σε νερό και το ρίχνουμε μέσα σιγοψήνομε μέχρι να μαλακώσει το κρέας.
Οματιές χοιρινές
Υλικά: Έντερα γουρουνιού, 1 συκωταριά, σπλήνα, φλέμονα, 2 κούπες ρύζι, 1 κούπα σταφίδες , κύμινο, πιπέρι, αλάτι, λεμόνι ή νεράντζι.
Αφού πλυθούν τα έντερα, τα βάζουμε στο νεράντζι ή στο λεμόνι για κάμποσες ώρες. Βράζουμε το συκώτι, τη σπλήνα , τον φλέμονα μέχρι να ψηθούν καλά. Μετά τα κόβομε σε πολύ μικρά κομμάτια και βάζουμε, το ρύζι, τις σταφίδες , το κύμινο, το πιπέρι, και το αλάτι και τα ανακατεύουμε. Τα έντερα είναι κομμένα περίπου 30 πόντους. Βάζουμε τη γέμιση και τα δένουμε στις άκρες. Στην συνέχεια τα βράζουμε με πολύ νερό μέχρι να ψηθούν, τα στραγγίζομε και τ’ αφήνομε να κρυώσουν. Τα κόβομε σε μερίδες. Τα τρυπάμε για να μη σπάσουν στο βράσιμο και τα γεμίζομε καλά γιατί το ρύζι φουσκώνει.
Γκιουρμπαστή
Υλικά: Κρέας ζυγούρι ή μοσχάρι, τυρί (γραβιέρα και κεφαλοτύρι), σκόρδο, μπαχάρι, αλάτι, πιπέρι.
Κόβομε το κρέας σε μερίδες και τα το τυρί σε κομματάκια. Αλατοπιπερώνομε το κρέας και προσθέτομε το μπαχάρι. Ανακατεύομε το κρέας με τα τυριά και προσθέτομε λίγο λάδι. Τα τυλίγομε όλα μαζί σφιχτά σε λαδόκολλα διπλή. Τα βάζομε στο ταψί και το ψήνομε σε φούρνο στους 180 βαθμούς για 3 ώρες.