13.8 C
Chania
Sunday, December 7, 2025

Σπιτικές προτάσεις

Ημερομηνία:

Μελιτζανόπιτα
Ένα κιλό μελιτζάνες, μισό κιλό κιμά μαγειρεμένο όπως για τα μακαρόνια. Δεκαπέντε φύλλα μπακλαβά. Μπεσαμέλ: Δύο κουταλιές σούπας βούτυρο αδιάλυτο, ένα κουτί γάλα εβαπορέ αδιάλυτο, δύο κουταλιές της σούπας αλεύρι, τέσσερα αυγά, μια φλιτζάνα τυρί τριμμένο. Καθαρίζουμε τις μελιτζάνες από το έξω φλούδι, τις βράζουμε λίγο, τις τραβάμε, τις λιώνουμε με πιρούνι, αλατίζουμε και ανακατεύουμε τα υλικά (μελιτζάνες-κιμάς- μπεσαμέλ)
Βουτυρώνουμε ένα – ένα φύλλο πέντε φύλα, βάζουμε τη γέμιση και φτιάχνουμε τρία ρολά με τη γέμιση που έχουμε. Τα βάζουμε προσεκτικά στο ταψί και πάλι τα βουτυρώνουμε και ψήνουμε ελαφρά χωρίς να κοκκινίσει το φύλλο γιατί στο κόψιμο θρυμματίζεται.

Μανιταρόπιτα
Ένα φύλλο σφολιάτα, δέκα φέτες ζαμπόν, εκατόν πενήντα γραμμάρια ένταμ, εκατόν πενήντα γραμμάρια τυρί κασέρι, εκατόν πενήντα γραμμάρια μοτσαρέλα, ένα μεγάλο κουτί μανιτάρια, μια κρέμα γάλακτος μεσαία, δύο κρόκοι αυγών , αλάτι – πιπέρι, λίγο βούτυρο.
Βουτυρώνουμε το πυρέξ και στρώνουμε την σφολιάτα. Από πάνω ζαμπόν, τυρί ξυσμένο, σοτάρουμε τα μανιτάρια δέκα λεπτά περίπου μ’ ένα μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο και με λίγο βούτυρο. Το στρώνουμε πάνω από τα τυριά. Χτυπάμε την κρέμα μαζί με τους κρόκους, βάζουμε λίγο αλάτι και πιπέρι, περιχύνουμε στο πυρέξ και διπλώνουμε τις άκρες προς τα μέσα. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς 45 λεπτά.

Πρασοτυρόπιτα
Ανοίγουμε φύλλο χονδρούτσικο με αλεύρι, λίγο αλάτι, λίγο λάδι και νερό ή φτιάχνουμε σφολιάτα ή την αγοράζουμε. Πάνω – κάτω φύλλο.
Γέμιση: δύο κιλά πράσα ψιλοκομμένα μέχρι την αρχή του πράσινου. Ένα ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο. Επτακόσια πενήντα γραμμάρια φέτα τριμμένη. Ένα κουτί γιαούρτι στραγγιστό. 70 γραμμάρια βούτυρο, πέντε αυγά, αλάτι – πιπέρι, Αχνίζουμε τα πράσα με λίγο νερό σε χαμηλή φωτιά χωρίς να ροδίσουν. Τα στραγγίζουμε καλά προσθέτουμε το βούτυρο , τον άνηθο, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να κρυώσουν. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά. Πάνω – κάτω φύλλο. Λαδώνουμε το πάνω φύλλο, χαράζουμε, σουσαμώνουμε και φουρνίζουμε.

Τυρόπιτα
700 γρ φέτα, εκατό πενήντα γρ. γραβιέρα, μισή δόση μπεσαμέλ, 5 αυγά, 7-8 φύλλα κρούστας.
Βουτυρώνουμε ένα – ένα κάτω στη μέση η γέμιση άλλα τόσα φύλλα πάνω. Ραντίζουμε με βούτυρο λιωμένο και λίγες σταγόνες νερό. Χαράζουμε, φουρνίζουμε. Αυγό, σουσάμι.
Εεε, σπανακόπιτα δεν σας γράφω, θα ξέρετε όλες να φτιάχνετε.

Πιπερόπιτα
Παίρνουμε περίπου δέκα πιπεριές διαφορετικά είδη, τρία κρεμμύδια, ένα με δύο πράσα, τρία αυγά λίγη μυζήθρα και φέτα, δύο σφολιάτες, Κόβουμε τις πιπεριές και τα πράσα ροδέλες. Τα σοτάρουμε λίγο, τα ανακατεύουμε όλα μαζί, στρώνουμε το φύλλο. Από κάτω, ρίχνουμε με τρυπητή κουτάλα, τη γέμιση από πάνω το άλλο φύλλο. Λαδώνουμε, σουσάμι και φουρνίζουμε.

Λουκανόπιτα
Στρώνουμε διπλά τρία φύλλα κρούστας στο πυρέξ. Βάζουμε κέτσαπ, μουστάρδα, κομμένα λουκάνικα και λίγο ψημένα στο τηγάνι, κομματάκια ζαμπόν τυρί τριμμένο, πιπεριά, ντομάτα, από πάνω τυρί του τοστ και δύο φύλλα διπλά. Χτυπάμε τρία τέσσερα αυγά και μιάμιση φλιτζάνι γάλα το περιχύνουμε και το αφήνουμε μιάμιση ώρα να τραβήξει και το φουρνίζουμε.

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ναυάγιο στη Χρυσή: Δε φτάνουν οι θάλαμοι στα ψυγεία του νεκροτομείου για τους νεκρούς

Της Ευαγγελίας Καρεκλάκη Στο νεκροτομείο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου θα μεταφερθούν...

Το ΠΑΣΟΚ «φρενάρει» τον Τσίπρα

Με την παρουσίαση του βιβλίου του στην Αθήνα και το θέατρο...