20.8 C
Chania
Sunday, May 19, 2024

«Ένα αλλιώτικο καλοκαίρι» από το Θέατρο ΜΝΗΜΗ

Ημερομηνία:

Η Εταιρεία Θεάτρου ΜΝΗΜΗ ετοιμάζεται να παρουσιάσει περί τα τέλη Ιανουαρίου 2014, στο Θέατρο Κυδωνία, στα Χανιά, το έργο του δημοφιλούς Βρετανού συγγραφέα Μάικ Κένι, «Ένα αλλιώτικο καλοκαίρι», σε σκηνοθεσία Μιχάλη Βιρβιδάκη. Πρόκειται για ένα ποιητικό αριστούργημα γραμμένο για παιδιά, αλλά που θα μπορούσαν με ευχαρίστηση να το παρακολουθήσουν και θεατές μεγαλύτερης ηλικίας λόγω της απαράμιλλης ευαισθησίας και ωριμότητας της γραφής του. Ένα τρυφερό έργο με θέμα την απουσία και τη μνήμη, που καταφέρνει να συμφιλιώσει το μικρό παιδί με την ιδέα της απώλειας, χωρίς να αναφέρεται ούτε μια φορά η λέξη θάνατος.

Το έργο του Μάικ Κένι ανεβαίνει σε μετάφραση Κωστή Σκαλιόρα, σκηνοθεσία και εικαστικό περιβάλλον Μιχάλη Βιρβιδάκη, μουσική Νίκου Βίττη, φωτισμούς Μαρίας Μπαλαντίνου και βοηθό σκηνοθέτη τον Βικέντιο Μυλωγιαννάκη. Τους ρόλους ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Ελπίδα Ζαμπετάκη και Μιχάλης Βιρβιδάκης. Ανέβηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2004 από το θέατρο Πόρτα της Ξένιας Καλογεροπούλου, με μεγάλη επιτυχία, σε σκηνοθεσία Γιάννη Μόσχου και με τους Ιωάννα Παππά και Δημήτρη Καταλειφό στους δύο πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Ο Μάικ Κένι έχει αποσπάσει αρκετά σημαντικά βραβεία στη χώρα του. Η έγκυρη αγγλική εφημερίδα Independent τον περιέλαβε το 2003 στον κατάλογο των σημαντικότερων Βρετανών θεατρικών συγγραφέων, πλάϊ στον Πίντερ και τον Στόπαρντ.

 Για το «Ένα αλλιώτικο καλοκαίρι» ο διεθνής τύπος έγραψε:

Ο Βίκτορ Ουγκό έγραψε κάποτε πως «μεγαλύτερο θέαμα απ τη θάλασσα είναι μόνο το εσωτερικό της ψυχής». Εάν υπάρχει κάποιο μέρος όπου μπορεί να δει κανείς αυτό το θέαμα, όπου μπορεί να δει τη θάλασσα να συναντά την ψυχή, τότε οι χαρακτήρες στο έργο του Μάικ Κένι «Ένα αλλιώτικο καλοκαίρι» είναι μόνιμα εγκατεστημένοι σ’ αυτό. Jesse Herwitz

Καμιά φορά, αλλά όχι πολύ συχνά, οι πλανήτες ευθυγραμμίζονται, οι θεοί μας χαμογελούν, και κάθε λέξη πέφτει από τον ουρανό ακριβώς στη θέση της σχηματίζοντας μια τέλεια καταιγίδα δημιουργικής ενέργειας που καταλήγει σ’ ένα πραγματικά απίστευτο αποτέλεσμα! Αυτή ασφαλώς είναι η περίπτωση του έργου «Ένα αλλιώτικο καλοκαίρι». Stage and Cinema.

Το θεατρικό έργο «Ένα αλλιώτικο καλοκαίρι» βάζει τον πήχη πολύ ψηλά σε ό,τι αφορά το ποιοτικό θέατρο για παιδιά. Είναι γεμάτο αλησμόνητες, ρυθμικές στιγμές που πνέουν μέσα στο διάλογο, αντηχώντας τα κύματα του ωκεανού της σκηνογραφίας του έργου.  Τα παιδιά φαίνεται να επικοινωνούν με τη διαίσθηση στην ενσυνείδητη πρόθεση του συγγραφέα που εμπιστεύεται την ικανότητά τους να κατανοούν και να αισθάνονται εκλεπτυσμένες καταστάσεις, παρ’ όλη την αφέλεια πoυ χαρακτηρίζει την ηλικία τους.  Το έργο σέβεται τα όρια της παιδικής κατανόησης αλλά εμπεριέχει και μια πολυπλοκότητα που το κάνει ελκυστικό και στους ενήλικους.  Καθ’ όλη τη διάρκεια των 70 λεπτών της παράστασης η ατμόσφαιρα είναι φορτισμένη με τη σαγήνη και το μεγαλείο των υψηλότερων αισθημάτων.  LAist Daily

 

Το θεατρικό  έργο «Ένα αλλιώτικο καλοκαίρι» διαρκεί περίπου μια ώρα, όμως παρέχει στους θεατές του ένα ταξίδι αισθημάτων και ένα είδος συναισθηματικής κάθαρσης πολύ μεγαλύτερης διάρκειας σε ώρες ζωής. Η χρονική αποζημίωση είναι απαράμιλλη. Examiner

www.theatro-kydonia.gr

15 ΧΡΟΝΙΑ ΘΕΑΤΡΟ ΚΥΔΩΝΙΑ   www.theatro-kydonia.gr/tenyears.php

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ