12.8 C
Chania
Saturday, December 6, 2025

Σπιτικές Προτάσεις

Ημερομηνία:

Σταφιδόψωμο:

Ένα πακέτο φαρινάπ. Δύο ποτήρια γάλα. Δύο ποτήρια ζάχαρη. Ένα κιένα τέταρτο σπορέλαιο. Τέσσερα αυγά δύο κουτάλια σόδα μια κουταλιά γαρύφαλλο μια κουταλιά κανέλλα, δύο νεροπότηρα σταφίδες. Ψήσιμο στους 175 βαθμούς για 45 λεπτά.

Μπουγάτσα:

Έξι φύλλα μπακλαβά. Τετρακόσια γραμμ. μυζήθρα, 1 φλιτζάνα τσαγιού λάδι ραφινέ, 1 φλιτζάνα τσαγιού γάλα, 2-3 κουταλιές σούπας αλεύρι.

Για ψήσιμο λαδώνουμε κανονικό ταψί με μπόλικο λάδι. Μετά τοποθετούμε μπρούμυτα τη μπουγάτσα. (Τοποθετούμε πρώτα δύο φύλλα καλά βουτυρωμένα και ρίχνομε το μείγμα. Πιάνουμε τις άκρες των φύλλων και τις ενώνουμε αντικριστά. Έχομε απλώσει και βουτυρώσει το επόμενο φύλλο δίπλα. Πιάνομε το μείγμα με τα δύο  πρώτα φύλλα πολύ προσεχτικά και το  τοποθετούμε μπρούμυτα , απλώνουμε το επόμενο φύλλο. Διπλώνουμε, απλώνουμε το επόμενο φύλλο ξαναρίχνουμε μπρούμυτα, ξαναπλώνουμε ρίχνουμε πάλι τα διπλωμένα φύλλα και συνεχίζουμε έτσι μέχρι να τελειώσουν.

Πυρώνουμε πάνω κάτω τον φούρνο. Τοποθετούμε την μπουγάτσα σκεπασμένη με αλουμινόχαρτο. Χαμηλώνουμε τον φούρνο και άμα ψηθεί από κάτω βγάζομε το αλουμινόχαρτο. Στα 30 λεπτά της ώρας την περιχύνουμε με το λάδι της.

Επαναλαμβάνουμε 2-3 φορές και βγάζω. Περίπου τρία τέταρτα της ώρας ψήσιμο.

Μαρμελάδα πεπόνι: ( δεν είναι η εποχή της αλλά φυλάξτε την συνταγή)

Για 400 γραμμ. μαρμελάδα: ενάμιση κιλό πεπόνι καθαρισμένο και κομμένο σε κύβους, μισό κιλό ζάχαρη, δύο κουταλιές λικέρ πορτοκαλιού, ένα κουταλάκι  χυμό λεμονιού , δύο κουταλιές χυμό από ρόδι.

Βράζομε σε μέτρια φωτιά το πεπόνι , τη ζάχαρη και το λικέρ πορτοκαλιού για μισή ώρα ανακατεύοντας συχνά ώσπου να πήξει  η μαρμελάδα. Ρίχνομε τον χυμό λεμονιού και τον χυμό ροδιού και ανακατεύομε. Όταν κρυώσει φυλάμε σε αποστειρωμένα βάζα.

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μπαράζ σεισμικών δονήσεων ανοιχτά των Χανίων – Η γεωγραφική κατανομή των Ρίχτερ

Έντονη σεισμική κινητικότητα καταγράφεται τις τελευταίες ώρες στον θαλάσσιο...