Δαμάσκηνα ξηρά κομπόστα
Τρία τέταρτα κιλού δαμάσκηνα ξηρά, ένα φλιτζάνι
τσαγιού ζάχαρη. Δύο φλιτζάνια τσαγιού νερό, μια
φλούδα λεμονιού, ένα κομμάτι κανέλα 2 ή 3 γαρύφαλλα.
Διαλέχτε δαμάσκηνα γερά, μικρά και μεγάλα. Τα βάζετε σε λεκανίτσα με νερό να μουσκέψουν επί 4-5 ώρες και να φουσκώσουν. Τα ξεπλένετε καλά και τα βάζετε σε κατσαρόλα με τα δύο φλιτζάνια νερό να βράσουν και να μαλακώσουν καλά. Ρίχνετε τότε τη ζάχαρη και τα μυρωδικά και αφήνετε να βράσουν μαζί 5 με 10 λεπτά.
Βγάζετε τα δαμάσκηνα με τρυπητή κουτάλα, τα βάζετε σε κομποστιέρα, αφήνετε το σιρόπι να πάρει μερικές βράσεις, πετάτε τα μυρωδικά και περιλούστε με το σιρόπι τα δαμάσκηνα.
Αμυγδαλωτά με ασπράδια
1500 γραμ. αμύγδαλα, 128 γραμ. ζάχαρη,
12 ασπράδια.
Ασπρίζουμε, στεγνώνουμε και αλευρώνουμε τα αμύγδαλα. Παίρνομε από αυτά λίγα – λίγα και τα κοπανίζουμε με λίγη – λίγη από την ζάχαρη. Όταν τελειώσουν, ζάχαρη και αμύγδαλα τα αφήνομε γύρω στις επτά ώρες. Μετά χτυπάμε τα ασπράδια σφιχτή μαρέγκα και τα προσθέτουμε στο μείγμα με τα αμύγδαλα μέχρι να δούμε ότι πλάθονται. Ίσως να μην σηκώσει όλα τα ασπράδια αν είναι μεγάλα τα αυγά. Για άρωμα χρησιμοποιούμε όψη λεμονιού. Τα πλάθουμε περίπου σαν καρύδι, τα βάζουμε σε λαδόκολλα και από πάνω βάζουμε ένα αμύγδαλο. Φουρνίζουμε.