Σουμάδα:
Διακόσια πενήντα γραμμ. άσπρη ψίχα αμύγδαλα, ενάμιση – δύο κιλά ζάχαρη, λίγο αλάτι, ανθόνερο εσανς πικραμύγδαλου.
Αλέθουμε τα αμύγδαλα πολύ ψιλά και τα βάζομε σ’ ένα πανί σμιχτό ή και διπλό. Αφού βράσομε 2,5 λίτρα (δυόμιση) νερό το ρίχνομε λίγο – λίγο και σφίγγομε το πανί μέχρι να τελειώσει το νερό και να μην βγάζει άσπρο ζουμί. Βράζομε το ζουμί με την ζάχαρη και στο γύρισμα ρίχνομε το αλάτι, ανθόνερο πικραμύγδαλο. Διατηρείται στο ψυγείο. Πίνεται ζεστή με κανέλλα και σουσάμι ή παγωμένη.
Τσουρέκια (φοβερά γίνονται):
Τέσσερα κιλά αλεύρι, δέκα αυγά, δύο για άλειμμα , ένα κιλό γάλα αγνό, ένα κιλό και ένα τέταρτο ζάχαρη, δύο φακελάκια μικρά μαχλέπι, ένα φακελάκι κόλιαντρο, μαστίχα και κακουλέ.
Τα κοπανίζομε με λίγο αλεύρι. Διακόσια πενήντα γραμμάρια μαγιά μπύρας, επτακόσια γραμμ. φυτίνη, σουσάμι. Ετοιμάζω πρώτα την μαγιά μπύρας. Σ’ ένα ποτήρι χλιαρό νερό βάζω μια πρέζα ζάχαρη την μαγιά και όσο αλεύρι σηκώσει για να γίνει πηκτός χυλός. Σε μια λεκάνη 3 κιλά αλεύρι συν δύο χούφτες, τα μυρωδικά και λίγο αλάτι. Ζεσταίνω το γάλα με τη ζάχαρη ρίχνω μέσα και μετά την μαγιά.
Ζεσταίνω το βούτυρο και ρίχνω λίγο – λίγο πλάθοντας την ζύμη η οποία γίνεται μαλακή. Αφήνω λίγο βούτυρο και όταν φουσκώσουν το ξαναζυμώνω, βουτάω τα χέρια μου στο βούτυρο και πλάθω τα τσουρέκια. Τ’ αφήνω πάλι να φουσκώσουν, τ’ αυγώνω, ρίχνω σουσάμι και ψήσιμο στους 180 βαθμούς περίπου μισή ώρα. (Το κάθε τσουρέκι πρέπει να είναι περίπου ένα κιλό και όταν ψημένο το κόψομε μέσα δεν πρέπει να είναι πολύ στεγνό αλλά να διατηρεί μια υγρασία. Αυτό είναι η επιτυχία του).
Κουλουράκια νηστήσιμα: (Στέλλας Αλευράκη)
3 νεροπότηρα λάδι, 2 βανίλιες, 1 ½ νεροπότηρο ζάχαρη, ξύσμα πορτοκαλιού, 1 νεροπότηρο πορτοκαλόζουμο, γαρύφαλλα, 2 φακελάκια μπέικη, κανέλλα, 2 κοφτά κουταλάκια σόδα, κανονική ζύμη, αλεύρι (περίπου 1300 γραμμ.)
Κάνω μικρά μπαλάκια ζύμης, πατώ με το χέρι και κάνω μικρά κουραμπιεδάκια. Τα κυλώ σε πλυμένο σουσάμι. Τα ψήνω στους 180ο για 30’ περίπου.
Λαδοκούλουρα:
Δύο νεροπότηρα λάδι, ενάμιση νεροπότηρο ζάχαρη, ένα κρασοπότηρο πορτοκαλόζουμο, ένα κουταλάκι κανέλλα, ένα κουταλάκι γαρύφαλλα, ένα κουταλάκι σόδα, ένα μπέικη, αλεύρι ένα κιλό και κάτι, μαλακό, εκατό γραμμ. σουσάμι.
Λάδι με ζάχαρη, να χτυπηθούν καλά, μετά κανελογαρύφαλλα, μετά πορτοκαλόζουμο, σόδα, το χυμό ενός λεμονιού, μπέικη με αλεύρι και σουσάμι. Ψήνομε στους 200 βαθμούς.