24.8 C
Chania
Friday, May 3, 2024

Σπιτικές Προτάσεις

Ημερομηνία:

Πατατάκια στρογγυλά κατεψυγμένα:

Βάζω τα πατατάκια όπως είναι από κατάψυξη σ’ ένα ταψάκι, λάδι, λίγη φυτίνη, ρίγανη, στο φούρνο και τα ανακατώνω συχνά και δέκα λεπτά πριν το ψήσιμο τα περιχύνω με μια κρέμα γάλακτος.

Χοιρινό με μπύρα και πορτοκάλι:

Ενάμιση κιλό χοιρινό ρολό, τρία τέταρτα φλιτζανιού φυτίνη, ένα κουτί μούρα, χυμό από δύο πορτοκάλια, μια με δύο φλούδες πορτοκάλι, δύο κρεμμύδια κομμένα, αλάτι, πιπέρι.

Βάζω το κρέας σε κατσαρόλα με τη φυτίνη και το σοτάρω σε μέτρια φωτιά απ’ όλες τις πλευρές. Όταν πάρει χρώμα, σβήνω με την μπύρα και το χυμό πορτοκάλι. Προσθέτω φλούδα, κρεμμύδια, αλάτι, πιπέρι και χαμηλώνω τη φωτιά. Σιγοβράζω μια ώρα.

Χτυπητή με καρότο:

Μισό κιλό μυζήθρα, δύο καρότα μεγάλα τριμμένα στο ρεντέ, μια καυτερή κίτρινη πιπεριά, αλάτι, λάδι δύο φλιτζάνια. Τα δουλεύω όλα μαζί.

Πουτίγκα με δαμάσκηνα φρέσκα:

Τρείς κουταλιές σούπας αλεύρι, τρία αυγά, τρεις κουταλιές σούπας ζάχαρη ψιλή, μισό λίτρο γάλα, 25 γραμμάρια βούτυρο, 575 γραμμάρια φρέσκα δαμάσκηνα κομμένα στα δύο, μια κουταλιά σούπας άχνη.

Χτυπάω τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν. Ρίχνω το αλεύρι και χτυπάω για να γίνει ζύμη. Ζεσταίνω  το γάλα και το προσθέτω σιγά σιγά στη ζύμη. Με το μισό βούτυρο αλείφω ένα πυρίμαχο σκεύος μικρό. Ρίχνω μέσα λίγη ζύμη, τα δαμάσκηνα με το κομμένο κομμάτι προς τα κάτω. Συμπληρώνω από πάνω την υπόλοιπη ζύμη. Κόβω το υπόλοιπο βούτυρο σε  κομματάκια, τα σκορπάω από πάνω και ψήνω για 30 λεπτά περίπου. Πασπαλίζω με άχνη ζάχαρη και τη ξαναβάζω στο φούρνο για 5 λεπτά ακόμα. Μπορώ να χρησιμοποιήσω και δαμάσκηνα κονσέρβα. (Το σκεύος πρέπει να είναι ρηχό).

Ψωμί με κύμινο, μαστίχα και ελαιόλαδο:

1 ½ φλιτζάνι κοινό παρθένο ελαιόλαδο  1/2 κιλού αλεύρι λευκό μαλακό, ½ κιλό αλεύρι σταρένιο, 1 φλιτζάνι αλεύρι από κριθάρι, 30 γραμμ. νωπή μαγιά, 1 κουταλάκι του γλυκού γεμάτο κύμινο, 3 κομματάκια μαστίχα κοπανισμένη, 1 κουταλάκι του γλυκού γεμάτο αλάτι, κουταλιές της σούπας ζάχαρη.

Διαλύετε τη μαγιά σε λίγο χλιαρό νεερό και προσθέτετε λίγο από το λευκό αλεύρι για να φτιάξετε έναν πηχτό  χυλό. Σκεπάζετε με μια βαμβακερή πετσέτα και αφήνετε τη ζύμη να διπλασιαστεί σε όγκο και να φουσκώσει.

Μέσα στο φουσκωμένο αυτό ζυμάρι ρίχνετε τα μπαχαρικά, τη ζάχαρη, το αλάτι, το ελαιόλαδο και λίγο χλιαρό νερό. Αναμειγνύετε με το χέρι σας όλα τα υλικά και ρίχνετε σταδιακά και εναλλάξ το κάθε αλεύρι.

"google ad"

Ζυμώνετε παράλληλα μέχρι να αρχίσει να σχηματίζετε μια ζύμη ομοιογενής και μαλακή, αλλά κάπως βαριά, επειδή έχει το κριθαρένιο και το σιταρένιο αλεύρι.

Αδειάζετε το ζυμάρι σε ένα καθαρό μπολ και το σκεπάζετε με δύο βαμβακερές πετσέτες. Το αφήνετε σε ζεστό μέρος με σταθερή πάντα θερμοκρασία, να διπλασιαστεί σε όγκο. Θα σας πάρει περίπου 60 – 70 λεπτά. Όταν το ζυμάρι διπλασιαστεί σε όγκο το αδειάζετε σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και το ξαναζυμώνετε με γρήγορες κινήσεις για 4-5 λεπτά. Το χωρίζετε σε τρία κομμάτια και πλάθετε με αυτό μικρές φραντζόλες.

Τις τοποθετείτε σε ελαφρώς λαδωμένα ταψιά, τα οποία βάζετε μέσα σε φούρνο που έχετε προθερμάνει στους 100 βαθμούς μόλις για 5 λεπτά, και τον έχετε κλείσει. Αφήνετε εκεί το ψωμί για 25-30 λεπτά, ώστε να ξαναφουσκώσει. Αμέσως μετά ψήνετε στους  180ο για 55-60 λεπτά.

Παξιμάδια με γλυκάνισο και ελαιόλαδο:

1 φλιτζάνα κοινό παρθένο ελαιόλαδο, 1 ½ κιλό αλεύρι λευκό, 25 – 30 γραμμ. μαγιά νωπή, 1 ½ φλιτζάνι γάλα, 1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη, 1 κουταλιά της σούπας κανέλα  τριμμένη, 1 κουταλάκι γλυκάνισο κοπανισμένο , ½ κουταλάκι αλάτι.

Ετοιμάζουμε το προζύμι από το προηγούμενο βράδυ διαλύοντας τη μαγιά σε λίγο χλιαρό νερό.

Προσθέτετε 1 ½ φλιτζάνι αλεύρι, ανακατεύετε και το αφήνετε σκεπασμένο σε ζεστό μέρος να φουσκώσει. Κοσκινίζετε το υπόλοιπο αλεύρι και το αδειάζετε σε μια λεκάνη. Κάνετε μια λακκούβα στη μέση και ρίχνετε κατ’ αρχήν το προζύμι, το γάλα χλιαρό, το γλυκάνισο, τη ζάχαρη, την κανέλα, το αλάτι, το ελαιόλαδο και 2 ½ φλιτζάνια χλιαρό νερό, το οποίο ρίχνετε σταδιακά ενώ ζυμώνετε το ψωμί. Ζυμώνετε έως ότου να γίνει η ζύμη μαλακή, αφράτη και δίχως να κολλάει. Τοποθετείτε τη ζύμη σε μια καθαρή λεκάνη και την αφήνετε σκεπασμένη σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο.

Όταν η ζύμη είναι έτοιμη, την κόβετε με μικρά κομμάτια και την κάνετε μικρά και λίγο φαρδιά φραντζολάκια. Τα βάζετε σε ελαφρώς λαδωμένα ταψιά, τα σκεπάζετε και τα αφήνετε για 30 – 35 λεπτά να φουσκώσουν. Τα χαράζετε βαθιά κατά πλάτος σε κομμάτια των 3-4 εκ. Τα ψήνετε στους 180ο για 50-55 λεπτά. Τα βγάζετε από το φούρνο και τα αφήνετε να κρυώσουν εντελώς. Τα κόβετε εκεί όπου έχετε χαράξει και τα βάζετε σε καθαρά ταψιά. Τα ψήνετε για 5-6  ώρες στους 50-60 βαθμούς μέχρι να φρυγανιστούν.

Φυλάτε σε δροσερό και ξηρό μέρος.

Κρίθινα παξιμάδια:

1 φλιτζάνι κοινό παρθένο ελαιόλαδο, 1 κιλό κρίθινο αλεύρι μαζί με το πίτουρο, ½ κιλό αλεύρι λευκό, 30 γραμμ. μαγιά νωπή, 1 κουταλιά της σούπας αλάτι.

Διαλύετε τη μαγιά με λίγο χλιαρό νερό. Ρίχνετε το μισό από το λευκό αλεύρι. Ανακατεύετε και τοα αφήνετε να διπλασιαστεί σε όγκο και να φουσκώσει. Αδειάζετε το κρίθινο αλεύρι σε μια λεκάνη και κάνετε στη μέση μια λακκούβα. Εκεί ρίχνετε το αλάτι, το ελαιόλαδο, τη φουσκωμένη μαγιά και αρχίζετε σιγά σιγά να ζυμώνετε το μείγμα, προσθέτοντας εναλλάξ λίγο χλιαρό νερό και λίγο από το άσπρο αλεύρι, Στην αρχή, η ζύμη θα είναι βαριά και κολλώδης, σταδιακά όμως και καθώς τη δουλεύετε με λευκό αλεύρι θα γίνει ομοιογενής και δεν θα κολλάει στα τοιχώματα της λεκάνης.

Σκεπάζετε τη ζύμη με 2 βαμβακερές πετσέτες και με μια κουβέρτα. Αφήστε τη να διπλασιαστεί σε όγκο για περίπου 60 – 70 λεπτά. Στη συνέχεια την αδειάζετε σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και την  ξαναζυμώνετε με γρήγορες κινήσεις για 6-7 λεπτά. Την κόβετε σε κομμάτια και φτιάχνετε μικρά και λίγο παχιά κουλούρια. Με ένα κοφτερό μαχαίρι, περιμετρικά κάθε κουλουριού και από την έξω πλευρά, τα  χαράζετε από τη μια άκρη έως την άλλη. Τα τοποθετείτε σε ελαφρώς λαδωμένα ταψιά και τα σκεπάζετε με μια βαμβακερή πετσέτα. Τα αφήνετε να διπλασιαστούν σε όγκο και να φουσκώσουν τουλάχιστον για 50-60 λεπτά. Τα ψήνετε στους 180ο  για 60 λεπτά. Μόλις ψηθούν τα βγάζετε από το φούρνο, τα αφήνετε να κρυώσουν εντελώς και τα κόβετε στα δύο στο  σημείο που τα έχετε χαράξει. Τα ξαναβάζετε στα ταψιά και τα φουρνίζετε. Ψήνετε τα κρίθινα παξιμάδια για 5-7 ώρες στου 50-60 βαθμούς. Φυλάτε τα παξιμάδια σε δροσερό και ξηρό μέρος.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ