14.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Τρίτη και 13: οι “Σταγώνες” ελεύθερα στο διαδίκτυο

Ημερομηνία:

Ανεβαίνουν οι Σταγώνες στο διαδίκτυο την Τρίτη 13 Μαΐου μέσα από την ιστοσελίδα μας www.stagonesdoc.gr και www.waterdrops.gr. Το ντοκιμαντέρ για την ιδιωτικοποίηση του νερού στην Ελλάδα ολοκλήρωσε τον πρώτο κύκλο προβολών στα μέρη που γυρίστηκε τον Μάρτιο και Απρίλιο.

Η ιδιαίτερα θερμή υποδοχή του κόσμου καθώς και η διάδοσή του από στόμα σε στόμα είχαν ως αποτέλεσμα να γίνουν πολύ περισσότερες προβολές από τις προγραμματισμένες, ενώ συνεχώς λαμβάνουμε e-mail και τηλέφωνα ομάδων που θέλουν να το προβάλουν στους τόπους τους. Αυτή είναι η καλύτερη διαφήμιση, αλλά και μεγάλη δικαίωση για όλους τους συντελεστές και τη μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλαν.

Σε αυτή τη φάση είναι σημαντικό να κάνουμε έναν μικρό απολογισμό και να αναφερθούμε στη συνέχεια της προσπάθειας.

Απολογισμός
Το ντοκιμαντέρ Σταγώνες δημιουργήθηκε από μια μικρή ομάδα συντελεστών προκειμένου να δημιουργήσουν ένα ντοκιμαντέρ ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σχετικά με την ιδιωτικοποίηση και καταστροφή του πιο πολύτιμου πόρου για τη ζωή: το νερό. Οικονομικοί πόροι δεν υπήρχαν, κι έτσι η ομάδα αποφάσισε να απευθυνθεί με ανοιχτό κάλεσμα σε άτομα και ομάδες προκειμένου να υλοποιηθεί το εγχείρημα. Έτσι, όλοι οι συμμμετέχοντες συμφώνησαν ότι θα εργαστούν με συνέπεια και επαγγελματισμό παίρνοντας το ρίσκο η εργασία τους να μην αμειφθεί, καθώς πάντα ένα τέτοιο εγχείρημα σε μια χώρα που μαστίζεται από οικονομική κρίση και δεν έχει την “παράδοση” του donation είναι ένα στοίχημα.

Το ντοκιμαντέρ ολοκληρώθηκε, με πολύ κόπο, αγωνία και μεράκι, πετυχαίνοντας πλήρως τους στόχους που είχε βάλει όσον αφορά την ανεξαρτησία στην έρευνα και την αρτιότητα στο αισθητικό αποτέλεσμα. Όσον αφορά το στοίχημα της χρηματοδότησης, αυτό εν μέρει κερδήθηκε, ενώ το μέλλον θα δείξει αν αυτό θα κερδηθεί τελείως. Συγκεκριμένα:

– μέχρι στιγμής οι συνεισφορές μάς έχουν αποφέρει 6.500 ευρώ. Καθοριστική ήταν η οικονομική συνεισφορά που μας ήρθε από το εξωτερικό, που κάλυψε το μεγαλύτερο μέρος του ποσού αυτού.
– Το ποσό αυτό έχει καλύψει εξ ολοκλήρου τα έξοδα του ντοκιμαντέρ (εξοπλισμός, έξοδα μετακίνησης κλπ), που ήταν ο πρώτος και βασικός μας στόχος, με την έννοια ότι χωρίς αυτά τα χρήματα δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί αυτή η προσπάθεια.
– Οι άνθρωποι που δούλεψαν γι’ αυτό παραμένουν απλήρωτοι για το μεγαλύτερο μέρος της εργασίας τους, που ήδη είχε υπολογιστεί στο 1/4 του μεροκάματου που θα έπαιρνε κάποιος γι’ αυτή τη δουλειά, ενώ αρκετοί από αυτούς έχασαν μεροκάματα από τις ως τότε εργασίες τους προκειμένου να ταξιδέψουν στα μέρη των γυρισμάτων ή να εκτελέσουν άλλες υποστηρικτικές εργασίες. Να σημειωθεί ότι τα “μεροκάματα” αυτά δεν αφορούσαν 8ωρο αλλά 12ωρη εργασία ή εκτός έδρας ταξίδια, που υπολογίστηκαν ισότιμα ανεξάρτητα από τη φύση της δουλειάς του καθενός.
– Για την επαρκή κάλυψη των οικονομικών αναγκών του ντοκιμαντέρ (έξοδα+αμοιβές) είχαμε υπολογίσει περίπου 13-15.000 ευρώ για μια χαμηλού κόστους παραγωγή. Συνεπώς, η έκκληση για την οικονομική στήριξη του ντοκιμαντέρ συνεχίζεται προκειμένου να συγκεντρώσουμε άλλα 6.500 ευρώ περίπου. Η αμοιβή της εργασίας όλων είναι σημαντική προκειμένου να μπορούν να συνεχίσουν τη δουλειά που κάνουν. Φυσικά, οποιοδήποτε τυχόν παραπάνω ποσό συγκεντρωθεί θα χρησιμοποιηθεί για την προώθηση του ντοκιμαντέρ και τη συμμετοχή του σε φεστιβάλ.
– Σημαντική οικονομική στήριξη επίσης μας παρείχαν δεκάδες άνθρωποι ανά την Ελλάδα που μας φιλοξένησαν, μας μετέφεραν με τα οχήματά τους, διέδωσαν το ντοκιμαντέρ, μας παρείχαν στοιχεία και αρχειακό υλικό και, στο τέλος, οργάνωσαν προβολές κλπ. Όλοι αυτοί, παλιοί και νέοι μας φίλοι, προσέφεραν βοήθεια που δεν αποτιμάται σε χρήμα αλλά μας γλίτωσε από πολλά πρόσθετα έξοδα: χωρίς αυτούς τα έξοδα του ντοκιμαντέρ θα ήταν πολύ μεγαλυτερα, συνεπώς η βοήθειά τους ήταν και οικονομική. Πρωτίστως όμως ήταν ψυχολογική και ηθική, καθώς αποτελούν τους έμπρακτους συμπαραστάτες μας ανά την Ελλάδα, το στήριγμά μας σε κάθε δυσκολία.
– Η ύπαρξη όλων αυτών των ανθρώπων που, χωρίς να προσφέρουν χρήματα, βοήθησαν ΚΑΙ οικονομικά είναι ο λόγος που δεν θα αναρτήσουμε λίστα “συμπαραγωγών” του ντοκιμαντέρ, καθώς μια τέτοια λίστα θα αδικούσε τη συνεισφορά όσων βοήθησαν χωρίς να προσφέρουν με άμεσο τρόπο χρήματα, ενώ μια συνολική λίστα όλων όσοι βοήθησαν είναι αδύνατον να φτιαχτεί χωρίς να αδικήσει κανέναν.
– Μόνη ρητή αναφορά σε -οικονομική ή μη- βοήθεια που δεχτήκαμε θα γίνει σε συλλογικότητες, ακριβώς επειδή είναι συλλογικές. Αυτό όχι επειδή θεωρούμε την ομάδα σημαντικότερη από το άτομο, αλλά επειδή οι ομάδες αποτελούν τη συνάντηση και συνεχή προσπάθεια συνύπαρξης πολλών ατόμων.

Σας γνωστοποιούμε ότι η ανάρτηση του ντοκιμαντέρ διαδικτυακά πριν ολοκληρωθεί η χρηματοδότησή του αποτελεί συχνά εμπόδιο για την προβολή του σε φεστιβάλ (όσα απαιτούν “πρεμιέρα”) ή για την προώθησή του μέσω δικτύων διανομής (κυρίως του εξωτερικού) που ίσως πρόσφεραν μια σημαντική αμοιβή. Αυτό ήταν φυσικά δέσμευσή μας. Επιπλέον, θεωρούμε πως η άμεση δημοσιοποίηση αυτής της έρευνας μπορεί να ενισχύσει σημαντικά τις προσπάθειες για την προστασία του νερού στην Ελλάδα (και όχι μόνο), και αυτή αποτελεί πρωταρχική επιλογή μας και βασικό κίνητρο για το προσωπικό οικονομικό ρίσκο που αναλάβαμε. Γι αυτό το λόγο, ζητάμε τη βοήθεια όλου του κόσμου στο επόμενό μας βήμα.

Από δω και πέρα…
Η προσπάθειά μας συνεχίζεται σε δύο επίπεδα, όπου και πάλι η βοήθειά σας είναι καθοριστική.
Το ντοκιμαντέρ Σταγώνες αναρτάται ελεύθερα στο διαδίκτυο. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε ελεύθερα να το αναρτήσετε στην ιστοσελίδα σας, να οργανώσετε προβολές, να το προωθήσετε, να επικαλεστείτε τα στοιχεία του, και γενικώς να το θεωρήσετε ένα δικό σας εργαλείο στον αγώνα για ενημέρωση και συμπαράσταση. Όλα αυτά υπό την ρητή προϋπόθεση πως θα γίνεται σαφής αναφορά στην πηγή, και πως οι τυχόν προβολές δεν θα γίνονται με εισιτήριο, για κερδοσκοπικούς σκοπούς ή από μέσα που επιτελούν εμπορικούς σκοπούς – αν, για παράδειγμα, ένα τηλεοπτικό κανάλι θελήσει να το παίξει, θα πρέπει απαραιτήτως να έχει τη ρητή και έγγραφη συγκατάθεσή μας.

Στις προβολές που οργανώνετε μπορείτε να έχετε ένα κουτί ελεύθερης οικονομικής ενίσχυσης για την κάλυψη των εξόδων του ντοκιμαντέρ κι έτσι να συνεισφέρετε στα έξοδά του – αυτά που κάναμε και αυτά που θα προκύψουν από την προώθησή του. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για τις προβολές σας δικό σας προωθητικό υλικό, ή να κατεβάσετε από την ιστοσελίδα μας τις δικές μας προτεινόμενες αφίσες. Επιθυμητό, αν και όχι απαραίτητο, είναι να μας ενημερώνετε για τις προβολές σας, ώστε να τις προωθούμε κι εμείς, αλλά και για την έκβαση αυτών, τα σχόλια του κόσμου στην συζήτηση που τυχόν ακολουθήσει, κλπ.
Φυσικά, ο τραπεζικός λογαριασμός και το PayPal που έχουμε ανακοινώσει στην ιστοσελίδα μας παραμένουν ενεργά ώστε να μας ενισχύσετε και τώρα, αφού δείτε τη δουλειά μας και κρίνετε ότι αξίζει να αμοιφθεί.

Σας ζητάμε ξανά να προωθήσετε το ντοκιμαντέρ Σταγώνες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Το ντοκιμαντέρ θα αναρτηθεί με αγγλικούς υπότιτλους, οπότε μπορεί να προβληθεί και στο εξωτερικό. Όποιος/α θέλει μπορεί να μας βοηθήσει στη μετάφρασή του σε άλλες γλώσσες. Ήδη ετοιμάζεται η μετάφρασή του στα ισπανικά από φίλη εθελόντρια. Πάρτε την πρωτοβουλία να έρθετε ή να μας φέρετε σε επαφή με ανθρώπους και συλλογικότητες, φεστιβάλ και media που μπορεί να ενδιαφέρονται, ειδικά στο εξωτερικό, διότι είναι πολύ σημαντικό να μαθευτούν παντού οι αγώνες που δίνονται στην Ελλάδα. Είμαστε μια μικρή ομάδα που προσπαθεί σε όλα τα επίπεδα, η βοήθειά σας είναι σημαντική, θέλουμε τις ιδέες σας. Ενεργοποιήστε αφειδώς τις επαφές σας εάν νομίζετε ότι μπορεί να μας είναι χρήσιμες.

Ευχαριστούμε ξανά με όλη μας την καρδιά όλους όσοι στάθηκαν κοντά μας. Παραμένουμε ανοιχτοί στην καλοπροαίρετη κριτική σας για τις όποιες επιλογές έχουμε κάνει. Μόνο η ειλικρινής κριτική και αυτοκριτική μπορεί να μας κάνει καλύτερους στο μέλλον.
Ευχαριστούμε όλους τους συνεντευξιαζόμενους για τη συμμετοχή τους.
Χαιρόμαστε ειλικρινά για τους καινούριους μας φίλους.

Για την ομάδα του ντοκιμαντέρ Σταγώνες
Νέλλη Ψαρρού
Παντελής Παντελόγλου

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...