Κεράσι γλυκό ( Φιφή Σπυριδάκη):
Δύο (2) κιλά κεράσια (πετροκέρασα), 2 κιλά ζάχαρη, λίγο λεμόνι, άρωμα βανίλια, 1 φλιτζανάκι νερό.
Το άσπρο κεράσι ή χασιλαμάς το βρίσκομε Ιούνιο μήνα στην Λαϊκή. Κάνει το ωραιότερο γλυκό κρασί. Βγάζομε το κουκούτσι με μια φουρκέτα. Βγαίνει εύκολα.
Ξεπλένομε τα κουκούτσια μ’ ένα φλιτζανάκι νερό το ρίχνομε στα κεράσια μαζί με τη ζάχαρη και τ’ αφήνομε μερικές ώρες.
Μετά βράζομε έως ότου δέσει. Ξαφρίζομε συνέχεια. Προσοχή μην το δέσετε πολύ. Καλύτερα να ψηθεί σε δύο δόσεις. Γιατί όταν κρυώσει βλέπετε αν και πόσο θέλει ακόμα δέσιμο.
Κέικ ελαφρύ (Ρούλα Κυριακάκη):
Ένα νεροπότηρο ελαιόλαδο, 1 νεροπότηρο χυμό πορτοκάλι, 1 νεροπότηρο ζάχαρη, τρία νεροπότηρα φαριν απ, 1 κουταλάκι μπέικη, 1 κουταλάκι κανέλλα κοπανισμένη, 1 νεροπότηρο καρύδι τριμμένο, μισό νεροπότηρο σταφίδες.
Σε μια λεκάνη βάζομε το λάδι , τη ζάχαρη και μ’ ένα κουτάλι τ’ ανακατεύομε μετά ρίχνομε το αλεύρι με τον χυμό, το μπέικη μέσα στο αλεύρι ανακατεύομε καλά ρίχνομε την κανέλα, το καρύδι, ανακατεύομε , ρίχνομε σταφίδες. Σε μέτριο ταψί από πάνω σουσάμι. Στους 180ο βαθμούς, τρία τέταρτα ώρας.
Καρυδάτα με βανίλια (Ελ. Δαρατσάκη):
Ένα κιλό βανίλια γλυκό , 200 γραμμ. κουβερτούρα, 500 γραμμ. καρύδια τρεις χούφτες αμύγδαλα, δύο κουταλιές ζάχαρη, 3 κουταλιές λικέρ, ανθόνερο, βανίλια άρωμα.
Τα πλάθω όλα μαζί εκτός βανίλια και κουβερτούρα. Να μείνουν για 3-4 ώρες. Μπαστουνάκια σαν το δείχτη μας σε λαδόκολλα.
Τα βουτάμε σε λιωμένη σε μπαιν μαρί βανίλια, αφού στεγνώσουν το μισό μπαστουνάκι το βουτάμε σε λιωμένη κουβερτούρα και αφού κρυώσουν σε χαρτάκια.
Τρουφάκια (Ελ. Δαρατσάκη):
Τριάντα κομμάτια.
Ένα μεγάλο βιτάμ, ένα αυγό ολόκληρο ένα φλιτζανάκι κονιάκ, 150 γραμμ. κουβερτούρα , δυόμιση φλιτζάνια καρύδια , τρεις κουταλιές κακάο, 200 γραμμ. τετράγωνα μπισκότα, ένα τέταρτο άχνη ζάχαρη, 200 γραμμ. τρούφα.
Παγωτό (Ελ. Δαρατσάκη):
Ένα εβαπορέ παγωμένο, μισή φλιτζάνα ζάχαρη, μία σαντιγί, 2-3 βανίλιες, μια κουταλιά βιτάμ , ένα ποτηράκι κονιάκ. Χτυπάμε εβαπορέ με ζάχαρη τα βάζομε ψυγείο. Και ρίχνομε και τα υπόλοιπα. Τα βάζομε κατάψυξη και πάλι τα ξαναχτυπάμε και κατάψυξη ξανά.
Πούρα (Ελ. Δαρατσάκη):
Ένα κιλό καρύδια, μια χούφτα αμύγδαλα, μια χούφτα φουντούκια, μια χούφτα φιστίκι, ένα φλιτζάνι ανθόνερο, ένα ποτήρι ζάχαρη, ένα κουταλάκι γαρύφαλλο, ένα κουταλάκι κανέλα , βανίλιες.
Βάζομε σε κομμένο σε λωρίδα λαδωμένο φύλλο κρούστας μια κουταλιά σούπας γέμιση και τυλίγομε. Φούρνο.
Σιρόπι: Δύο ποτήρια ζάχαρη να βράσει 10’-15’.
Αφού δέσει το σιρόπι βάζομε 4 κουταλιές μέλι και λίγο ανθόνερο.