17.8 C
Chania
Wednesday, May 1, 2024

Σπιτικές Προτάσεις

Ημερομηνία:

Ριζότο με γαρίδες:

Δύο νεροπότηρα ρύζι μπασμάτι, ένα κιλό γαρίδες βρασμένες, δύο ματσάκια άνηθο ψιλοκομμένο, 3-4 κουταλιές μαγιονέζα μέσα στο ρύζι, 4 κουταλιές λεμόνι, 3 κουταλιές ξύδι, δύο πιπεριές πράσινες ψιλοκομμένες.

Στρώνουμε πάνω απ’ το ρύζι αρκετή μαγιονέζα, γαρνίρουμε με γαρίδες και πιπεριές χρωματιστές.

Πατατοσαλάτα:

Ένα κιλό βρασμένες πατάτες, τέσσερα αυγά βραστά, τέσσερις πιπεριές μεγάλες, τέσσερα καρότα τριμμένα, τρία κρεμμυδάκια φρέσκα, τρεις κουταλιές ουίσκι, 2-3 καρδούλες σέλινο, μαγιονέζα.

Βράζομε τις πατάτες ολόκληρες με τα φλούδια, τις ξεφλουδίζομε, κόβομε σε μικρά κομματάκια. Ανακατεύομε όλα τα υλικά μαζί, ραντίζομε με λεμόνι, λάδι αλάτι. Στη μαγιονέζα προσθέτουμε το ουίσκι και την μισή την ανακατεύουμε με τα υλικά και με την υπόλοιπη σκεπάζουμε από πάνω.

Πολύχρωμη κινέζικη σαλάτα:

Πεντακόσια γραμμ. βρασμένο καλαμπόκι, μια κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη, μια πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη, τριακόσια γραμμ. βρασμένες γαρίδες, μια κουταλιά λάδι, μια κουταλιά ξύδι, μια κουταλιά γούστερ σως αλάτι, πιπέρι, ένα κοτόπουλο βρασμένο ψιλοκομμένο, ένα δύο μήλα κομμένα σε κύβους με την φλούδα, σέλινο καρδιά ψιλοκομμένα καρύδια (προαιρετικά), κρεμμύδι.

Όλα τα παραπάνω υλικά τα σκεπάζομε με μαγιονέζα.

Λεμονάδα:

Στύβομε λεμόνια. Πρέπει να είναι ολόφρεσκα όχι χαμάρια. Τα σουρώνουμε δύο φορές και με τουλπάνι. (Στο σουρωτό εγώ βάζω καθαρό βαμβάκι). Μετράμε ένα μέρος λεμόνι ένα μέρος ζάχαρη. Στα τρία νεροπότηρα ζάχαρη μισό νεροπότηρο νερό. Βάζομε στη φωτιά τη ζάχαρη με το νερό να διαλυθεί η ζάχαρη.

Προσοχή μην βράσει. Αφήνουμε και κρυώνει εντελώς ανακατεύοντας συνέχεια για να μην κάνει κρούστα. Όταν κρυώσει ρίχνομε μέσα τον χυμό λεμονιού αναμιγνύομε καλά. Βάζομε σε μπουκάλια και στο ψυγείο. Τα μπουκάλια πρέπει να είναι γυάλινα και αποστειρωμένα. (Τα βράζουμε όπως στα μπιμπερό).

Χουρμαδόπιτα:

250 γραμμ. σιμιγδάλι ψιλό, 100 γραμμ. χουρμάδες, 6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, ¼ κουταλιού κανέλα, 1 πρέζα αλάτι, λάδι για τηγάνι, 200 γραμμ. ζάχαρη, από 1 λεμόνι χυμό και ξύσμα.

"google ad"

Σ’ ένα μπολ ζυμώνουμε το σιμιγδάλι με 5 κουταλιές ελαιόλαδο, το αλάτι και ελάχιστο χλιαρό νερό, έτσι ώστε να έχουμε ένα σφιχτό ζυμάρι Αφήνουμε 15 λεπτά να ξεκουραστεί και ξαναζυμώνουμε. Αφήνουμε για ½ ώρα ακόμη.

Στο μπλέντερ χτυπάμε τους χουρμάδες με τη μια κουταλιά ελαιόλαδο και την κανέλα μέχρι να γίνουν μια μάζα. Ανοίγουμε το ζυμάρι σε λεπτό φύλλο 15 χιλ. περίπου και κόβουμε στρογγυλά κομμάτια. Σε κάθε κομμάτι στο κέντρο τοποθετούμε λίγο από το μείγμα του χουρμά και σκεπάζουμε μ’ ένα άλλο στρογγυλό κομμάτι από τη ζύμη. Πιέζουμε τα 2 κομμάτια περιφερειακά, έτσι ώστε να κολλήσουν, και με την παλάμη μας πιέζουμε στο κέντρο κάθε πιτάκι. Μ’ ένα μαχαίρι χαράζουμε διαγώνιες γραμμές. Σ’ ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε το λάδι να κάψει αρκετά και τηγανίζουμε ένα – ένα πιτάκι μέχρι να ροδίσουν. Τα βάζουμε σε χαρτί κουζίνα και φτιάχνουμε το σιρόπι βράζοντας τη ζάχαρη με 200 γραμμ. νερό, το χυμό λεμονιού και το ξύσμα για 3 λεπτά. Μέσα σε αυτό βουτάμε τα πιτάκια κρύα.

Φρέσκα ντοματίνια γεμιστά με κρέμα μυρωδικών:

(Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά)

30 ντοματίνια, 5 κουταλιές μαγιονέζα, 100 γραμμ. κρέμα γάλακτος χτυπημένη, 3 κουταλιές άνηθο ψιλοκομμένο, 2 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο, 2 κουταλιές βασιλικό ψιλοκομμένο, αλάτι , φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Εκτέλεση: Αφού πλύνετε καλά τα ντοματίνια, τα ανοίγετε από πάνω με ένα μικρό μαχαίρι, όπως τις ντομάτες για γεμιστά. Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύετε τη μαγιονέζα με την κρέμα γάλακτος και προσθέτετε τα φρέσκα μυρωδικά, αλάτι και πιπέρι. Αφήνετε το μείγμα στο ψυγείο για 30 λεπτά. Βάζετε το μείγμα σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής και το προσθέτετε μέσα σε κάθε ντοματίνι. Προσθέστε από πάνω τα καπάκια από τα ντοματίνια και σερβίρετε σε ατομικά πιάτα μαζί με φρέσκα φύλλα ρόκας.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ