17.8 C
Chania
Thursday, April 18, 2024

ΕΠΙΚΑΙΡΟΣ ΛΟΓΟΣ: Κάποιος καιροφυλακτεί

Ημερομηνία:

Η ζωή δεν μπορεί να είναι μια συνεχής λιακάδα, ούτε φυσικά ένας διαρκής χειμώνας. Ούτε ακόμη μια συνεχής νύχτα ή μια συνεχής ημέρα.   Η ζωή δεν είναι μονάχα να έχεις πολλά χρήματα ή να πεθαίνεις από την πείνα. Ένα μωσαϊκό η ζωή είναι, Και πρέπει να αποδεχθούμε αυτή την πραγματικότητα.

Στη ζωή άλλωστε συναντούμε κάθε κατηγορίας ανθρώπους. Ούτε να μονοπωλούμε τον πόνο, την αρρώστια, τη φτώχεια, τις δυσκολίες και τις αποτυχίες. Ούτε επίσης να κλείνομε τα μάτια μας μπροστά στους ανθρώπους που βρίσκονται στις παραπάνω δυσκολίες, επειδή εμείς καλοπερνάμε και θέλομε μάλιστα και περισσότερα….

Μια ματιά στη ζωή, στα νοσοκομεία, στα άσυλα και στα νεκροταφεία και τότε είδαμε την αληθινή όψη της ζωής. Τότε θα δούμε το λάθος μας για το τι είναι ζωή, τοα το πώς τη θέλουμε και για το πώς τη διδάσκομε στα παιδιά μας από νήπια ακόμη.

Και δεν μπορούμε συνεχώς να μιλάμε για άνοδο του βιοτικού επιπέδου, όταν μάλιστα οι περισσότεροι έχουν κάθοδο του βιοτικού τους επιπέδου. Και επιτέλους, το βασικό δεν είναι η άνοδος του βιοτικού επιπέδου, αλλά πρώτα η άνοδος του πνευματικού επιπέδου, στο οποίο ακριβώς οφείλεται η κρίση και η μεγάλη διαφορά μεταξύ φτωχού και πλούσιου.

Δυστυχώς, επειδή πάντοτε βασιλεύει η αμαρτία, και μια από τις ισχυρότερες «κόρες» της είναι η αδικία, πάντοτε θα υπάρχει αυτή η κατάφωρη κατάσταση κοινωνικής ανισότητας (Ματθ. 26,11).

Η Κρίοις είναι ηθική και αυτό πρέπει να θεραπεύσομε. Να κατεβάσομε τον άνθρωπο από το ύψος της διαφθοράς και να τον ανυψώσομε στην κορυφή της πυραμίδας των αρετών. Και αυτό εννοούσαμε, όταν λέγαμε παραπάνω για την άνοδο του πνευματικού επιπέδου.

Όσον, όμως κι αν ανέβει αυτό το επίπεδο, δεν θα λείψουνε τα αναπόφευκτα περιστατικά, όπως αρρώστιες, μετάπτωση από τον πλούτο στη φτώχεια, από την – κοσμική – δόξα στην αφάνεια. Από το άνθος της νεότητας στον μαρασμό των γηρατειών. Επομένως στη χαρά της ζωής, μην αποκλείομε και τον ερχομό της δοκιμασίας. Εκεί που απολαμβάνεις το καλοκαίρι της ζωής σου, να ξέρεις ότι καιροφυλακτεί και ο αδυσώπητος χειμώνας. Να ξέρεις, επίσης, κι αυτή είναι η καλύτερη προσγείωση στη ζωή, ότι πίσω από κάποιο ανθρώπινο χαμόγελο ή όποια ευτυχία, κρύβεται συχνά κάποια υποκρισία, κάποια κακία, κάποια αδικία, κάποια προδοσία. Όπως δεν βρέθηκε κανείς που να μην έχει δοκιμάσει κάποιο ψυχικό ή σωματικό πόνο, το ίδιο συμβαίνει και με τις παραπάνω μεταπτώσεις.

Και μη ξεχνάμε, τέλος ότι, όσοι πόνεσαν πολύ, μπορούν να νιώσουν το αληθινό περιεχόμενο της ζωής. Κι όπως διάβασα κάπου: «Όποιος έχει υποφέρει πολύ μοιάζει με εκείνον που ξέρει πολλές γλώσσες. Μπορεί έτσι να καταλαβαίνει πολλούς και πολλοί να τον καταλαβαίνουν».

Αρχιμ. Ιγνάτιος Χατζηνικολάου
Θεολόγος – τ. Λυκειάρχης

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ