17.8 C
Chania
Wednesday, May 1, 2024

Ηρωίνη με τον τόνο!!

Ημερομηνία:

Του Αντ. Χαρχαλάκη

(«Όμορφος κόσμος ηθικός αγγελικά πλασμένος»)

Σ’ ένα έργο της σειράς Καραγκιόζη έκλαιγε το Κολλητήρι από την πείνα και η καημένη η Αγλαΐα προσπαθούσε να το «αρνέψει» πλην ματαίως. Ο μπαμπάς Καραγκιόζης βρήκε τη Σολομώντεια λύση: Πότισε τον πιτσιρίκο με χλωροφόρμιο, οπότε το Κολλητήρι κοιμήθηκε του καλού καιρού!

Πώς έγινε και το θυμήθηκα; Βλέποντας τις ειδήσεις σ’ ένα κανάλι. Κι έκανα τους παραλληλισμούς: Πείνα – κλάμα από τα … Κολλητήρια της Ελλάδας και της Ευρώπης, δηλαδή απογοήτευση από τις μηδενικές προοπτικές των αγορών εργασίας. Λύση; Μα η ηρωίνη φυσικά! Κι όχι για να τη… μυριστούν τα άτυχα παιδιά του συστήματος μισθωτής δουλείας! Έτσι τα εξουδετερώνει το σύστημα και αποσοβεί τους κινδύνους από τις πιθανές δυναμικές απαιτήσεις των! Και οι μεγάλοι προμηθευτές, όχι… όποιοι κι όποιοι! Αλλά στύλοι του συστήματος, που… φροντίζουν να λειτουργούν οι δικλείδες ασφαλείας του… αγγελικά πλασμένου κόσμου των! Ο συγκεκριμένος προμηθευτής εφοπλιστής με πολλά πλεούμενα κι όχι μαούνες του κερατά! Όσο για τους διακινητές, άνθρωποι της σειράς, που για τα όβολα της συμφοράς , προωθούσαν το προϊόν στους σημαδεμένους δηλ. Έλληνες – Ευρωπαίους, παιδιά της αγγελικά πλασμένης Ευρωπαϊκής «οικογένειας»!!

Δίδυμο ανέκαθεν αυτό το εμπόριο: Τρελά κέρδη από τη μια – νάρκωση για διάστημα των αντιδράσεων εκείνων που δεν βολεύονται με ψεύτικες υποσχέσεις! Και πέραν τούτου, κλειστός ο δρόμος γι’ αυτούς προς διόγκωση του κινήματος διαμαρτυρίας, μαζί με τα ομοίως πάσχοντα και αιτούντα πλήθη! Που … κατ’ αρχήν θα κακοχαρακτηριζόταν ως «αντεθνικώς δρώντα», σύμφωνα με την διαχρονική … πιπίλα! Ηρωίνη το λοιπόν κι άγιος ο Θεός!!! Αντί να … σταμπαριστούν… Θα μπορούσε κάποιος να ρωτήσει αφελώς: Και οι φαμίλιες των … Κολλητηριών αυτού του είδους, τι ρόλο παίζουν; Δεν τα υποψιάζουν, για τους κινδύνους από τη εξάρτηση; Είπαμε αφελής ερώτηση… Το ζήτημα είναι πως και αυτές οι φαμίλιες παραδέρνουν στα ίδια αδιέξοδα των παιδιών τους… Ποιοι λοιπόν και πώς να … κάνουν τους «Δασκάλους»; «Θέλει Αρετήν»…. Πέραν όλων , που είπα ως τώρα, τα διάφορα παπαγαλάκια, παρουσιάζουν, υπό μορφήν εικόνων και πληροφοριών, τα ατυχή αυτά «κολλητήρια» , που … αμάρτησαν και αξίζουν τον οίκτο των… ηθικώς διαγόντων! Φυσικά ουδέν πέραν τούτου: «Εμείς και οι φαμίλιες μας, καλά να ‘μαστε!!» Όσο για τις αντικοινωνικές πράξεις, ενίοτε, των χρηστών, που μπορεί να φτάσουν μέχρι και τη θανάτωση, ακόμα και οικείων τους, χαράς το πράμα! Αρκεί που «λύνεται» το ακανθώδες πρόβλημα της μη απορροφητικότητας των Αγορών!! Πώς θα γεμίζουν οι φυλακές, τα ιδρύματα αποτοξίνωσης και ότι άλλος φορέας; Χαράς το πράμα!!Εξ άλλου οι εκλεκτοί γόνοι – ακόμα κι αν από πλήξη παίρνουν ηρωίνη, κοκαΐνη, ελεσντί, χασίς (τελευταίο στις προτιμήσεις των), αρκεί να μη συλληφθούν και να συκοφαντηθούν αυτοί και οικείου των! Ουαί αυτοίς και Ημίν… είναι ηλίου φαεινότερον πως μέχρι να υπάρχουν στις κοινωνίες μας τα αδιέξοδα, που τα φορτώνονται τα ατυχή θύματά τους, το πρόβλημα θα εντείνεται!!Παρά την καταστολή, παρά τα κέντρα αποτοξίνωσης, παρά τα ανούσια ευχολόγια και τα … στοργικά λόγια… έχει επιλογές το σύστημα ενάντια σ’ αυτή την κοινωνική πανώλη; Έχει!! Δηλαδή μία, αλλά και φροντίδα γι’ αυτού του είδους τα «Κολλητήρια»! Που φυσικά δεν είναι μόνο θέμα εργασίας, μα και θέμα κοινωνικής αγωγής, πολιτισμού και αγκαλιάσματος των δυστυχών αυτών θυμάτων , από τις οικογένειές τους (χρηζόντων κι αυτών φροντίδας) καθώς και παιδείας! Μια που οι σοφοί προγονοί μας έλεγαν «Από παιδείας άρξασθε»! Ρομαντισμός; Πέστε το όπως θέλετε… Πάντως η κοινωνία μας πορεύεται χωρίς μπούσουλα, γενικώς… Που πάμε; Ποιοι ή ποιος μπορεί ν’ απαντήσει;

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ