21.8 C
Chania
Sunday, April 28, 2024

Σπιτικές Προτάσεις

Ημερομηνία:

Μπριτζόλες κρασάτες:

Έξι (6) χοιρινές μπριτζόλες, 3 σκελίδες σκόρδο, 3 φύλλα φασκομηλιάς, ρίγανη, αλάτι, πιπέρι, 5 κουταλιές σούπας λάδι, δύο τρίτα φλιτζανιού λευκό κρασί, 2 λεμόνια.

Βάζουμε τις μπριτζόλες σε βαθύ τηγάνι με το σκόρδο ψιλοκομμένο το φασκόμηλο τη ρίγανη , το αλατοπίπερο και ενάμιση φλιτζάνι νερό. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να πιούν το νερό. Προσθέτομε το λάδι και τις ροδίζομε και απ’ τις δύο πλευρές. Ρίχνουμε το κρασί και αφού εξατμιστεί, προσθέτουμε τον χυμό των λεμονιών.

Χοιρινό με ουίσκι:

Ένα χοιρινό ψαρονέφρι κομμένο σ χοντρές λωρίδες, ένα κιλό κρεμμύδια ξερά κομμένα σε ροδέλες, 5-6 πράσα (μόνο το άσπρο τους), κομμένα σε ροδέλες , ένα κιλό στρογγυλά πατατάκια, ένα ποτηράκι του κρασιού λάδι, ένα ποτηράκι του κρασιού ουίσκι, 1 ποτήρι του νερού κρέμα γάλακτος , μισό ποτηράκι του κρασιού χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι.

Σε μια κατσαρόλα στρώνω τα κρεμμύδια μαζί με τα πράσα. Από πάνω στρώνω το χοιρινό και ρίχνω λάδι, αλάτι και πιπέρι. Προσθέτω νερό και αφήνω το φαγητό να βράσει. Μόλις βράσει και μείνει με πολύ λίγο ζουμί μισοτηγανίζω τα πατατάκια και τα ρίχνω στην κατσαρόλα. Προσθέτω τον χυμό λεμονιού, το ουίσκι και την κρέμα γάλακτος. Αφήνω το φαγητό να πήξει και να χυλώσει κουνώντας προσεκτικά την κατσαρόλα για να μην λιώσουν τα υλικά.

Μοσχάρι με μελιτζάνες:

Ψήνομε μοσχάρι μπουκιές κοκκινιστό. Τηγανίζομε μελιτζάνες φέτες όπως για μουσακά. Παίρνω κομματάκια κρέας τα τυλίγω σε μελιτζάνα και πιάνω με οδοντογλυφίδα και φούρνο. Από πάνω ρίχνω τη σάλτσα του κρέατος.

Χοιρινό με δαμάσκηνα:

Χοιρινό λαιμό να μας το ανοίξει σε λεπτή φέτα. Την αλείφουμε με αλάτι , πιπέρι, κόλιαντρο και μοσχοκάρυδο. Την πασπαλίζομε με θρυμματισμένα καρύδια και δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσια. Την επιστρώνομε με γιαούρτι και την δένομε σε ρολό με τον σπάγκο. Βάζομε σε τσικάλι το ρολό με ελάχιστο λάδι (3-4 κουταλιές) με μια φλιτζάνα χυμό πορτοκάλι δαμάσκηνα και καρότα και φλούδες πορτοκάλι και σιγοψήνομε. Φτιάχνομε ριζότο με σαφράν και γαρνίρομε ρίχνοντας πάνω στις φέτες του κρέατος σάλτσα.

Χοιρινό με φασκόμηλο:

(Παλιά παραδοσιακή Κρητική συνταγή)

Κόβουμε ψαχνό χοιρινό σε χοντρές μπουκιές. Τηγανιά. Λέμε στον κρεοπώλη να κόψει το κρέας. Βάζομε αλάτι, πιπέρι. Το βάζομε στο τσικάλι σκέτο. Το υγρό που βγάζει το χύνομε. Το σβήνομε με κρασί. Αφήνομε να τσιγαριστεί καλά, χύνομε πάλι τα υγρά. Μετά βάζομε το λάδι. Αρκετό. Μια φλιτζάνα τσαγιού γεμάτη. Κόβομε κρεμμύδι ξερό. Ρίχνομε 6-7 φυλλαράκια φρέσκο φασκόμηλο (αν είναι ξερό, βάζομε παραπάνω φυλλαράκια). Σιγοψήνομε χωρίς νερό. Αν χρειαστεί προσθέτομε από λίγο ψήνοντας έως ν’ απορροφηθεί τελείως το νερό και να μείνει με το λάδι του.

Λάχανο με κρέας (2):

"google ad"

Ένα κιλό μοσχάρι (ποντίκι) ή χοιρινό , 3-4 ντομάτες ώριμες πολτοποιημένες, ένα μεγάλο κρεμμύδι, ένα λάχανο μικρό, 1-2 πιπεριές καυτερές, αλάτι, πιπέρι, λίγο άνηθο ψιλοκομμένο, 1 φλιτζάνα λάδι.

Κόβουμε το κρέας σε μερίδες. Τσιγαρίζομε στο λάδι το κρεμμύδι μέχρι να μαραθεί. Ρίχνουμε το κρέας και τσιγαρίζομε λίγο. Προσθέτουμε ένα ποτήρι νερό και αφήνομε να ψήνεται 45 λεπτά περίπου. Προσθέτομε την ντομάτα τις πιπεριές τον άνηθο , το αλατοπίπερο και αφήνομε το φαγητό να πάρει μερικές βράσεις ακόμα. Ξεπλένομε και κόβομε σε μεγάλα κομμάτια το λάχανο και το ρίχνομε στο κρέας και τα άλλα υλικά αφήνοντάς τα να βράσουν για άλλα 20 λεπτά περίπου.

Χοιρινό στο φούρνο με σκόρδο και θυμάρι:

Σε μπολ αναμιγνύομε το λάδι με το σκόρδο , το θυμάρι , τη ρίγανη και το κόκκινο πιπέρι. Με το μείγμα αλείφομε το κρέας. Τοποθετούμε κατόπιν σε γάστρα και αφήνομε στο ψυγείο 24 ώρες να μαριναριστεί.

Ανάβομε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Ψήνομε για 30 λεπτά. Χαμηλώνομε τον φούρνο στους 180 βαθμούς για μια ώρα ακόμα. Ξεσκεπάζομε αλείφομε το κρέας με τα ζουμιά τους και ψήνομε ξέσκεπο τώρα για 30 λεπτά ακόμα.

Αρνάκι στη λαδόκολλα:

Ένα κιλό αρνάκι σε μερίδες. Μισή φλιτζάνα λάδι, 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο, 2 κλωνάρια δεντρολίβανο , 2 πιπεριές κομμένες ροδέλες, 2 ντομάτες κομμένες σε κύβους , χυμό δύο λεμονιών , αλάτι ,πιπέρι.

Ανακατεύομε όλα τα υλικά μαζί με το κρέας και αφήνομε 2 ώρες να μαριναριστούν. Μετά τα τυλίγομε όλα μαζί σφιχτά σε λαδόκολλα. Βάζομε το πακέτο σε ταψί με λίγο νερό και αφήνομε να σιγοψηθεί, 3 ώρες περίπου. (στους 180ο βαθμούς).

Γκιουρμπαστή:

Υλικά: Κρέας ζυγούρι ή μοσχάρι, τυρί (γραβιέρα και κεφαλοτύρι) σκόρδο, μπαχάρι, αλάτι, πιπέρι.

Κόβομε το κρέας σε μερίδες και το τυρί σε κομματάκια. Αλατοπιπερώνομε το κρέας και προσθέτομε το μπαχάρι. Ανακατεύομε το κρέας με τα τυριά και προσθέτομε λίγο λάδι. Τα τυλίγομε όλα μαζί σφιχτά σε λαδόκολλα διπλή. Τα βάζομε στο ταψί και ψήνουμε 3 ώρες.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κατολίσθηση στα Τοπόλια τραυματίζει ελαφρά μητέρα και παιδί

Σε συναγερμό τέθηκαν το πρωί της Κυριακής οι αρχές...

35χρονη τουρίστρια σώθηκε μετά από επιχείρηση διάσωσης στο Μπάλο

Μια 35χρονη τουρίστρια από τη Γερμανία διασώθηκε χθες το...

Ηράκλειο: Είχε γίνει η σκιά της και την τρομοκρατούσε!

Αρνούνταν να αποδεχθεί ότι η σχέση τους είχε πάρει...

Γαμήλια φωτογράφιση με παραδοσιακές… ινδικές φορεσιές και φόντο τον Κούλε!

Με καταγωγή από την Ινδία, γεννήθηκαν και μεγάλωσαν οι ίδιοι...