21.8 C
Chania
Friday, May 24, 2024

Σπιτικές Προτάσεις

Ημερομηνία:

Κρέας με μακαρόνια (ροσμπίφ):

Ένα κιλό μοσχάρι χωρίς κόκκαλο, ένα τέταρτο φλιτζάνι λάδι, 3 κουταλιές βούτυρο φρέσκο, 1 κρεμμύδι τριμμένο, 2 σκελίδες σκόρδο, 1 ποτηράκι κρασί, 3-4 ντομάτες ώριμες πολτοποιημένες , αλάτι πιπέρι, ένα πακέτο χοντρά μακαρόνια.

Πλένομε το κρέας χωρίς να το κόψομε. Με μυτερό μαχαίρι ανοίγουμε μικρές τρύπες σε διάφορα σημεία του και βάζουμε μέσα μικρά κομμάτια σκόρδο. Αλείφουμε την επιφάνεια του κρέατος με βούτυρο και το αλατοπιπερώνουμε. Βάζουμε σε κατσαρόλα 1 κουταλιά βούτυρο και το λάδι να κάψουν και σοτάρομε το κρεμμύδι. Ρίχνουμε στη συνέχεια το κρέας και το γυρνάμε απ’ όλες τις μεριές. Το σβήνομε με το κρασί προσθέτομε λίγο νερό και αφήνομε να βράσει με σκεπασμένη κατσαρόλα. Το γυρνάμε κατά διαστήματα. Μόλις βράσει προσθέτομε τις ντομάτες και αφήνουμε λίγο να «δέσει» η σάλτσα. Σε άλλη κατσαρόλα βράζουμε, σουρώνομε τα μακαρόνια κα κατόπιν τα περιχύνομε με καυτό βούτυρο.

Σερβίρομε το κρέας κομμένο σε φέτες , ρίχνουμε τη σάλτσα στα μακαρόνια και πασπαλίζομε με τριμμένη γραβιέρα.

Κρέας με πατάτες:

Ένα κιλό μοσχάρι κομμένο σε μερίδες ή αρνί ή κατσίκι.

Το τσιγαρίζομε με μια φλιτζάνα λάδι και ένα κρεμμύδι. Προσθέτομε 1 ποτήρι βραστό νερό και με κλειστό καπάκι σιγοψήνομε για μισή ώρα. Ρίχνομε πολτοποιημένες 4 μεγάλες ντομάτες ώριμες. Παίρνουν βράση και ρίχνομε τις πατάτες κομμένες κυδωνάτες. Αλατοπιπερώνομε και αν χρειαστεί προσθέτομε νερό από λίγο.

Όταν δέσει η σάλτσα και το κρέας και οι πατάτες είναι ψημένες κατεβάζομε απ’ την φωτιά.

Κρέας με κυδώνια:

Ένα κιλό αρνί ή μοσχάρι σε μερίδες, 4 κυδώνια, μισό φλιτζάνι βούτυρο, 1 κουταλάκι ζάχαρη, 1 κρεμμύδι τριμμένο, αλάτι, πιπέρι, λίγη κανέλλα προαιρετικά.

Σοτάρουμε στο βούτυρο το κρεμμύδι. Ρίχνουμε το κρέας και το αφήνουμε να ροδίσει απ’ όλες τις πλευρές. Προσθέτουμε 1 ποτήρι χλιαρό νερό και το αφήνουμε να βράσει για μισή ώρα ακόμα. Στο μεταξύ καθαρίζομε πλένομε και κόβομε στα τέσσερα τα κυδώνια. Μόλις σιγοβράσει το κρέας προσθέτομε τα κυδώνια τη ζάχαρη το αλάτι το πιπέρι και την κανέλλα. Συνεχίζομε το βράσιμο σε μέτρια φωτιά έως να μαλακώσουν τα κυδώνια.

Χοιρινό ρολό γεμιστό:

Μια (1) πανσέτα χοιρινή περίπου ενάμιση κιλό ανοιγμένη στην μέση , 250 γραμμ. τυρί ρεγγάτο, 250 γραμμ. κεφαλογραβιέρα, μισό κιλό μπέικον , 2 σκελίδες σκόρδο, 3 κουταλάκια μουστάρδα, αλάτι, πιπέρι.

Αλατοπιπερώνομε το κρέας , κοπανίζομε το σκόρδο και το αλείφομε επίσης και τη μουστάρδα σ’ όλη την εσωτερική πλευρά του κρέατος. Κόβουμε τα τυριά και το μπέικον σε μικρά κομμάτια και τα απλώνομε χωριστά το καθένα στο εσωτερικό του κρέατος. Διπλώνουμε το κρέας σε ρολό και το κλείνουμε σφιχτά με λαδόκολλα. Το ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 2 ώρες περίπου. Λίγο πριν ψηθεί αφαιρούμε την λαδόκολλα για να ροδίσει το κρέας. Κόβομε σε στρογγυλές φέτες περιχύνομε με την σάλτσα του.

Χοιρινό ρολό (2):

Περνούμε ένα μπούτι χοιρινό, 2 κιλά περίπου. Λέμε στον κρεοπώλη ν’ αφαιρέσει το κόκκαλο και αν το ανοίξει φέτα. Την αλατοπιπερώνομε, τρίβομε σκόρδο όλο το κρέας κάνομε τρύπες με μαχαίρι και βάζομε σκελίδες σκόρδο, κόκκους πιπέρι, και 4-5 κόκκους μπαχάρι. Αλείφομε με καρίνο. Βάζουμε στη μέση του κρέατος ένα ή 2 καρότα κατά μήκος και τυλάμε σε σφιχτό ρολό δένομε με σπάγκο. Τυλάμε σε λαδόκολλα βάζομε λίγο νερό σ’ ένα ταψί και το τοποθετούμε μέσα. Ψήνομε σε σιγανή θερμοκρασία για 3 ώρες.

Σνίτσελ με πιπεριές:

Πέντε – Έξι (5-6) μικρά κομμάτια σνίτσελ , ένα τέταρτο γραβιέρα σε κομματάκια , 3 πιπεριές διαφορετικά χρώματα κομμένες σε ροδέλες , 6 λωρίδες μπέικον , γραβιέρα τριμμένη αλατοπίπερο.

Αλατοπιπερώνομε τα σνίτσελ και τοποθετούμε στο καθένα από ένα κομμάτι τυρί και μια ροδέλα πιπεριά. Κλείνομε τα σνίτσελ σε ρολό και τα τυλίγομε γύρω – γύρω με λεπτές φέτες μπέικον τις οποίες στερεώνομε με οδοντογλυφίδες. Πασπαλίζομε τα ρολά με τυρί τα βάζομε σε βουτυρωμένο πυρέξ και τα ψήνομε σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδίσουν.

Χοιρινό με δαμάσκηνα:

Ενάμιση κιλό χοιρινό, 18 δαμάσκηνα, 1 κρεμμύδι, 30 γραμμ. βιτάμ, 4 σκελίδες σκόρδο, 1 ποτηράκι άσπρο κρασί, 1 κύβο λαχανικών, 250 γραμμ. κρέμα γάλακτος , αλατοπίπερο.

Αλατοπιπερώνομε το κρέας, ανοίγουμε μικρές τρύπες και τις γεμίζουμε με σκόρδο. Καίμε το βούτυρο σε κατσαρόλα και σοτάρομε το κρέας να ροδίσει παντού. Το σβήνομε με κρασί προσθέτουμε το κρεμμύδι ολόκληρο, τον κύβο των λαχανικών, το αλάτι, το πιπέρι τα δαμάσκηνα, λίγο ζεστό νερό και σιγοβράζουμε το φαγητό για 60 λεπτά περίπου.

Αφαιρούμε το κρέας και τα δαμάσκηνα από την κατσαρόλα και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να απορροφηθούν τα πολλά υγρά. Πολτοποιούμε το κρεμμύδι, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και «δένουμε» τη σάλτσα σιγοβράζοντας τη για περίπου 10 λεπτά. Κόβουμε το κρέας σε φέτες και σερβίρουμε με τα δαμάσκηνα περιχύνοντας τα με τη σάλτσα.

Κατσίκι ή αρνί με σταμναγκάθι:

Πλένομε και βράζομε λίγο το σταμναγκάθι. Το αφήνομε στην άκρη.

Τσιγαρίζομε το κρέας μ’ ένα κρεμμύδι ψιλοκομμένο και με μια φλιτζάνα λάδι. Αλατοπιπερώνουμε. Ρίχνουμε λίγο νερό. Όταν το κρέας είναι σχεδόν ψημένο, ρίχνομε μέσα το σταμναγκάθι. Αφήνομε να ψηθούν και το φαγητό να μείνει με το λάδι του χωρίς νερά. Χτυπάμε δύο αυγά ρίχνομε χτυπώντας συνέχεια λεμόνι χυμό και μετά με την κουτάλα από λίγο – λίγο και χτυπώντας συνέχεια ρίχνομε το ζουμί του φαγητού. Εν τω μεταξύ έχομε κλείσει το μάτι της κουζίνας. Όταν έχομε ρίξει όλο το ζουμί στο αυγολέμονο το γυρίζομε όλο πάνω στο κρέας με τα χόρτα. Κουνάμε το τσικάλι να πάει το αυγολέμονο παντού.

Κρέας αρνί – κατσίκι με ραδίκια:

Ακριβώς το ίδιο όπως με σταμναγκάθι. Επίσης και τα δύο φαγητά γίνονται κοκκινιστά χωρίς αυγολέμονο. Ψήνομε το κρέας ως συνήθως με την ντομάτα και ρίχνομε για μερικές βράσεις το μισοβρασμένο σταμναγκάθι ή ραδίκι.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Usurum – Σκιαδαρέσες live στα Χανιά την Τρίτη 25 Ιουνίου

Usurum - Σκιαδαρέσες live στα Χανιά Τρίτη 25 Ιουνίου 2024 Προμαχώνας...

Επιστολή Καρυστιανού σε Μητσοτάκη: «Γιατί παρεμβήκατε στο έργο της Δικαιοσύνης και ποιους συγκαλύπτετε;»

Η Μαρία Καρυστιανού, με ανοιχτή επιστολή απευθύνεται στον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και...