14.8 C
Chania
Monday, November 25, 2024

Σπιτικές προτάσεις

Ημερομηνία:

Λουκουμάδες

Μαγιά μπύρας (1 πλακάκι), πενήντα γραμμ. άνθος ορύζης Γιώτης (προψημένο) – έχει ο Λαγουμιτζάκης στη οδό Περίδου – , δύο νεροπότηρα νερό βρασμένο, ένα κουταλάκι αλάτι, δύο κουταλάκια ζάχαρη, τρία ποτήρια αλεύρι.

Θα διαλύσω τη μαγιά στο νερό. Σε άλλο ποτήρι θα διαλύσω το ρυζάλευρο και θα ανακατέψω όλα (αλάτι, ζάχαρη, αλεύρι). Το μίγμα θα το αφήσω 20 λεπτά και είναι έτοιμο. Όταν κάψει το λάδι ρίχνω ένα – ένα μέσα. Το σιρόπι το έχομε ετοιμάσει να είναι πηχτό και κρύο και τους βουτάμε μέσα και μετά τους πασπαλίζομε με σουσάμι και κανέλα.

Σιρόπι: Τρία ποτήρια ζάχαρη, δύο ποτήρια νερό.

Τας κεμπάπ

Ένα κιλό κρέας κιλότο, τετρακόσια γραμμάρια ψιλοκομμένη ντομάτα, ενάμιση φλιτζάνι ελαιόλαδο, δύο σκελίδες σκόρδο, δύο κουταλιές γλυκού μπαχάρι, γαρύφαλλο, δύο κρεμμύδια ψιλοκομμένα, ένα φύλλο δάφνη, αλάτι  πιπέρι, μισό κιλό ρυζάκι.

Σε μια κατσαρόλα βάζω το ελαιόλαδο μαζί με το κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά να ροδίσει. Προσθέτω το κρέας κομμένο σε μικρά κομμάτια και ανακατεύω για πέντε λεπτά. Προσθέτω ντομάτα, σκόρδο και μπαχαρικά, το ανάλογο νερό και βράζω μιάμιση ώρα περίπου. Προσθέτω το ρυζάκι προσέχοντας να υπάρχει το ανάλογο νερό και βράζω για 10 λεπτά ακόμη.

Ρολό από κιμά

Μοσχάρι και χοιρινό. Ένα κιλό κιμά, τέσσερα αυγά βρασμένα, μπέικον, τυρί και μπαχαρικά. Βάζω στο μπλέντερ ψωμί μουλιασμένο, δύο αυγά, αλάτι – πιπέρι, ρίγανη, μπαχάρι, βασιλικό, μαϊντανό και κρεμμύδι.

Μετά σε μια λεκάνη βάζω κιμά. Το υλικό αυτό κομματάκια μπέικον , τριμμένο κασέρι και γάλα. Τα πλάθω βάζω τα βρασμένα αυγά και το τυλίγω. Στις πατάτες λιώνω σε ζεστό νερό ένα κομμάτι φρέσκο βούτυρο, μουστάρδα και τις περιχύνω. Τρίβω στο μπλέντερ κρεμμύδι, μαϊντανό, ρίγανη, το ρίχνω στις πατάτες και μπόλικο λεμόνι.

Μπουρεκάκια με τυρί και μανιτάρια

Ένα πακέτο φύλλο κρούστας 450 γρ., μισό φλιτζάνι τσαγιού κρέμα γάλακτος, τρεις κουταλιές σούπας σιμιγδάλι ψιλό, ένα φλιτζάνι τσαγιού ψιλοκομμένα σοταρισμένα μανιτάρια, ένα φλιτζάνι τσαγιού τριμμένα τυριά (γκούντα, γραβιέρα, κεφαλοτύρι), δύο κουταλιές σούπας τριμμένη παρμεζάνα, ένα αυγό, αλάτι, πιπέρι, μπαχάρι.

Ζεσταίνω σε χαμηλή θερμοκρασία το γάλα και την κρέμα γάλακτος, προσθέτω το σιμιγδάλι και το βούτυρο και ανακατεύω συνεχώς μέχρι να πήξει καλά. Κατεβάζω από την φωτιά και ανακατεύω μέσα στο μίγμα όλα τα τυριά και τα αυγά χτυπημένα. Τέλος προσθέτω τα σοταρισμένα μανιτάρια. Κόβω το φύλλο κατά μήκος σε τρεις λωρίδες. Παίρνω μια – μια τις λωρίδες τις αλείφω με βούτυρο και από τις δύο πλευρές, βάζω στην άκρη της μια κουταλιά γέμισης, διπλώνω τις άκρες του φύλλου, δεξιά και αριστερά προς τα μέσα να μη χυθεί η γέμιση και τυλίγω σε ρολό. Το αλείφω με βούτυρο και λάδι και τα ψήνω στο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν, περίπου είκοσι λεπτά.

Μηλόπιτα

Για τη ζύμη: Δύο φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι, τρία τέταρτα φλιτζανιού βιτάμ, δύο κουταλιές σούπας ζάχαρη, ένας κρόκος αυγού, μια κουταλιά κονιάκ, ένα κουταλάκι μπέικη, ένα κιλό μήλο, μισό φλιτζάνι ζάχαρη, μια κουταλιά φρέσκο βούτυρο, ένα ασπράδι αυγού.

Κοσκινίζω το αλεύρι και το ανακατεύω με την ζάχαρη και το μπέικη, προσθέτω βιτάμ, τον κρόκο και το κονιάκ, κάνω χοντρό φύλλο και τη ζύμη αυτή τη στρώνω σε βουτυρωμένο ταψί προσέχοντας να καλύψει και τα πλάγια του ταψιού. Την τρυπάω με πιρούνι σε διάφορα μέρη για να μην φουσκώσει και την βάζω σε μέτριο φούρνο. Καθαρίζω τα μήλα και τα κόβω χοντρές φέτες. Τα ανακατεώ με την ζάχαρη, κανέλλα και το ασπράδι χτυπημένο μαρέγκα. Βγάζω το ταψάκι και στρώνω επάνω στη ζύμη τα μήλα. Λιώνω το βούτυρο και ραντίζω την  επιφάνεια. Βάζω σε μέτριο φούρνο να ψηθεί τριάντα λεπτά ακόμα.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

M. Χνάρης: Ορατός ο κίνδυνος απώλειας ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων για χιλιάδες πολίτες

Την επιβεβλημένη ανάγκη παράτασης της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων στο Κτηματολόγιο πέραν...

Συμβουλές από τον Συνήγορο του Καταναλωτή για την Black Friday

Συμβουλές προς τους καταναλωτές, κατά τη διάρκεια των φετινών...

ΓΙΑΒΟΛ ΑΙΜΑ, ΛΗΘΗ ΚΑΙ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑ

Από το βιβλίο του Γιώργου Χαρβαλιά "Αίμα, λήθη και...

Η στέγη παραδομένη στην αγορά, η «γενιά των ενοικιαστών» χωρίς κρατική μέριμνα

του Θάνου Καμήλαλη Η Ελλάδα είναι σταθερά η χώρα με το...