21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Σπιτικές Προτάσεις

Ημερομηνία:

Καλαμαράκια γεμιστά
Ένα κιλό μεγάλα καλαμάρια, τρία τέταρτα ποτηριού λάδι, τρία κρεμμύδια τριμμένα , ένα ματσάκι κρεμμύδια φρέσκα ψιλοκομμένα , αλάτι, πιπέρι, μισό ποτήρι ρύζι , μισό ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο, μισό ποτήρι κρασί άσπρο, λεμόνι.
Καθαρίστε τα καλαμάρια χωρίς να τα κόψετε. Ψιλοκόψτε τα κεφάλια και τους πλοκάμους. Σε δυνατή φωτιά σοτάρετε το λάδι με κρεμμύδια. Ρίξτε τους πλοκάμους και τα κεφάλια, αλάτι, πιπέρι. Τα κατεβάζετε ρίξτε  ρύζι άνηθο και ανακατέψτε. Γεμίστε τα και βάλτε το ένα πλάι στο άλλο σε φαρδιά κατσαρόλα. Ανακατέψτε το κρασί με το λεμόνι και περιχύστε τα. Ψήνονται σε μέτρια φωτιά μια ώρα περίπου. Συνοδεύονται με ταραμοσαλάτα.

Γλυκό ψυγείου (1)
Στον πάτο της φόρμας ή ταψιού σαβαγιάρ μπισκότα βουτηγμένα σε γάλα ή κονιάκ ή λικέρ. Κόβομε μια κομπόστα κομματάκια και το βάζομε από πάνω. Κτυπάμε γάλα εβαπορέ που το έχουμε στην κατάψυξη 7-8 ώρες με τρία τέταρτα φλιτζάνια ζάχαρη και ξύσμα λεμονιού μέχρι να γίνει μαρέγκα. Διαλύομε ένα ζελέ, ανανά ή λεμόνι σ’ ένα ποτήρι ζεστό νερό και το αφήνομε να κρυώσει. Αφού κρυώσει το ρίχνομε μέσα στην μαρέγκα και ανακατεύομε. Περιχύνομε τα σαβαγιάρ. Ψυγείο – αμύγδαλα.

Γλυκό ψυγείου (2)
Δύο γιαούρτια στραγγιστά, (ενάμιση κιλό περίπου τα δύο), δύο ζελέδες σε 1 ποτήρι νερό ζεστό, 1 ποτήρι κρύο. Τα ποτήρια το νερό τ’ αντικαθιστούμε με τον ζωμό της κομπόστας και αν δεν φτάνει συμπληρώνομε με νερό. Μια κομπόστα ανανά ή ροδάκινα ψιλοκομμένα. Βάζομε το γιαούρτι στο μίξερ να χτυπηθεί, λίγο, βάζουμε τους ζελέδες, κρύους και την κομπόστα και στο ψυγείο. Την άλλη μέρα ρίχνομε από πάνω ένα ζελέ ανανά ή ροδάκινο αραιωμένο κανονικά και ξαναβάζομε ψυγείο.

Μπουρέκι με τυρί και γιαούρτι
Δύο μικροί ή ένας μεγάλος κεσές γιαούρτι , ένα κεσεδάκι βούτυρο , ένα κεσεδάκι λάδι, ένα κουταλάκι μπέικι, λίγο αλάτι, τυρί, δύο αυγά, αλεύρι όσο πάρει.
Χτυπήστε το γιαούρτι με το βούτυρο και το λάδι. Προσθέστε ανακατεύοντας το μπέικι το αλάτι , το αλεύρι , λίγο λίγο. Ανοίξτε τη ζύμη σε φύλλο και κόψτε με στρογγυλή κούπ. Ανακατέψτε τα αυγά με το τυρί και γεμίστε τα καλτσουνάκια. Αλείψτε με αυγό στους 200 βαθμούς.

Τυρόπιτα (3) (πολυέξοδη)
Παίρνομε ένδεκα φύλλα μπακλαβά. Απλώνομε ένα φύλλο στο ταψί και πασπαλίζομε με φέτα τυρί. Βάζομε το άλλο φύλλο πασπαλίζομε με μυζήθρα. Άλλο φύλλο με μαλάκα και συνεχίζομε με ότι τυρί θέλομε (γραβιέρα, γκούντα αμάντα, Έμμενταλ). Συνεχίζομε εναλλάξ έως να τελειώσουν και τα ένδεκα φύλλα. Σ’ ένα μπολ χτυπάμε ένα βιτάμ λιωμένο δύο έως πέντε αυγά και μια σόδα και περιχύνομε την τυρόπιτα και την ψήνομε σε μέτριο φούρνο περίπου τρία τέταρτα της ώρας.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ένοχος ο Ηλίας Μίχος και για τον βιασμό της 12χρονης στα Σεπόλια – Αθώα η μητέρα

Την ενοχή του Ηλία Μίχου, βασικού κατηγορούμενου για την...

Αλιεύτηκε τόνος βάρους 485 κιλών – 25 ευρώ το κιλό στην αγορά

Μια απίστευτη ψαριά έκανε ένας ψαράς στον Αστακό, καθώς στα δίχτυα...

Βιβλιοπαρουσίαση στα Χανιά: Κωνσταντίνα Μπαλωμενάκη – Στον καιρό του Λυμεώνα

Οι Εκδόσεις Ραδάμανθυς παρουσιάζουν τη νουβέλα επιστημονικής φαντασίας της...

Χαρούπι: Ο διατροφικός θησαυρός της κρητικής γης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Η αγροδιατροφική παράδοση του χαρουπιού της Κρήτης βρίσκεται στον...