Μαρμελάδα βερύκοκο (2)
Όσα κιλά βερύκοκα ένα κιλό λιγότερο ζάχαρη, ένα φλιτζανάκι του καφέ νερό στο κιλό, ένα κουταλάκι χυμός λεμονιού στο κιλό. Τα βάζομε να βράσουν χωρίς χυμό λεμονιού χωρίς ζάχαρη. Τα περνάμε από μύλο και βάζω πολτό στο τσικάλι με τη ζάχαρη και ανακατεύω να λιώσει η ζάχαρη. Θα ανάψω την κουζίνα στο 3 και όταν αρχίζει να χοχλακίζει (θα ανακατεύω συνέχεια) και αρχίζει να πήζει θα δοκιμάσω βγάζοντας λίγη σ’ ένα πιατάκι. Θα κλείσω κουζίνα θα ρίξω λεμόνι και σε δύο βράσεις θα κατεβάσω.
Λικέρ από βερύκοκα
Εκατόν πενήντα σπόροι από βερύκοκα καθαρισμένα απ’ τον χονδρό φλοιό. Μόνο 10-15 μαζί με τον χονδρό φλοιό. Τους βάζομε σε δύο μπουκάλια κονιάκ και τους αφήνομε στον ήλιο δύο μήνες μέρα – νύχτα πολύ καλά κλεισμένα. Όταν είναι έτοιμο το κονιάκ (σε δύο μήνες) βράζομε πέντε ποτήρια ζάχαρη και τέσσερα ποτήρια νερό, οκτώ με εννιά λεπτά. Όταν κρυώσουν ρίχνομε ένα φλιτζανάκι τσικουδιά μέσα στο σιρόπι στραγγίζομε το κονιάκ και ανακατεύομε όλα μαζί.
Αχλάδι γλυκό
Ενάμιση κιλό αχλάδια, ένα κιλό ζάχαρη, λίγο χυμό λεμόνι, βανίλια, τρείς φλιτζάνες νερό. Διαλέγομε σφιχτά (αγουρωπά) μέτρια αχλάδια σε μέγεθος. Τα καθαρίζομε, βγάζομε τα κουκούτσια με το ειδικό εργαλείο. Τα βάζομε σε νερό με λίγο λεμόνι να μην μαυρίσουν. Μετά τα βάζομε σε κατσαρόλα με το νερό κα τη ζάχαρη. Τα βράζομε να μαλακώσουν καλά. Τα τραβάμε απ’ την φωτιά και αφήνομε να μείνουν 2 ώρες. Ξαναβράζομε προσθέτοντας το λεμόνι και το δένομε όσο ζητά.
Α.Κ.