Ελιόψωμο με ρίγανη
Ένα κιλό ζυμάρι για ψωμί χωριάτικο (απ’ τον φούρνο θα το παραγγείλομε) δυό φλυτζάνια ελιές χοντροκομμένες (χωρίς κουκούτσι) τέσσερεις ή πέντε κουταλιές της σούπας λάδι δύο μέτρια κρεμμύδια τριμμένα στον τρίφτη δύο κουταλιές της σούπας ρίγανη μια κουταλιά της σούπας ζάχαρη.
Προσθέτετε όλα τα υλικά στο ζυμάρι. Πλάθετε τη ζύμη σε φρατζόλες ή καρβέλια τα βάζετε σε ταψί και αφήνετε σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 250 βαθμούς. Ψήνετε αρχικά στους 220 βαθμούς και μετά από λίγο χαμηλώνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να ψηθεί.
Ηπειρώτικο τυρόψωμο
Ένα κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις, τριάντα gr νωπή μαγιά, 2 κουταλάκια αλάτι, 1 κουταλάκι ζάχαρη, 1 κεσεδάκι γιαούρτι, 2-3 κουταλιές λάδι, 700 gr κεφαλογραβιέρα και σκληρή φέτα ανάμεικτα, βούτυρο για το άλειμμα του ταψιού, λίγο μαύρο πιπέρι.
Βάζετε το αλεύρι πάνω σε μια επίπεδη επιφάνεια και σχηματίζεται ένα λοφάκι. Κάνετε μια λακκουβίτσα στην κορυφή. Διαλύετε τη μαγιά σε λίγο χλιαρό νερό και τη ρίχνετε στη λακκουβίτσα. Πασπαλίζετε με το αλάτι και τη ζάχαρη. Αρχίζετε να ζυμώνετε σπρώχνοντας προς το κέντρο λίγο αλεύρι κάθε φορά. Στην αρχή κολάει η ζύμη, αλλά σιγά – σιγά γίνεται ελαστική και εύκαμπτη. Στο τέλος, προσθέτετε το ελαιόλαδο, το τυρί, το γιαούρτι και το πιπέρι και ζυμώνετε πάλι. Βουτυρώνετε καλά ένα μεγάλο ταψί και βάζετε τη ζύμη, την πατάτε για να απλωθεί και να γίνει λεπτή (πάχους 1,5 εκ.) Τη χαράζετε και την αφήνετε να φουσκώσει. Ψήνετε το τυρόψωμο στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει καλά. Μπορείτε να πλάσετε και πολλά μικρά στρογγυλά τυρόψωμα.