17.8 C
Chania
Thursday, April 18, 2024

Σπιτικές Προτάσεις

Ημερομηνία:

Αλμυρή πίτα με 3 γεύσεις
Μισό κιλό κοτόπουλο στήθος, 4 αγκινάρες, τυρί Φιλαδέλφεια κρέμα, δύο αυγά, 50 gr μαργαρίνη, λίγο λάδι, 1 φλυτζάνι γάλα, αλάτι, πιπέρι, 1 κύβο ζωμό, λεμόνι.
Καθαρίζομε και κόβομε τις αγκινάρες μικρά κομμάτια και τις αφήνομε σε νερό με λεμόνι. Τις σωτάρομε στο λάδι και βούτυρο προσθέτομε αλάτι, πιπέρι, τις ψήνομε με τον ζωμό. Σε βουτυρωμένο ταψάκι απλώνομε το κοτόπουλο. Από πάνω βάζομε μια στρώση αγκινάρες και από πάνω το τυρί. Χτυπάμε τα αυγά με αλάτι, πιπέρι και λίγο γάλα και περιχύνομε. Ψήνομε σε μέτριο φούρνο περίπου 30-40 λεπτά.

Πίτα με αγκινάρες
Φύλλο: Μισό κιλό αλεύρι, μισό ποτήρι λάδι, αλάτι, νερό.
Γέμιση: 10 αγκινάρες, 11 αυγά, 300 gr μανούρι τριμμένο, 200 gr παρμεζάνα τριμμένη, 1 ποτήρι λάδι, 50 gr βούτυρο, μαϊντανό, 1 κρεμμύδι, 1 λεμόνι, αλάτι, πιπέρι.
Φτιάχνομε την ζύμη, την σκεπάζομε και την αφήνομε. Καθαρίζουμε τις αγκινάρες, τις τρίβομε με λεμόνι, τις κόβομε σε πολύ λεπτές φέτες. Τις βράζομε για 2-3 λεπτά. Τις σωτάρομε με το μισό λάδι. Προσθέτομε μαϊντανό, κρεμμύδι να σωταριστούν για ένα τέταρτο σε σιγανή φωτιά. Αφού κρυώσουν βάζομε τρία αυγά χτυπημένα, το μανούρι την παρμεζάνα, το αλάτι, το πιπέρι. Ανοίγομε τη ζύμη σε πέντε λεπτά φύλλα. Αλείφομε με βούτυρο ένα στρογγυλό 30άρι ταψί, απλώνομε το πρώτο φύλλο να καλύψει τα πλαϊνά. Αλείφομε με λάδι, βάζομε 2ο φύλλο, αλείφομε με λάδι, τοποθετούμε 3ο φύλλο. Απλώνομε την γέμιση. Σπάμε τα αυγά και τα ρίχνομε στη γέμιση. Καλύπτομε με φύλλο το λαδώνομε και βάζομε και το 5ο φύλλο και το αλείφομε με λάδι. Μέτριο φούρνο για μία ώρα.

Ζαμπονοτυρόπιτα
Σφολιάτα 200 gr, ψιλοκομμένο ζαμπόν 100 gr, γραβιέρα χοντροτριμμένη 100 gr, αθότυρο λιωμένο στο χέρι, 1 ντομάτα ψιλοκομμένη, 200 ml φρέσκο γάλα, 1 αυγό, 1 κ.σ. μαργαρίνη, πιπέρι, μοσχοκάρυδο.
Βάζομε το ένα φύλλο σφολιάτας στο ταψί βουτυρωμένο.
Γέμιση: Σωτάρομε το ζαμπόν με την μαργαρίνη. Προσθέτομε τα τυριά, το πιπέρι, το μοσχοκάρυδο, το γάλα και αφήνομε να βράσουν ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να γίνουν κρέμα. Κατεβάζομε, προσθέτομε την ντομάτα και το αυγό. Απλώνομε την γέμιση και την σκεπάζομε με το άλλο φύλλο. Ψήνομε στους 180 βαθμούς για είκοσι λεπτά πάνω κάτω. Όχι στον αέρα. Βάζομε για πέντε λεπτά εντελώς κάτω. Αφήνομε να κρυώσει και σερβίρομε.

Κοτόπιτα (πολύ ωραία)
1 μέτριο κρεμμύδι, 1 πιπεριά, 1 καρότο, μισό φλυτζάνι τσαγιού βούτυρο, 1 φλυτζάνι τσαγιού βρασμένο αρακά, αλάτι, πιπέρι, 3 φλυτζάνια τσαγιού βραστή κότα κομμένη σε μικρά κομμάτια, μαϊντανό ψιλοκομμένο, εξ κουταλιές σούπας κοφτές αλεύρι, δύο φλυτζάνια ζωμό κότας, τρεις κουταλιές κρέμα γάλακτος, ζύμη σφολιάτα, 1 κροκάδι αυγού.
Κόβομε το κρεμμύδι, την πιπεριά σε μακρόστενα κομματάκια και σε μικρούς κύβους το καρότο. Τα σωτάρομε με το μισό βούτυρο μέχρι να μαραθούν. Προσθέτομε τον αρακά, αλάτι, πιπέρι, την κότα και μαϊντανό ψιλοκομμένο. Αφήνομε να σιγοψηθούν, σκεπασμένα μερικά λεπτά. Ζεσταίνομε σε κατσαρόλα το υπόλοιπο βούτυρο και ρίχνομε το αλεύρι. Ανακατεύομε και προσθέτομε τον ζωμό κότας και την κρέμα γάλακτος. Ανακατεύομε σε σιγανή φωτιά μέχρι να πήξει. Την προσθέτομε στο μείγμα κότας. Ανοίγομε την σφολιάτα. Βάζομε το ένα φύλλο σε υγρό ταψάκι. Το τρυπάμε με πηρούνι. Βάζομε το μείγμα και από πάνω το άλλο φύλλο. Το τρυπάμε στην επιφάνεια και αλοίφομε με αυγό. Ψήνομε σε δυνατό φούρνο μισή ώρα περίπου.

Κοτόπιτα (2)
Για την ζύμη: 500 gr αλεύρι, 250 gr βούτυρο, λίγο αλάτι, κρόκοι αυγού όσοι για να γίνει το ζυμάρι μαλακό και να ανοίγεται φύλλο.
Για τη γέμιση: Μια μεγάλη κότα περίπου 2 κιλά, 6 κρεμμύδια, 6-8 αυγά, βούτυρο, τυρί τριμμένο, αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο, φρυγανιά τριμμένη.
Τρίβομε το αλεύρι με το βούτυρο. Κάνομε ένα λακάκι και ρίχνομε τους κρόκους χτυπημένους και λίγο αλάτι. Ζυμώνομε. Αν χρειασθεί προσθέτομε έναν ακόμη κρόκο. Αφήνομε το ζυμάρι σκεπασμένο σε μέρος δροσερό. Ετοιμάζομε την γέμιση. Βράζομε, κομματιάζομε την κότα. Την βράζομε μαζί με τα κρεμμύδια και 2-3 κουταλιές βούτυρο. Προσθέτομε αλάτι, πιπέρι. Την ξεκοκαλίζομε. Αφήνομε τα κρεμμύδια στον ζωμό να βράσουν μέχρι η αγίνουν μια πηκτή σάλτσα. Την περνάμε από τρυπητό, προσθέτομε μέσα τα ψαχνά της κότας, τις φρυγανιές τριμμένες (2-3) λίγο βούτυρο, τα αυγά χτυπημένα, το μοσχοκάρυδο και το τυρί, αλάτι και πιπέρι. Ανοίγομε δύο φύλλα το ζυμάρι. Στρώνομε το πιο χοντρό μέσα σε βουτυρωμένο ταψί απλώνομε τη γέμιση, γυρίζομε τις άκρες προς τα μέσα και σκεπάζομε με το άλλο φύλλο. Περιχύνομε με λιωμένο βούτυρο, χαράζομε ελαφρά και ψήνομε σε μέτριο φούρνο 50 λεπτά.

Κασερόπιτα
300 gr κασέρι, 4 αυγά, 1 φλυτζάνα τσαγιού φρέσκο γάλα, τα τρία τέταρτα από ένα φλυτζάνι τσαγιού βούτυρο λιωμένο, πιπέρι, 300 gr φύλλο κρούστας, μισό φλυτζάνι τριμμένη κεφαλογραβιέρα, δυόσμο ψιλοκομμένο.
Κόβομε το κασέρι λεπτές φέτες, χτυπάμε τα αυγά και προσθέτομε το γάλα. Αλείφομε με βούτυρο ένα στενόμακρο ταψί 33×23. στρώνομε τα μισά φύλλα καλά βουτυρωμένα ένα – ένα. Βάζομε πάνω σε μια στρώση το κασέρι, την κεφαλογραβιέρα και δυόσμο. Τα σκεπάζομε με τα υπόλοιπα φύλλα βουτυρωμένα. Κόβομε την κασερόπιτα σε κομμάτια. Ρίχνομε από σιγά το μείγμα των αυγών και αφήνομε περίπου 20 λεπτά να τα απορροφήσει. Ψήνομε σε μέτριο φούρνο.

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ