Τρούφες με κάστανο
Ένα κιλό κάστανα βρασμένα και καθαρισμένα. Τετρακόσια πενήντα γρ. μαργαρίνη ή βούτυρο, ενάμιση φλυτζάνι του τσαγιού ζάχαρη άχνη, εβδομήντα πέντε γρ. κουβερτούρα ή κακάο, 2 κρόκοι αυγών.
Χτυπάμε καλά τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη και μετά με τους κρόκους. Αλέθετε τα κάστανα να γίνουν πουρές. Προσθέτετε το κακάο ή την κουβερτούρα λιωμένη σε μπαιν – μαρί. Ζυμώνετε και πλάθετε σε μπαλάκια που τα κυλάτε σε αμύγδαλα καβουρδισμένα ή σε καρύδα ή σε τρούφα σοκολάτα.
Κουραμπιέδες καλτσούνια γλυκό
Τρία φλυτζάνια αλεύρι, χυμό δύο πορτοκαλιών, ένα ποτηράκι του λικέρ μαστίχα λικέρ, ένα φλυτζάνι λάδι, ένα τέταρτο κουταλιού σόδα. Γέμιση: Ένα φλυτζάνι καρύδια χοντροκομμένα, ένα φλυτζάνι σταφίδες, ένα τέταρτο φλυτζανιύ σουσάμι καβουρδισμένο και κοπανισμένο, ένα τέταρτο φλυτζανιού φρυγανιά κοπανισμένη, κανέλα, μία κουταλιά μέλι. Αθόνερο και ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα.
Ζυμώνετε τα υλικά για τη ζύμη και ανοίγετε φύλλο μέτριου πάχους. Κόβετε σε στρογγυλά μ’ ένα φλυτζάνι. Σε μία κατσαρόλα βάζετε δύο κουταλιές νερό και μία κουταλιά μέλι, ανακατεύετε για λίγο, πάνω στη φωτιά. Το κατεβάζετε από τη φωτιά και προσθέτετε τα καρύδι, την κανέλα, τη φρυγανιά και το σουσάμι, που έχετε ήδη ανακατεμένα. Ανακατεύετε καλά να είναι κάπως σφιχτό το μείγμα. Βάζετε μια κουταλιά γέμισης σε κάθε στρογγυλό κομμάτι ζύμης. Κλείνετε σε μισοφέγγαρο πιέζετε καλά τις άκρες και βάζετε σε λαδωμένο ταψί Ψήνετε στους 200-250 βαθμούς. Όταν κρυώσουν τα βουτάτε «βαφτίζετε» σε ανθόνερο και από πάνω μπόλικη άχνη
Τηγανίτες
Ένα φλυτζάνι γιαούρτι, ένα φλυτζάνι αλεύρι, δύο αυγά, ένα κουταλάκι σόδα, ένα ποτηράκι κονιάκ. Ανακατεύουμε τα υλικά. Καίμε ελαιόλαδο και ρίχνομε κουταλιές από το μείγμα. Σερβίρονται με πετιμέζι.
Μαρμελάδα νεράτζι
Δέκα νεράτζια, τρία μανταρίνια, ένδεκα φλυτζάνια του καφέ μεγάλα νερό, δυόμιση κιλά ζάχαρη. Βάζομε τα νεράτζια μαζί με τα μανταρίνια ολόκληρα στο νερό και τα βράζομε καλά επί μία ώρα. Τα στραγγίζομε και τα αφήνομε να κρυώσουν. Κρατάμε το ζουμί τους. Αφαιρούμε τα φλούδια και τα κόβομε σα σπιρτόξυλα. Έπειτα παίρνομε το μέσα του νερατζιού και το περνάμε από τρυπητό να γίνει ένας πηκτός ζωμός. Ρίχνομε τον χυλό και τα φλούδια μέσα στο ζουμί που έβρασαν. Προσθέτομε τη ζάχαρη και βράζομε περίπου μία ώρα μέχρι να πήξει η μαρμελάδα. Προσέχομε μην «πιάσει» και στο ανακάτεμα να μην λιώσομε τα φλούδια τα λεπτοκομμένα.