Ψαροκεφτέδες
Ένα κιλό παλαμίδες, 2 φέτες ξερό ψωμί, ένα λεμόνι, πιπέρι μαύρο και κόκκινο, μπαχάρι, αλάτι, ένα ματσάκι μαϊντανό, ένα ματσάκι άνιθο, δύο κρεμμύδια μεσαίου μεγέθους, ένα κουταλάκι σούπας λάδι, τέσσερα αυγά, μισό φλυτζάνι σταφίδες μαύρες, αλάτι, γαλέτα, λάδι.
Καθαρίζομε τα ψάρια. Τα βάζομε με νερό λίγο, αλάτι, κρεμμύδι και τον μισό μαϊντανό και τα αφήνομε να βράσουν. Σουρώνομε το ζουμί, αφαιρούμε τα κόκκαλα από τα ψάρια και τα βάζομε σε λεκανίτσα. Προσθέτομε το ψωμί που έχουμε μουλιάσει και στίψει καλά, το μπαχάρι, το αλάτι, τα πιπέρια, τα δύο αυγά, το λάδι, την σταφίδα, τον υπόλοιπο μαϊντανό ψιλοκομμένο, τον άνιθο και το κρεμμύδι τριμμένο. Όταν το μείγμα γίνει ομοιόμορφο, πλάθομε τα κεφτεδάκια, τα αλευρώνομε, τα βουτάμε στα δύο χτυπημένα αυγά και μετά στην γαλέτα και τηγανίζομε σε καυτό λάδι.
Τσιροσαλάτα
Δώδεκα τσίρους, ένα φλυτζάνι ελαιόλαδο, άνιθο ψιλοκομμένο, ξύδι, 20 περίπου μαύρες ελιές.
Σε σχάρα ψήνουμε τους τσίρους δύο λεπτά την κάθε πλευρά τους και μόλις κοκκινίσουν τους τυλίγομε σε ένα πανί. Τους χτυπάμε με ένα φαρδύ αντικείμενο και αφαιρούμε την πέτσα και τα κόκκαλά τους. Τους κόβομε κατά μήκος σε λεπτές φέτες και τους τοποθετούμε σε ένα βαθύ πιάτο. Αφού βράσομε ένα ποτήρι ξύδι το ρίχνομε στα ψάρια και τα πλακώνομε με ένα πιάτο. Τ’ αφήνομε έτσι μισή ώρα. Αφαιρούμε το ξύδι, τους ρίχνομε λάδι, άνιθο και λίγο ξύδι άβραστο. Γαρνίρομε με ελιές.
Μελιτζανοσαλάτα
Ψήνομε 3-4 μελιτζάνες φλάσκες χωρίς σπόρια στο μάτι της κουζίνας σε αλουμινόχαρτο να καπνιστούν καλά. Τις ξεφλουδίζομε, τις λιανίζομε με κοφτερό μαχαίρι, λιώνομε λίγο τυρί φέτα και ανακατεύομε με την μελιτζάνα. Προσθέτομε από λίγο λάδι, ξύδι, σκόρδο, αλάτι. Δοκιμάζομε την γεύση και τα προσθέτομε αυτά αναλόγως. Αν θέλομε βάζομε και καρύδι ή ψιλοκομμένη πιπεριά