15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Σπιτικές προτάσεις

Ημερομηνία:

Τάρτα μήλου
Ζύμη: τρία τέταρτα φλυτζανιού βιτάμ, δύο φλυτζάνια τσαγιού αλεύρι, δύο κουταλιές κοφτές ζάχαρη, ένα κρόκος αυγού, μία κουταλιά ρούμι, μισό κουταλάκι μπέικι
Τρία τέταρτα του κιλού μήλα, μισή φλυτζάνα ζάχαρη, μισή φλυτζάνα αμύγδαλα, δύο κουταλιές ζάχαρη, μισή κουταλιά κανέλα, μισό κιλό γάλα, οκτώ κουταλιές κοφτές κορν φλάου, μία βανίλια, δύο αυγά, δέκα κουταλιές ζάχαρη.
Ανακατεύετε το αλεύρι με τη ζάχαρη και το μπέικι, προσθέτετε το βιτάμ, τον κρόκο και το ρούμι και τα ζυμώνετε να γίνει μια ζύμη μαλακή. Την αφήνετε σκεπασμένη και καθαρίζετε τα μήλα, τα κόβετε λεπτές φέτες και τα βράζετε με το μισό φλυτζάνι νερό. Τα στραγγίζετε καλά και τα λιώνετε με το πηρούνι. Στρώνετε τη ζύμη σε βουτυρωμένη φόρμα για τάρτες να καλύψει και τα πλάγια. Την τρυπάτε με πηρούνι και την βάζετε σε μέτριο φούρνο να μισοψηθεί. Με το γάλα, κορν φλάο, ζάχαρη, δύο κρόκοι και τη βανίλια ετοιμάζετε μια κρέμα πιάτου. Ασπρίζετε τα αμύγδαλα και τα χονδροκοπανίζετε. Βγάζετε από τον φούρνο τη ζύμη, στρώνετε τα μήλα και τα πασπαλίζετε με την κανέλα. Ρίχνετε την κρέμα. Χτυπάτε τα ασπράδια μαρέγκα με τις δύο κουταλιές ζάχαρη, τα στρώνετε επάνω στην κρέμα, πασπαλίζετε με τα αμύγδαλα και ψήνετε 20 λεπτά σε μέτριο φούρνο.

Τάρτα με βερύκοκα
(γίνονται και με κομπόστα)
Κάνετε τη ζύμη όπως στην τάρτα μήλου. Ψήνετε με τον ίδιο τρόπο. Πλένετε τα βερύκοκα, τα ανοίγετε στα δύο, βγάζετε τα κουκούτσια. Απλώνετε πάνω στη μισοψημένη ζύμη μια λεπτή στρώση μαρμελάδα και κατόπιν τοποθετείτε κυκλικά σε σειρές τα βερύκοκα πασπαλίζοντάς τα με άφθονη ζάχαρη. Αν είναι κομπόστα δεν βάζετε ζάχαρη. Μπορείτε να βάλετε και ολόκληρα βερύκοκα φρουί γλασέ που τα χωρίζετε κι αυτά στη μέση. Αν είναι φρέσκα φρούτα τα ραντίζετε με βούτυρο και ξαναβάζετε την τάρτα στον φούρνο 15-20 λεπτά να ψηθεί (έτσι κι αλλιώς). Διαλύετε μαρμελάδα σε μισό φλυτζάνι ζεστο νερό, προσθέτετε και το κονιάκ και όταν βγάλετε την τάρτα την περιλούζετε με την μαρμελάδα. Αφήνετε να κρυώσει τελείως για να πήξει η μαρμελάδα και μετά κόβετε.

Τάρτα με κρέμα και αμύγδαλα
Ζύμη τάρτας μήλου. Ένα φλυτζάνι τσαγιού μαρμελάδα βερύκοκο, ένα φλυτζάνι τσαγιού αμυγδαλόψιχα.
Για την κρέμα: Μισό κιλό γάλα, οκτώ κουταλιές κορν φλάο, μια βανίλια, 12 κουταλιές κοφτές ζάχαρη, δύο αυγά, δύο κουταλιές φρέσκο βούτυρο.
Ανοίγετε τη ζύμη σε φύλλο χονδρό και τη στρώνετε στη φόρμα. Τοποθετείτε πάνω στη ζύμη λαδόκολα ρίχνετε φασόλια ή άλλα όσπρια για να μη φουσκώσει, αφήνετε να ψηθεί σε μέτριο φούρνο. Βγάζετε τη λαδόκολλα και ψήνετε εντελώς και η επάνω επιφάνειά της. Στρώνετε επάνω στην τάρτα αφού την βγάλετε από τον φούρνο μαρμελάδα. Έχετε ετοιμάσει την κρέμα με τους κρόκους και έχετε προσθέσει φρέσκο βούτυρο. Έχετε ασπρίσει, καβουρδίσει και χονδροκοπανίσει τα αμύγδαλα. Ανακατεύετε τα μισά με την κρέμα και την ρίχνετε μέσα στην τάρτα. Χτυπάτε τα δύο ασπράδια των αυγών της κρέμας και το ένα της ζύμης με λίγη ζάχαρη να γίνουν μαρέγκα και την απλώνετε επάνω στην κρέμα, πασπαλίζετε με τα υπόλοιπα αμύγδαλα και βάζετε σε σιγανό φούρνο να πάρει η μαρέγκα

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ