ΛΙΚΕΡ Grand Marnier,
1 λίτρο γάλα άβραστο φρέσκο, 1 λίτρο καθαρό οινόπνευμα, 3-4 πορτοκάλια μεγάλου μεγέθους, 1 κιλό ζάχαρη, 1-2 ποτηράκια κονιάκ.Πλένουμε πολύ καλά τα πορτοκάλια και τα στεγνώνουμε. Τα κόβουμε στα τέσσερα και τα βάζουμε σε μεγάλο γυάλινο δοχείο που κλείνει ερμητικά. Προσθέτουμε την ζάχαρη και το γάλα, ανακατεύουμε καλά και κλείνουμε το βάζο. Το αφήνουμε σε παράθυρο κοντά στον ήλιο μία εβδομάδα. Κατόπιν το ανοίγουμε, ρίχνουμε το οινόπνευμα, και ανακατεύουμε πολύ καλά με ξύλινη κουτάλα. Το κλείνουμε ξανά και το αφήνουμε στο ίδιο σημείο για ένα μήνα. Στο μεταξύ το ανοίγουμε καθημερινά, ανακατεύουμε καλά το περιεχόμενο και ξανακλείνουμε. Αν μετά τον μήνα το υγρό αρχίζει να πρασινίζει, δεν χρειάζεται να προσθέσουμε το κονιάκ. Διαφορετικά, το προσθέτουμε ανακατεύοντας καλά και το αφήνουμε κλεισμένο για όσο διάστημα χρειαστεί το γάλα να γίνει ένα πορτοκαλοκίτρινο υγρό. Η στάθμη του γάλακτος ανεβαίνει όσο το χρώμα μεταβάλλεται σε πορτοκαλοκίτρινο. Το μίγμα είναι έτοιμο όταν το γάλα απέχει απ’ το στόμιο του βάζου δύο δάχτυλα. Το ανοίγουμε και αφαιρούμε τα πορτοκάλια. Τα στύβουμε και τα ρίχνουμε μέσα στο υγρό, αφού τα σουρώσουμε πολύ προσεκτικά ώστε να μην πέσει καθόλου σάρκα πορτοκαλιού στο ποτό. Σουρώνουμε συνεχώς για μια εβδομάδα όλο το υγρό μέσα από πολύ ψιλή σίτα ή τουλπάνι διπλωμένο στα τέσσερα έτσι ώστε το απόσταγμα να είναι διάφανο και έντονο πορτοκαλί. Η όλη διαδικασία διαρκεί 4-5 μήνες.
Λικέρ Βύσσινου
Ένα κιλό βύσσινα ώριμα, 1 κιλό ζάχαρη, 2 κιλά κονιάκ, 5 γραμμ. γαρύφαλλα, πέντε γραμμ. κανέλλα σε ξυλάκι, ένα μοσχοκάρυδο, 1 κομματάκι (5-10 γραμμ.) τζίντζερ, πέντε γραμμ. κάρδαμο.
Διαλέγουμε ώριμα και γερά βύσσινα. Τα πλένουμε αφαιρούμε τα κουκούτσια και τα τρυπάμε σε διάφορα σημεία. Τα βάζουμε σε γυάλινο δοχείο με φαρδύ στόμιο. Ρίχνουμε τη ζάχαρη, το κονιάκ και τα μπαχαρικά και κλείνουμε καλά το δοχείο. Το αφήνουμε στον ήλιο για 40 ημέρες κουνώντας το πότε πότε, χωρίς να το ανοίγουμε. Στη συνέχεια το παίρνουμε και το αφήνουμε κλειστό για 6 εβδομάδες ακόμη σε εσωτερικό χώρο. Κατόπιν το σουρώνουμε σε γυάλινα μπουκάλια. Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε και τα μπαχαρικά που του είχαμε αρχικά.
Λικέρ Πορτοκάλι
8 μεγάλα πορτοκάλια το ξύσμα, 1 λίτρο άσπρο οινόπνευμα.
Για το σιρόπι: 3 ½ ποτήρια νερό , 2 ½ ποτήρια ζάχαρη, 1 ξύλο κανέλλας, λίγα γαρύφαλλα.
Πλένουμε τα πορτοκάλια και τρίβουμε τη φλούδα τους στον τρίφτη. Σ’ ένα βάζο μ’ ανοιχτό στόμιο ρίχνουμε το οινόπνευμα και το ξύσμα των πορτοκαλιών. Κλείνουμε καλά το βάζο. Τα’ αφήνουμε να μείνει δύο εβδομάδες. Για το σιρόπι βάζουμε όλα μαζί τα υλικά να βράσουν 10-15 λεπτά. Ανοίγουμε και ρίχνουμε το σιρόπι στο βάζο. Το κλείνουμε και το αφήνουμε άλλη μια εβδομάδα. Σουρώνουμε το λικέρ σε τουλπάνι, το βάζουμε σε γυάλινα μπουκάλια και φυλάμε. Με τον ίδιο τρόπο γίνονται λικέρ όλα τα εσπεριδοειδή. Μανταρίνι, λεμόνι, περγαμόντο.
Φράουλα μαρμελάδα
1 κιλό φράουλες, 1200γραμμ. ζάχαρη.
Καθαρίζουμε και πλένουμε τις φράουλες, τις πολτοποιούμε στο μίξερ. Ρίχνουμε τον πολτό καθώς και τη ζάχαρη σε κατσαρόλα και αφήνουμε να σταθεί για 3-4 ώρες. Στη συνέχεια βράζουμε το μίγμα σε δυνατή φωτιά ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να γίνει ένας πηχτός πολτός.