15.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Σπιτικές προτάσεις

Ημερομηνία:

Γαλακτομπούρεκο (1)
Την τελευταία Αποκριά, την Τυρινή όπως την λένε, φτιάχνομε το γαλακτομπούρεκο. Είναι έθιμο όπως τα Λαμπριάτικα καλτσούνια το Πάσχα. Που μπορεί να τα φτιάχνομε κι άλλες φορές, το Πάσχα όμως, εδώ στην Κρήτη είναι απαραίτητα. Όπως είναι η λαγάνα την Καθαρά Δευτέρα. Έτσι και το γαλακτομπούρεκο την τελευταία Αποκριά. Δεν ξέρω αν το έθιμο μας ήρθε απ’ την Μικρά Ασία, ξέρω όμως ότι και οι δύο μεριές το ‘φτιαχναν. Και οι Μικρασιάτες και οι Κρητικοί.

Λοιπόν,
Γαλακτομπούρεκο
Δώδεκα ποτήρια γάλα, δεκάξι κουταλιές σούπας κορνφλάο, έξι κουταλιές σούπας σιμιγδάλι, εικοσιτέσσερεις κουταλιές σούπας ζάχαρη, τέσσερα αυγά, φύλλο κρούστας, βανίλιες ή το προτιμότερο ανθόνερο. Βάζομε το γάλα με τη ζάχαρη στη φωτιά, ανακατεύομε να λιώσει η ζάχαρη, χτυπάμε τα αυγά και πριν ζεσταθεί πολύ το γάλα ρίχνομε όλα τα υλικά μέσα χτυπώντας συνέχεια με το σύρμα για να μην βουλιάσουν και για να μην ψηθεί το αυγό και να φαίνεται. Στρώνομε σε βουτυρωμένο ταψί οκτώ φύλλα πολύ καλά βουτυρωμένα ένα – ένα. Εν τω μεταξύ έχομε κατεβάσει την κρέμα από την φωτιά και ανακατεύομε συνέχεια να κρυώσει και να μην κάνει κρούστα. Όταν κρυώσει τη ρίχνομε στα φύλλα. Βάζομε από πάνω οκτώ φύλλα βουτυρωμένα πολύ – πολύ ένα – ένα και χαράζομε επιφανειακά χωρίς ν’ αγγίζομε την κρέμα. Βουτυρώνομε πολύ από πάνω ραντίζομε με λίγο νερό και στον φούρνο στους 180 βαθμούς περίπου μία ώρα αναλόγως τον φούρνο. Θέλει βούτυρο και ψήσιμο για να γίνει τραγανό το φύλλο και κρύα κρέμα για να μην πανιάσει το φύλλο. Εν τω μεταξύ έχομε φτιάξει το σιρόπι με τρία ποτήρια ζάχαρη και δύο ποτήρια νερό όχι καλά γεμάτο το δεύτερο ποτήρι που το συμπληρώνομε με ανθόνερο και βράσιμο οκτώ με δέκα λεπτά. Ρίχνομε χυμό λεμονιού. Κρύο σιρόπι, ζεστό γλυκό. Σιροπιάζομε με κουτάλα όχι γέρνοντας την κατσαρόλα.

Γαλακτομπούρεκο (2)
Οκτώ ποτήρια γάλα, ένα κουτί κορν-φλάο, βανίλια ή ανθόνερο, ένα ποτήρι ζάχαρη, δό αυγά, 400 γρ. φύλλο. Σιρόπι: Δύο ποτήρια ζάχαρη, ένα ποτήρι νερό, λίγο λεμόνι, ανθόνερο ή βανίλια. Εκτέλεση όπως το προηγούμενο

Γαλακτομπούρεκο (3)
Αυτό φτιάχνω. Η κρέμα γίνεται τρεμουλιαστή
Έξι νεροπότηρα γάλα, ένα και ένα τέταρτο νεροπότηρο ζάχαρη, τέσσερα αυγά, μια κουταλιά βούτυρο, ενάμιση κρασοπότηρο άνθρος αραβοσίτου βανίλια. Αφαιρούμε δύο κουταλιές από το ενάμιση κρασοπότηρο και τις αντικαθιστούμε με δύο κουταλιές κορνφλάο.
Σιρόπι: Τρία ποτήρια ζάχαρη, δύο ποτήρια νερό, φλούδα λεμονιού. 8-10 λεπτά.
Ζάχαρη μέσα στο γάλα. Με λίγο γάλα ανακατεύω το άνθος αραβοσίτου και το ρίχνω στο γάλα. Θα ρίξω τα αυγά χτυπημνένα. Όταν πήξει η κρέμα ανακατεύοντας γρήγορα αποσσύρομε από τη φωτιά. Έχομε ρίξει και το βούτυρο. Τα υπόλοιπα όπως οι προηγούμενες συνταγές

Γαλακτομπούρεκο Μικράς Ασίας
Δύο οκάδες (1300 γρ η οκά) γάλα φρέσκο, μία οκά ζάχαρη, οκτώ αυγά ολόκληρα, πενήντα δράμια (65 γρ) βούτυρο μέσα εκατό δράμια (130 γρ) σιμιγδάλι, ανθόνερο, μισή οκά φύλλο, πενήντα δράμια βούτυρο για βουτύρωμα φύλλων.
Σιρόπι: εκατό δρμια ζάχαρη, ένα νεροπότηρο νερό να δέσει καλά.
Σιρόπι κρύο, ζεστό γλυκό. Τα υπόλοιπα ως συνήθως

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Π. Πολάκης: «Μας ταΐζει σανό ο Μητσοτάκης!»

Σχολιάζοντας την κατάσταση με τις τιμές των καυσίμων, ο...

Η Ελλάδα καταγράφει το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ

Το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ καταγράφει η Ελλάδα το...