18.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Σπιτικές προτάσεις

Ημερομηνία:

Ραβιόλια ρώσικα
600 γρ αλεύρι 300 γρ χλιαρό νερό, λίγο λάδι ένα αυγό αλάτι για τη ζύμη. Ζυμώνομε πολύ. Αφήνομε να ξεκουραστεί. Γέμιση: Μισό κιλό κιμά χοιρινό τριακόσια γρ κιμά μοσχαρίσιο 3-4 κρεμμύδια πολτοποιημένα, αλάτι, πιπέρι μαύρο, ένα κουταλάκι γλυκού πάπρικα. Τον ψήνομε καλά τον κιμά με λίγο λάδι, να μην έχει ζουμιά. Χωρίζομε τη ζύμη σε κομμάτια. Ανοίγομε φύλλο ούτε πολύ λεπτό ούτε πολύ χοντρό. Κόβομε μ’ ένα φλυτζανάκι του καφέ στρογγυλά κομμάτια. Το διπλώνομε στη μέση και στο κάτω μισό βάζομε κιμά και κλείνομε σε μισοφέγγαρα. Προηγουμένως τα έχομε βρέξει γύρω γύρω για να κολλήσουν και τα πιέζομε με πηρούνι. Πιάνομε μετά τις δύο άκρες και τις ενώνομε. Γίνονται σαν αυτάκια γι’ αυτό τα λένε και αυτάκια. Σ’ αυτό το στάδιο μπαίνουν ένα – ένα στην κατάψυξη και όταν παγώσουν τα κλείνομε σε σακουλάκια. Αν τα ψήσομε αμέσως θα βράσομε νερό με αλάτι όπως τα μακαρόνια και θα τα βράσομε 5-7 λεπτά. Θα τα στραγγίξομε, θα τα ζεματίσομε με βούτυρο γάλακτος και από πάνω τυρί ή σάλτσα, ή θα τα βράσομε σε κοτόζουμο και θα τα φάμε με το ζουμί σαν σούπα.

Τσιμπουρέκι ρώσικο
Αλεύρι, νερό ζεστό, αλάτι, λίγη βότκα, λίγο λάδι, ένα αυγό. Γέμιση: 800 γρ κιμά ανάμικτο αλάτι πιπέρι 4 κρεμμύδια ξερά ξυσμένα, λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο, λίγο άνιθο ψιλοκομμένο και μέσα στον κιμά κεφάρ ή νερό ή κρεατόζουμο ν’ αφρατέψει. Τον τσιγαρίζομε, βάζομε και λίγο καυτερή πάπρικα. Ζεσταίνομε νερό με αλάτι. Βάζομε στο μπωλ το μισό αλεύρι. Ρίχνομε ζεστό νερό. Ζυμώνομε, κάνομε μια λακούβα, σπάμε μέσα το αυγό, ρίχνομε την βότκα. Ζυμώνομε. Ρίχνομε και το άλλο αλεύρι. Ξαναζυμώνομε αρκετά. Αφήνομε τη ζύμη να ξεκουραστεί μισή ώρα. Ανοίγομε φύλλο. Το κόβομε με το πιατάκι της πάστας. Το διπλώνομε στη μέση και στο κάτω μισό βάζομε κιμά και πατάμε με πηρούνι αφού προηγουμένως έχομε λίγο βρέξει την άκρια του φύλλου. Τηγανίζομε σε μπόλικο λάδι. Στραγγίζομε σε χαρτί.

Χατσαπούρι
Ένα κιλό τυρό χωριάτικο ρώσικο (στα οικεία μαγαζιά έχουν) και 200 γρ μίξη τυριών. Ένα ποτήρι γάλα, μισό ποτήρι νερό δύο κουταλιές ζάχαρη μία μαγιά ξηρή, δύο κουταλιές αλάτι δύο κουταλιές λάδι, αλεύρι σχεδόν ένα κιλό. Το υπόλοιπο απ’ το κιλό το χρησιμοποιιούμε για το ζύμωμα. Ζυμώνομε πολύ καλά πολύ ώρα. Ή στο μίξερ με το γάντζο ζυμώματος πολύ ώρα. Αλοίφομε με λάδι. Σκεπάζομε με νάυλον και πετσέτα. Αφήνομε 35 λεπτά. Ξαναζυμώνομε. Τρίβομε το τυρί και το ανακατεύομε με τα άλλα τυριά. Κόβομε σε κομματάκια. Κάθε κομματάκι το ανοίγομε φυλλαράκι. Βάζομε γέμιση αρκετή. Κλείνομε. Ανοίγομε με τον πλάστη ή με τα χέρια μας προσεκτικά. Όπως κάνομε στην σφακιανή πίτα. Καίμε ένα άδειο τεφάλη τηγάνι, ρίχνομε ένα ένα χατσαπούρι μέσα. Κάνομε στη μέση της πίτας μία τρύπα για να μη φουσκώσει. Ψήνομε και από τις δύο πλευρές. Τραβάμε αλοίφομε με φρέσκο βούτυρο.
(Σημείωση: Αρκετές Ρωσίδες έχουν παντρευτεί Έλληνες. Και δω, στα Χανιά. Ανταλλάζομε οι γυναίκες οι γνωστές συνταγές. Πιστεύω να μην απαγορεύεται)

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στρατόπεδο Μαρκοπούλου: Ένας χρόνος μετά

Η Πρωτοβουλία Χανιωτών για το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου με ανακοίνωσή...

Οι Κρητικοί υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΜέΡΑ25

Παρουσιάστηκε χθες στην πλήρη του σύνθεση το ευρωψηφοδέλτιο μάχης...

Κασσελάκης: Δε μας αφορούν οι νεοναζί ψηφοφόροι

Ο Στέφανος Κασσελάκης πέρασε στην αντεπίθεση για το σχόλιο του Νίκου Ρωμανού, ο...