Τέλος καλοκαιριού ΚΑΙ Ξυνόχοντρος
Παίρνομε τέσσερα λίτρα πρόβειο γάλα. Το αφήνομε 2-3 μερόνυχτα εκτός ψυγείου να ξυνίσει. Το βάζομε να βράσει και προσθέτομε ένα κιλό σπασμένο στάρι για χόντρο και λίγο αλάτι. Το ανακατεύομε μέχρι να πήξει και να ψηθεί. Να «γυρίζει» όπως ανακατεύομε με την κουτάλα στο τσικάλι.
Τρώγεται φρέσκος ζεστός ή κρύος. Στο ψυγείο μένει και μια βδομάδα. Ή την επόμενη μέρα τον κόβομε απλώνομε σε μέρος που λιάζεται τραπεζομάντηλο και απλώνομε να λιάζονται τα τετραγωνάκια του ξυνόχοντρου. Δεν ξηραίνεται μέσα στο ταψί γιατί μουχλιάζει