Γλυκό νεράντζι
για 50 κομμάτια
Πλένομε τα νεράντζια, τα τρίβομε στον ψιλό τρίφτη, τα χαράζομε σε φέτες και παίρνομε την φλούδα. Τα τυλίγομε και τα πιάνομε με μια οδοντογλυφίδα. Τα βράζομε σε μπόλικο νερό. Μετά τα βάζομε σε λεκάνη με κρύο νερό και το αλλάζομε συχνά για να γλυκάνουν. Όταν είναι έτοιμα, φτιάχνομε ένα σιρόπι με δύο κιλά ζάχαρη, ενάμιση ποτήρι νερό και ρίχνομε τα νεράντζια μέσα και τα αφήνομε περίπου δώδεκα ώρες. Μετά βράζομε μέχρι να δέσει το σιρόπι. Το αφήνομε στην κατσαρόλα άλλες δώδεκα ώρες και το ξαναδένομε λίγο και είναι έτοιμο.
Γλυκό πορτοκάλι ολόκληρο
Τρίβομε στον ψιλό τρίφτη τα πορτοκάλια. Τα κόβομε φέτες, ολόκληρο το πορτοκάλι, όχι μόνο οι φλούδες. Τα πλένομε και τα βράζομε ένα τέταρτο. Τα τραβάμε, τα βάζομε σε κρύο νερό. Αλλάζομε το νερό κάθε δύο ώρες. Όταν γλυκάνει το σουρώνομε και το τοποθετούμε σε χονδρή πετσέτα. Μετά μια ώρα το ζυγίζομε και όσο πορτοκάλι τόση ζάχαρη και κάτι παραπάνω και σε κάθε κιλό ζάχαρη δυόμιση φλυτζάνια νερό. Βράζομε το σιρόπι επί 10 λεπτά και ρίχνομε το γλυκό να πάρει μια με δύο βράσεις. Κατεβάζομε. Αφήνομε μια νύχτα στο σιρόπι. Βράζομε την επόμενη έως να δέσει. Στο τέλος ρίχνομε μισό βαζάκι γλυκόζη.