Χόρτα της εποχής, βραστά
Πικροβλάστακα ή μαυροβλάστακα, βλαστάκια από σταφυλινάκους, αγριομάραθα και φρέσκα κουκιά, λουβάκια και με το φλοιό τους.
Τα γινωμένα κουκιά τα ξεφλουδίζομε, τα δροσερά τα κόβομε κομμάτια και τα βάζομε με τον φλοιό τους που τον πελεκάμε στις άκρες. Τα βράζομε όλα μαζί, τα σουρώνομε και τους βάζομε από πάνω αλάτι και λαδόξιδο.
Τα φυτοφάρμακα βέβαια έχουν μηδενίσει απ’ τα άγρια χόρτα πολλούς αγρούς. Υπάρχουν όμως ακόμα ελάχιστοι αγροί που μπορείτε να βρείτε αυτά τα ανοιξιάτικα χόρτα.
Αρνάκι ή κατσικάκι με αγριομάραθα
Τσιγαρίζομε το κρέας με λάδι και κρεμμύδι και αλατοπιπερώνομε. Όταν τσιγαριστεί ρίχνομε νερό και συνεχίζομε το ψήσιμο. Βάζομε κατά διαστήματα από λίγο νερό, όσο χρειάζεται για να ψηθεί το κρέας χωρίς να τσουκνιάσει. Όταν είναι μισοψημένο έχομε καθαρίσει τα μάραθα, κρατάμε μόνο τα γουλάκια, όχι τα γένια γιατί όταν ψηθούν γίνονται σαν στουπιά, μόνο τα γουλάκια, τα ρίχνομε στο κρέας και τα ψήνομε μαζί. Όταν ψηθούν και μείνουν με το λάδι τους, χτυπάμε δύο αβγά με λεμόνι και ρίχνομε, χτυπώντας συνέχεια, από λίγο καυτό ζουμί. Κατεβάζομε το τσικάλι απ’ τη φωτιά. Αφήνομε να χάσει μια – δυο βράσεις και ρίχνομε το αβγολέμονο μέσα κουνώντας το τσικάλι να πάει παντού.