21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Σπιτικές προτάσεις

Ημερομηνία:

Σουπιές με τα μάραθα και πράσινες ελιές
Λέμε στο ψαράδικο να μας αφήσουν σε δύο σουπιές το μελάνι τους. Αυτό το φαγητό είναι καθαρά παραδοσιακό και χρησιμοποιείται και το μελάνι από μια ή δύο σουπιές φρέσκιες.
Λοιπόν, πλένομε και κόβομε τα μάραθα δύο πόντους περίπου. Εμένα μ’ αρέσουν να είναι καλά ψημένα γι’ αυτό τα πρωτοβράζω στο τσικάλι. Πρώτα ρίχνομε μια φλυτζάνα ελαιόλαδο, ψιλοκόβομε 2 κρεμμύδια και τα μαραίνομε. Ρίχνομε τα μάραθα και δύο ντομάτες ψιλοκομμένες. Όταν βγάλουν τα υγρά τους οι ντομάτες διαλύομε μια κουταλιά ντοματοπελτέ σε νερό και ρίχνομε μέσα. Προσθέτομε νερό όποτε χρειαστεί μέχρι να μισοψηθούν τα μάραθα. Τότε ρίχνομε μέσα τις σουπιές που έχομε αλατοπιπερώσει. Επίσης έχομε βάλει σε νερό τις πράσινες ελιές για να φύγουν το ξινό και το αλάτι που έχουν και τις αφήνομε να περιμένουν. Οι σουπιές, όπως όλα τα μαλάκια δεν θέλουν πάρα πολύ ψήσιμο γιατί σκληραίνουν.
Μόλις το φαγητό πιεί τα υγρά του και μείνει με το λάδι του ρίχνομε μέσα τις πλυμένες ελιές. Αν είναι χοντρές, δεν βγάζομε τα κουκούτσια, γιατί τις καταλαβαίνομε και ‘’φτύνομε’’ το κουκούτσι. Αν όμως είναι μικρές, βγάζομε προηγουμένως τα κουκούτσια μη σπάσομε τα δόντια μας. Αφήνομε και παίρνει το φαγητό μερικές βράσεις ακόμα και το κατεβάζομε. Πολύ νόστιμο και μυρωδάτο. Συνοδεύεται με τηγανητές πατάτες, φρέσκες τώρα τον Μάη, χοντροκομμένες και τηγανισμένες σε άφθονο ελαιόλαδο.

Ψάρι πλακί με αγκινάρες
Παίρνομε ροφό ή σφυρίδα ή μαγιάτικο, αλλά κάνουν και τα χοντρά μπαρμπούνια. Βάζομε μια φλυτζάνα λάδι, δύο – τρία κρεμμύδια ξερά χοντροκομμένα, αρκετές σκελίδες σκόρδο και 3-4 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα. Αφού μαραθούν ψιλοκόβομε δύο ντομάτες και αρκετό μαϊντανό. Έχομε καθαρίσει και τρίψει με λεμόνι, για να μη μαυρίσουν, αγκινάρες όσες θέλομε. Αν είναι μικρές τις αφήνομε ολόκληρες, αν όχι τις κόβομε στην μέση. Αν ο ροφός είναι μικρός, οι φέτες του ψήνονται γρήγορα, γι’ αυτό πρωτοβάζομε τις αγκινάρες και μετά το ροφό ή τη σφυρίδα, τέλος πάντων τα ψάρια που έχομε διαλέξει και ψήνομε μέχρι να μείνει το φαγητό με το λάδι του. Χωρίς νερά. Το ψάρι αφήνει υγρό. Γι’ αυτό, όταν το βάλομε πρέπει να είναι δεμένη η σάλτσα. Αν όμως το ψάρι είναι χοντρό, δηλαδή ο ροφός είναι μεγάλος και οι φέτες του σκληρούτσικες, τότε πρωτομπαίνει το ψάρι και με προσοχή, προσθέτομε νερό από λίγο μέχρι να μισοψηθεί το ψάρι οπότε ρίχνομε τις αγκινάρες και ψήνομε μαζί έως να είναι και τα δύο ψημένα και η σάλτσα δεμένη χωρίς νερά. Πολύ νόστιμο παραδοσιακό εποχιακό φαγητό.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλιεύτηκε τόνος βάρους 485 κιλών – 25 ευρώ το κιλό στην αγορά

Μια απίστευτη ψαριά έκανε ένας ψαράς στον Αστακό, καθώς στα δίχτυα...

Βιβλιοπαρουσίαση στα Χανιά: Κωνσταντίνα Μπαλωμενάκη – Στον καιρό του Λυμεώνα

Οι Εκδόσεις Ραδάμανθυς παρουσιάζουν τη νουβέλα επιστημονικής φαντασίας της...

Χαρούπι: Ο διατροφικός θησαυρός της κρητικής γης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Η αγροδιατροφική παράδοση του χαρουπιού της Κρήτης βρίσκεται στον...

Αλλαγή ώρας 2024: Πότε οι δείκτες του ρολογιού θα πάνε μια ώρα μπροστά

Με το δεύτερο 10ημερο του Μαρτίου να ολοκληρώνεται, οδεύουμε...