21.8 C
Chania
Wednesday, May 1, 2024

Σπιτικές Προτάσεις

Ημερομηνία:

Μπριάμ
Μισό κιλό κολοκύθια, μισό κιλό μελιτζάνες, 250 γρ. φασολάκια φρέσκα, δύο μεγάλες πατάτες, δύο μεγάλα καρότα, δύο μέτριες πιπεριές, μισό κιλό μανιτάρια φρέσκα, ένα κιλό ώριμες ντομάτες, μισό ποτήρι λάδι, δύο κρεμμύδια σε φετάκια, τρεις σκελίδες σκόρδο, μισό ποτήρι μαϊντανό ψιλοκομμένο, ένα ποτήρι κεφαλοτύρι τριμμένο, λάδι για τηγάνισμα.
Καθαρίστε τις μελιτζάνες και κολοκύθια και κόψτε τις χοντρά κομμάτια. Αλατίστε τα και αφήστε τα δύο ώρες. Στύψτε τα ελαφρά και τηγανίστε τα λίγο σε καυτό λάδι. Καθαρίστε φασολάκια, πατάτες, καρότα, πιπεριές και κόψτε τα σε κομμάτια. Τηγανίστε τα και αυτά ελαφρά καθώς και τα μανιτάρια ολόκληρα. Σοτάρετε σε μισό ποτήρι λάδι κρεμμύδια και σκόρδο και βάλτε την ντομάτα να βράσει 10 λεπτά. Ρίξτε και ανακατέψτε το μαϊντανό. Βάλτε τις μελιτζάνες κολοκύθια και λοιπά σε ταψάκι και περιχύστε τα με την σάλτσα. Σκεπάστε με αλουμινόχαρτο και ψήστε στο φούρνο στους 180 βαθμούς μισή ώρα. Βγάλτε το αλουμινόχαρτο, πασπαλίστε την επιφάνεια με το τυρί και ψήστε το ακόμα 10 λεπτά.

Μπουγάτσα Θεσ/νίκης
Μισό κιλό φύλλο, ένα φλυτζάνι σιμιγδάλι ψιλό, ένα κιλό γάλα, ένα βιτάμ, μια κουταλιά σούπας φρέσκο βούτυρο, ενάμιση φλυτζάνι τσαγιού ζάχαρη, τέσσερα αβγά, κανέλα, γαρύφαλλα στα φύλλα, βανίλια, άχνη ζάχαρη.
Βράζουμε το γάλα με το σιμιγδάλι και την ζάχαρη ώσπου να πήξει, ελαφρά. Κατεβάζομε. Ρίχνομε μια κουταλιά βούτυρο, βανίλια. Όταν κρυώσει λίγο ρίχνομε τα αβγά. Ετοιμάζομε τα φύλλα. Κάθε φύλλο βούτυρο, κανέλα, γαρύφαλλό. Στα μισά, τη γέμιση. Από πάνω τα υπόλοιπα φύλλα. Ψήνομε στους 180 βαθμούς μια ώρα περίπου. Χαράζομε και μετά το ψήσιμο από πάνω άχνη και κανέλα.

Μπουγάτσα Χανιώτικη
Έξι φύλλα μπακλαβά, 400 γρ. μυζήθρα, ένα φλυτζάνι τσαγιού λάδι ραφινέ, ένα φλυτζάνι τσαγιού γάλα, 2-3 κουταλιές σούπας αλεύρι.
Λαδώνομε ένα κανονικό ταψί με μπόλικο λάδι. Μετά τοποθετούμε μπρούμυτα τη μπουγάτσα.
Τοποθετούμε πρώτα δύο φύλλα καλά βουτυρωμένα και ρίχνομε το μείγμα. Πιάνομε τις άκρες των φύλλων και τις διπλώνομε αντικρυστά. Έχομε απλώσει δίπλα και βουτυρώσει το 3ο φύλλο. Πιάνομε προσεκτικά με τα δυο μας χέρια τη μπουγάτσα και την ρίχνομε μπρούμυτα, δηλαδή με τις δίπλες κάτω, πάνω στο 3ο φύλλο. Απλώνομε το 4ο φύλλο, βουτυρώνομε και ρίχνομε πάλι μπρούμυτα τη μπουγάτσα αφού την έχομε διπλώσει πάλι αντικρυστά. Το ίδιο με το 5ο φύλλο, το ίδιο με το 6ο φύλλο. Έχομε πυρώσει το φούρνο πάνω κάτω στον μεγαλύτερο βαθμό. Βάζομε στον φούρνο την μπουγάτσα. Σκεπάζομε με αλουμινόχαρτο. Χαμηλώνομε τον φούρνο και άμα ψηθεί από κάτω βγάζομε το αλουμινόχαρτο. Σε 20 λεπτά της ώρας την περιχύνομε με το βραστό λάδι. Αυτό γίνεται 2-3 φορές. Περίπου τρία τέταρτα της ώρας ψήσιμο.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι Χανιώτες τίμησαν στους δρόμους την Εργατική Πρωτομαγιά | Φωτός

Μαζικά με τα σωματεία τους (κυρίως αυτά που πρόσκεινται...

Πρωτομαγιά: Ο “Αγώνας της Κρήτης” συμμετέχει στις απεργιακές κινητοποιήσεις

Ο "Αγώνας της Κρήτης" συμμετέχει στις απεργιακές κινητοποιήσεις για την...

Συναγερμός για τραυματία με σφαίρα στην πλάτη – Δέχτηκε επίθεση με όπλα στον Δήμο Γόρτυνας

Συναγερμός στις Αρχές ύστερα από πληροφορίες για επεισόδιο με...

«Ξεσκονίζουν» Κρητικούς για παράνομες επιδοτήσεις με εικονικά μισθωτήρια στα Γιαννιτσά

Μεγάλη… πέραση σε Κρητικούς είχαν, ως φαίνεται, τα Γιαννιτσά...