19.8 C
Chania
Tuesday, April 30, 2024

Σπιτικές προτάσεις

Ημερομηνία:

Κουραμπιέδες, καλτσουνάκια γλυκό (1)
Τρία φλυτζάνια αλεύρι, χυμό δύο πορτοκαλιών, ένα ποτηράκι του λικέρ μαστίχα ποτό, ένα φλυτζάνι λάδι, ένα τέταρτο κουταλιού σόδα.
Γέμιση: ένα φλυτζάνι καρύδια χοντροκομμένα, ένα φλυτζάνι σταφίδες, ένα τέταρτο φλυτζανιού σησάμι καβουρδισμένο και κοπανισμένο, ένα τέταρτο φλυτζανιού φρυγανιά κοπανισμένη, κανέλα, μια κουταλιά μέλι. Ανθόνερο και άχνη για το πασπάλισμα.
Ζυμώνομε τα υλικά για τη ζύμη και ανοίγομε φύλλο μέτριο. Κόβομε σε στρογγυλά μ’ ένα φλυτζάνι ή πιατάκι ή κουπ. Σε μια κατσαρόλα βάζομε δύο κουταλιές νερό και μια κουταλιά μέλι, ανακατεύουμε λίγο, αποσύρομε από τη φωτιά και προσθέτομε το καρύδι, την κανέλα, τη φρυγανιά και το σουσάμι. Ανακατεύομε καλά να είναι κάπως σφιχτό το μείγμα. Βάζομε μια κουταλιά γέμιση σε κάθε στρογγυλό κομμάτι ζύμης, στο μισό του και κλείνομε μισοφέγγαρο. Πιέζομε καλά τις άκρες και ψήνομε σε λαδωμένο ταψί στους 200-250 βαθμούς. Όταν κρυώσουν τα ραντίζομε καλά με ανθόνερο και πασπαλίζομε με μπόλικη άχνη.

Σταφιδόψωμο
Ένα πακέτο φαρινάπ, δύο ποτήρια γάλα, δύο ποτήρια ζάχαρη, ένα νεροπότηρο και ένα τέταρτο σπορέλαιο, τέσσερα αβγά, δύο κουταλιές σόδα, μια κουταλιά γαρύφαλλο, μια κουταλιά κανέλα, δύο νεροπότηρα σταφίδες. Ψήσιμο στους 175 βαθμούς για 45-50 λεπτά.

Λαδοκούλουρα
Δύο νεροπότηρα λάδι, ενάμιση νεροπότηρο ζάχαρη, ένα κρασοπότηρο πορτοκαλόζουμο, ένα κουταλάκι κανέλα, ένα κουταλάκι γαρύφαλλο, ένα κουταλάκι σόδα, ένα μπέικιν, αλεύρι ένα κιλό και κάτι μαλακό, εκατό γρ. σησάμι.
Λάδι με ζάχαρη να χτυπηθούν καλά, μετά κανελογαρύφαλλα, μετά πορτοκαλόζουμο, σόδα στον χυμό ενός λεμονιού, μπέικιν με αλεύρι, σουσάμι. Ψήνομε στους 200 βαθμούς.

Μπισκότα βουτύρου γεμιστά με μαρμελάδα
Μισό κιλό φυτίνη, τέσσερα αβγά, δύο ποτήρια ζάχαρη, 1 μπέικιν, μια βανίλια, λίγο κονιάκ, ένα πακέτο αλεύρι μαλακό, μαρμελάδα βερίκοκο ή ό,τι σας αρέσει.
Δουλεύομε την φυτίνη με τη ζάχαρη καλά, χτυπάμε τα ασπράδια μαρέγκα, ρίχνομε τους κρόκους πρώτα στο βούτυρο με τη ζάχαρη, εν συνεχεία τη μαρέγκα, το κονιάκ, τη βανίλια και σιγά – σιγά αλεύρι με μπέικιν. Η ζύμη κανονική. Όταν ψηθούν και κρυώσουν βάζομε λίγη μαρμελάδα και κολλάμε δύο – δύο. Σε αυτά που πρόκειται να καταναλώσομε βάζομε μαρμελάδα. Τα υπόλοιπα τα κλείνομε αεροστεγώς και βάζομε μαρμελάδα όταν πρόκειται να τα χρησιμοποιήσομε. Διαφορετικά αναπαλλιάζουν

Κρασοκούλουρα
Τρία ποτήρια λάδι, ενάμιση νεροπότηρο κρασί, δύο νεροπότηρα ζάχαρη, δύο μπέικιν, δύο κουταλάκια σόδα σε χυμό λεμονιού, μισό κρασοπότηρο κονιάκ, ένα νεροπότηρο σησάμι, αλεύρι όσο σηκώσουν.

Μπισκότα με λεμόνι
Μισό φλυτζάνι βούτυρο μαλακό, ένα τέταρτο φλυτζάνας ζάχαρη, μια κουταλιά σούπας ξύσμα λεμονιού, χυμό λεμονιού. 1 πρέζα τριμμένο κάρδαμο (κακουλές) ένα και ένα τέταρτο του φλυτζανιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις, ζάχαρη για το πασπάλισμα.
Χτυπάμε το βούτυρο στο μίξερ σε μέτρια ταχύτητα, προσθέτομε τη ζάχαρη και χτυπάμε ν’ ανακατευτούν καλά. Ρίχνομε το ξύσμα λεμονιού, τον χυμό λεμονιού, το κάρδαμο συνεχίζοντας το χτύπημα και προσθέτομε το αλεύρι χτυπώντας λίγο ακόμα. Ζυμώνομε να γίνει λεία η ζύμη. Γεμίζομε ένα κορνέ με τη ζύμη. Στρώνομε σε ταψί λαδόκολλα και σχηματίζομε τα μπισκότα σε ότι σχήμα θέλομε (μπαστουνάκια, οχτάρια κ.τ.λ.). Απόσταση μεταξύ τους τρία εκατοστά. Τα πασπαλίζομε με άχνη και ψήνομε στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά.

Κουραμπιεδάκια με λουκούμι
Εκατό γρ. φρέσκο βούτυρο, τρεις κρόκοι αβγών, τρεις κουταλιές άχνη, πέντε κουταλιές γάλα, αλεύρι όσο σηκώσει για μαλακή ζύμη. Μισό κιλό λουκούμι, μια φλυτζάνα καρύδια χοντροκομμένα.
Ανοίγομε τη ζύμη σαν πιτάκι και βάζουμε μισό λουκούμι και λίγο καρύδι. Τα κλείνομε και ψήνομε στους 180 βαθμούς μισή ώρα περίπου. Πασπαλίζομε με άχνη.

Καλτσουνάκια γλυκό
Δύο ποτήρια λάδι ραφινέ, ένα ποτήρι κρασί αρετσίνωτο, 1 μπέικιν, 1 βανίλια, ξύσμα λεμονιού. Ζυμάρι πολύ μαλακό. Περίπου ένα κιλό αλεύρι.
Το αφήνομε μια ώρα, το κάνομε μπαλάκια και με το ξυλίκι ή με το χέρι το πατάμε να γίνει στρογγυλό. Μισό κιλό μαρμελάδα, 600 γρ. καρύδι αλεσμένο, κανέλα. Αναμειγνύομε και κλείνομε μέσα στο καλτσουνάκι (μισοφέγγαρο). Φουρνίζομε και πασπαλίζομε με άχνη.

Παστιτσάκια με σοκολάτα
Τριακόσια γρ. βούτυρο, ένα νεροπότηρο ζάχαρη, δύο αβγά, δύο κουταλάκια μπέικιν, δύο βανίλιες, ανθόνερο, αλεύρι όσο σηκώσουν.
Ζύμη πολύ σφιχτή. Διακόσια ογδόντα γρ. ζαχαρούχο γάλα, εκατό πενήντα γρ. νερό, μισό κιλό κουβερτούρα.
Κάνετε τη ζύμη ως συνήθως. Τη βάζετε σε φορμάκια και κάνετε ένα μεγάλο λακκάκι στη μέση. Τα ψήνετε μέχρι να ροδίσουν. Μερικές ώρες πριν κάνετε το μείγμα με τη σοκολάτα ως εξής: Λιώνετε την κουβερτούρα σε μπεν-μαρί. Προσθέστε το γάλα που έχετε διαλύσει με το νερό και το βάζετε στο ψυγείο να παγώσει. Όταν παγώσει το βάζετε πάνω στα ψημένα παστιτσάκια μέσα στο λακκάκι.

Παστιτσάκια με μαρέγκα
Η ζύμη όπως η πάνω.
Μαρέγκα: εκατό είκοσι πέντε δράμια καρύδια, εκατό δράμια ζάχαρη, πέντε ασπράδια, βανίλια, ανθόνερο.
Χτυπάμε τα ασπράδια με τη ζάχαρη σφιχτή μαρέγκα και προσθέτομε τα καρύδια αλεσμένα, τη βανίλια και το ανθόνερο. Αυτά ψήνονται μαζί με τη ζύμη σε μέτριο φούρνο ή θερμοκρασία.

Φορμάκια
Ένα ποτήρι βούτυρο, ένα ποτήρι ζάχαρη, δύο αβγά, ένα μπέικιν, κι όσο αλεύρι σηκώσουν.
Όταν τα βάλομε στα φορμάκια βάζομε λίγη μαρμελάδα και φουρνίζομε
100 δράμια = 325 γρ.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στιγμές από την ιστορία της Πρωτομαγιάς στον κόσμο και στην Ελλάδα!

Του Σπύρου Δαράκη * Πρώτη του Μάη! Μια μέρα κόκκινη,...

Λούης Τίκας και Εργατική Πρωτομαγιά

Του Γιώργου Σταυρουλάκη, Οικονομολόγος-Συγγραφέας - Ανιψιός Λούη Τίκα Πρωτομαγιά. Παγκόσμια...

Σούδα: Το μυστικό του κρηπιδώματος Κ-14 και το θηριώδες Αϊζενχάουερ

Η βάση της Σούδας είναι ίσως η μοναδική βάση στη Μεσόγειο που...

Χανιά: Ένας 15χρονος ξυλοκόπησε τη γιαγιά του – Θύμα οικογενειακής βίας στο παρελθόν ο ανήλικος

Ένα απίστευτο περιστατικό ενδοοικοενειακής βίας με πρωταγωνιστή ανήλικο και...