24.8 C
Chania
Friday, May 3, 2024

Σπιτικές προτάσεις

Ημερομηνία:

Πατάτες ογκραντέν
Κόβομε στρογγυλές και πολύ-πολύ λεπτές φέτες τις πατάτες, τις μισοτηγανίζομε. Βουτυρώνομε το πυρέξ, βάζομε μια στρώση. Πασπαλίζομε με πολύ-πολύ τυρί τριμμένο. Από πάνω μια στρώση ζαμπόν. Πάλι πατάτες, τυρί, δύο κρέμες γάλακτος και μικρά κομματάκια φρέσκο βούτυρο. Ψήνομε σε χαμηλή θερμοκρασία για πολύ ώρα (περίπου στους 80-100 βαθμούς για 3-4 ώρες). Να λιώσουν οι πατάτες να γίνει ένα μείγμα μούρλια.

Μανιτάρια με κρέμα
500 γρ. μανιτάρια pleurottes, 100 γρ. βούτυρο, μισό ποτήρι κονιάκ, 200 γρ. κρέμα γάλακτος, μισό ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος, αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο μια πρέζα.
Λιώνουμε το βούτυρο, σοτάρομε τα μανιτάρια να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές. Τα σβήνομε με το κονιάκ, κλείνομε με καπάκι το τηγάνι και τα αφήνομε να απορροφήσουν όλο το υγρό. Προσθέτομε το αλάτι, το πιπέρι, το μοσχοκάρυδο, τον άνηθο. Τέλος την κρέμα. Τ’ αφήνομε ακόμα τρία λεπτά, σερβίρομε αμέσως αφού πασπαλίσουμε με λίγο ψιλοκομμένο άνηθο.

Σπανακόπιτα
Καθαρίζομε και πλένομε ένα κιλό σπανάκι. Το ζεματάμε, το στραγγίζομε και το κόβομε. Καθαρίζομε και πλένομε τρία μέτρια κρεμμύδια φρέσκα και μάραθα. Δυόσμο ένα ματσάκι και άνηθο. Τα κόβομε όλα και τα σοτάρομε σε μισή φλυτζάνα λάδι. Αλατίζομε και πιπερώνομε. Αφήνομε να σιγοψηθούν τα κρεμμύδια με τα μυρωδικά 10 λεπτά περίπου. Αναμειγνύομε με το σπανάκι. Όταν γίνει το μείγμα χλιαρό προσθέτομε μια φλυτζάνα τσαγιού τριμμένη φρυγανιά, 5 αβγά χτυπημένα, 250 γρ. μυζήθρα, φέτα 300 γρ. και μισό φλυτζάνι τσαγιού γάλα εβαπορέ αδιάλυτο. Αλείφομε με λάδι ένα ταψί 35άρι, στρώνομε το φύλλο σπιτικό, ό,τι μας αρέσει. Ή σφολιάτα ή 4-5 λεπτά φύλλα κάτω και άλλα τόσα πάνω ή απλό φύλλο χοντρούτσικο. Βάζομε την γέμιση, την σκεπάζομε με φύλλο, λάδι, σησάμι και φούρνο περίπου 1 ώρα στους 180 βαθμούς.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ