26.8 C
Chania
Παρασκευή, 29 Μαΐου, 2026

Σπιτικές προτάσεις

Ημερομηνία:

Ζύμες για μπουρέκια, πίτες
1)Ένα βιτάμ, μία φαρίνα κόκκινη, ένα γιαούρτι μικρό, λίγο αλάτι.
2)Ένα κρασοπότηρο λάδι, μία φαρίνα κόκκινη, ένα γιαούρτι, λίγο αλάτι, ένα κρασοπότηρο περίπου νερό χλιαρό.
Ζυμώνομε, αφήνομε μισή ώρα. Ταψί μεγάλο.
3)Ένα κιλό αλεύρι, λίγο λάδι, αλάτι, ένα φακελάκι ξερή μαγιά, νερό χλιαρό. Αφήνομε μισή ώρα τη ζύμη που έχομε ζυμώσει καλά. Την χωρίζομε στα δύο. Τέσσερα φύλλα λεπτά με το ένα κομμάτι, τέσσερα φύλλα με το άλλο κομμάτι. Το πρώτο φύλλο να είναι λίγο πιο παχύ και να προεξέχει απ’ το ταψί. Μία φλυτζάνα λιωμένη φυτίνη και λάδι. Λαδώνομε ένα – ένα τα φύλλα. Ρίχνομε τη γέμιση και από πάνω τα άλλα τέσσερα φύλλα καλά λαδωμένα. Πιάνομε το πρώτο κάτω φύλλο που το έχομε να προεξέχει και κλείνομε την πίττα.
4)Αλεύρι για όλες τις χρήσεις, λίγο λάδι, λίγο αλάτι, ένα σφηνάκι τσικουδιά, νερό χλιαρό. Ζυμώνομε, το αφήνομε σκεπασμένο μισή ώρα.
5)Ζύμη σφολιάτα, πολύ εύκολη. Ένα κιλό αλεύρι, ένα φλυτζανάκι λάδι, λίγη τσικουδιά, αλάτι, δύο κούπες νερό χλιαρό.
Ζυμώνομε καλά. Αφήνομε το ζυμάρι μισή ώρα να ξεκουραστεί, το χωρίζομε σε δύο μέρη. Κάθε μέρος σε έξι με επτά μπαλάκια.
Παίρνομε ένα μεγάλο πιάτο. Βάζομε αλεύρι. Τα έξι – επτά μπαλάκια τα κάνομε έξι επτά πίτες στο μέγεθος του πιάτου. Βάζομε ανάμεσα τους πολύ λιωμένη φυτίνη ή βιτάμ και τα τοποθετούμε στο πιάτο, το ένα πιτάκι πάνω στο άλλο. Στο τελευταίο πιτάκι, από πάνω δεν βάζομε βούτυρο. Επαναλαμβάνομε με το άλλο κομμάτι ζύμης ακριβώς την ίδια διαδικασία.
Βάζομε στο ψυγείο για μία με δύο ώρες.
Παίρνομε όλα μαζί τα πιτάκια του πρώτου πιάτο και με τον πλάστη τα πατάμε να γίνουν φύλλο και να προεξέχουν λίγο από το καλά λαδωμένο ταψί.
Ρίχνομε την γέμιση και σκεπάζομε με το φύλλο που έχομε ανοίξει με τα πιτάκια του δεύτερου πιάτου. Από πάνω ρίχνομε λάδι και ραντίζομε με νερό.
Χαράζομε μέχρι κάτω και ψήνομε στους 180 βαθμούς μία ώρα περίπου.
Για ένα δεκάλεπτο γυρνάμε την θερμοκρασία από κάτω.

Κολοκυθόπιτα
Διαλέγομε φύλλο.
Γέμιση: Πέντε μεγάλα κολοκύθια ξυσμένα, ένα ματσάκι άνιθο, μαϊντανό, ένα ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια, μισή φλυτζάνα λάδι, μία φλυτζάνα φέτα τριμμένη, μια φλυτζάνα κεφαλογραβιέρα τριμμένη, λίγο δυόσμο.
Σωτάρομε στο λάδι τα κρεμμυδάκια, τον άνιθο, τον μαϊντανό, τον δυόσμο και τα κολοκυθάκια μέχρι να μαραθούν. (τα κολοκυθάκια λεπτοκομμένα όπως για μπουρέκι) Κατεβάζομε απ’ τη φωτιά, αφήνομε να κυρώσου. Ρίχνομε τα τυριά και ανακατεύομε. Βάζομε σε ταψί τρία – τέσσερα φύλλα βουτυρωμένα ή ένα χονδρούτσικο. Απλώνομε την γέμιση, γυρνάμε τα φύλλα προς τα μέσα και το κάτω φύλλο προς τα πάνω, κλείνοντας την πίτα. (τρία φύλλα βουτυρωμένα ή ένα χονδρούτσικο και πάνω στην πίτα). Λαδώνομε, σισάμι, ραντίζομε με νερό, μέτριο φούρνο μία ώρα περίπου.

Κολοκυθόπιτα με γλυκοκολοκύθα
Δύο νεροπότηρα ξυσμένη και στυμμένη καλά κολοκύθα, ένα νεροπότηρο ελαιόλαδο, ένα νεροπότηρο φέτα, τυρί ή μυζήθρα, ένα νεροπότηρο διάφορα κίτρινα τυριά. Δυόσμο, τέσσερα αυγά, ένα πακέτο φαρινάπ ή ένα νεροπότηρο φαρινάπ.
Ανακατεύομε καλά, όλα μαζί τ’ απλώνομε όπως είναι σε ταψί πυρέξ βάζομε μπόλικο σισάμι και φουρνίζομε (είναι πολύ ωραία).

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Χανίων: «Θα μας βρουν απέναντί τους» στο συνέδριο των «θεσμών»

Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Χανίων καταγγέλλει το συνέδριο των «θεσμών» στα Χανιά στις 29/5, ζητώντας μέτρα για το κόστος παραγωγής και αναπλήρωση εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών.