Πατάτες ωγκραντέν
Κόβουμε στρογγυλές και πολύ λεπτές φέτες τις πατάτες. Τις μισοτηγανίζουμε. Βουτυρώνουμε πυρέξ, βάζουμε μια στρώση. Πασπαλίζουμε με πολύ –πολύ τυρί τριμμένο. Από πάνω μια στρώση ζαμπόν. Πάλι πατάτες, τυρί, 2 κρέμες γάλακτος και μικρά μικρά κομματάκια φρέσκο βούτυρο. Ψήνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία για πολύ ώρα.
Μακαρόνια ωγκραντέν
Ένα πακέτο μακαρόνια βίδες, 2 κιλά γάλα, μισό βιτάμ μισό κιλό φέτα τριμμένη, 3 αυγά και όσο τυρί θέλουμε και αλάτι.
Ζεσταίνω λίγο στο ταψί το γάλα με το βιτάμ να λιώσει και ρίχνω τα μακαρόνια και τα υπόλοιπα υλικά να ψηθούν.