Σαλάτα ζυμαρικών με πεπόνι: (για 6 άτομα)
Υλικά: 250 γραμμ. κοντό ζυμαρικό, 1 πεπονάκι γύρω στο ένα κιλό, 2 φέτες καπνιστό ζαμπόν (πάχους ½ εκ.), 4 κουταλιές ελαιόλαδο, 1 σκελίδα σκόρδο καθαρισμένη, μερικά φυλλαράκια βασιλικό ψιλοκομμένα, τον χυμό από 1 λεμόνι, χοντρό αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, φλούδες παρμεζάνας (προαιρετικά).
Εκτέλεση: Βράζετε το ζυμαρικό σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό. Το σουρώνετε και το βάζετε σε σαλατιέρα. Κόβετε το πεπονάκι στα δύο και βγάζετε με το ειδικό κουταλάκι το ψαχνό του σε μπαλάκια. Κόβετε το ζαμπόν σε μικρούς κύβους.
Προσθέτετε στη σαλατιέρα το ελαιόλαδο και ανακατεύετε. Ψιλοκόβετε το σκόρδο και το προσθέτετε στη σαλατιέρα με τα ζυμαρικά, μαζί με το πεπονάκι και το καπνιστό ζαμπόν. Πασπαλίζετε κατόπιν με τον βασιλικό. Ρίχνετε, τέλος, πιπέρι και τον χυμό λεμονιού. Προσθέτετε, αν θέλετε, την παρμεζάνα, ανακατεύετε και σερβίρετε τη σαλάτα χλιαρή ή δροσερή.
Σαλάτα τόνου με πιπεριές: (για 6 άτομα)
Υλικά: 1 πιπεριά κόκκινη, 1 πιπεριά πράσινη, 2 πιπεριές κίτρινες, 6 κουταλιές ελαιόλαδο, 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες, 1 φέτα ψάρι τόνο 750 γραμμ. περίπου, αλάτι χοντρό, 2 λεμόνια κομμένα σε τέταρτα.
Εκτέλεση: Προθερμαίνεται το φούρνο στους 200 βαθμός. Κόβετε τις πιπεριές στα δύο, κατά μήκος. Βγάζετε τους σπόρους, τις βάζετε τη μια δίπλα στην άλλη σε ταψί στρωμένο με αλουμινόχαρτο και τις ψήνετε στον φούρνο 50 λεπτά περίπου. Μόλις η φλούδα τους καψαλιστεί και μαυρίσει, τις βγάζετε από τον φούρνο, τις κλείνετε μέσα σε αλουμινόχαρτο και τις αφήνετε να κρυώσουν, για να μαλακώσουν με τον ατμό, και να μπορέσετε να τις ξεφλουδίσετε εύκολα.
Κόβετε τις ξεφλουδισμένες πιπεριές σε λωρίδες και τις βάζετε σε πιατέλα. Μαζεύετε τους χυμούς που έβγαλαν κατά το ψήσιμο και τους αναμειγνύετε με το ελαιόλαδο, εκτός από 1 κουταλιά που κρατάτε. Βάζετε στην πιατέλα με τις πιπεριές το σκόρδο, μαζί με το μίγμα του ελαιόλαδου.
Αλείφετε, με το ελαιόλαδο που κρατήσατε, ένα τηγάνι με αντικολλητική επένδυση και τηγανίζετε τον τόνο 7 λεπτά από κάθε πλευρά. Βγάζετε από το ψάρι την πέτσα και το κόβετε σε κομμάτια. Βάζετε τα κομμάτια του τόνου στις πιπεριές, πασπαλίζετε με αλάτι και σερβίρετε, μαζί με λεμόνια κομμένα σε φέτες.
Σαλάτα κοτόπουλου με τζίντζερ: (για 6 άτομα)
Υλικά: 4 στήθη κοτόπουλου, ½ λίτρο γάλα, 1 ώριμη ντομάτα, 3 μεγάλα μανιτάρια, 1 κομμάτι 2, εκ. ρίζα τζίντζερ, 20 γραμμ. βούτυρο λιωμένο, 200 γραμμ. κορυφές από βλήτα, 6 κουταλιές ελαιόλαδο, 2 κουταλιές ξύδι, 1 κουταλάκι σάλτσα σόγια, 2 κουταλιές ψιλοκομμένα μυρώνια, αλάτι και πιπέρι.
Εκτέλεση: Βάζετε τα στήθη κοτόπουλου, από την προηγουμένη να μαριναριστούν στο γάλα. Ξεφλουδίζετε και ψιλοκόβετε την ντομάτα. Ψιλοκόβετε τα μανιτάρια, καθαρίζετε το τζίντζερ και το κόβετε σε λεπτά σαν σπιρτόξυλα κομματάκια. Τα αφήνετε όλα κατά μέρος.
Αλείφετε με το βούτυρο το κοτόπουλο και το βάζετε στο γκριλ, σε σιγανή φωτιά, να ψηθεί και να διατηρηθεί ζουμερό 20 λεπτά περίπου. Το αφήνετε κατά μέρος. Πλένετε τα βλήτα και τα αφήνετε να στραγγίξουν.
Ετοιμάζετε βινεγκρέτ, χτυπώντας το ελαιόλαδο με το ξύδι, το αλάτι και το πιπέρι. Βάζετε τα βλήτα σε σαλατιέρα και τα ραντίζετε με 2 κουταλιές από τη βινεγκρέτ. Ραντίζετε τις ντομάτες και τα μανιτάρια με 1 κουταλιά από τη βινεγκρέτ και τα βάζετε και αυτά στη σαλατιέρα με τα βλήτα. Κόβετε σε μεγάλα κομμάτια το κοτόπουλο. Προσθέτετε στην υπόλοιπη βινεγκρέτ τη σάλτσα σόγιας και το τζίντζερ και περιχύνετε με το μίγμα το κοτόπουλο. Το βάζετε στη σαλατιέρα με τα υπόλοιπα λαχανικά, πασπαλίζετε με τα μυρώνια και σερβίρετε.