18.8 C
Chania
Saturday, April 27, 2024

“Το επόμενο μεγάλο άλμα στην ανθρώπινη ιστορία”: Στήβεν Χώκινγκ, Μαρκ Ζούκερμπεργκ και Ρώσος μεγιστάνας συνεργάζονται για να ανακαλύψουν νέο κατοικήσιμο πλανήτη | Βίντεο

Ημερομηνία:

Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος Yuri Milner είχε αποκαλύψει πέρυσι τα μεγαλεπήβολα σχέδιά του να ξεκινήσει μία ιδιαίτερα φιλόδοξη και πολυδάπανη προσπάθεια αναζητώντας εξωγήινη ζωή. Τώρα θέλει να κατασκευάσει και διαστημικά σκάφη νάνους για διαστρικά ταξίδια.

Ο Milner, σε κοινή ανακοίνωση στο One World Observatory στη Νέα Υόρκη μαζί με τον κορυφαίο Βρετανό κοσμολόγο και θεωρητικό φυσικό Stephen Hawking, παρουσίασε το Breakthrough Starshot, το ερευνητικό πρόγραμμα αξίας 100 εκατομμυρίων δολαρίων, με στόχο να θέσει τα θεμέλια για ένα ενδεχόμενο διαστρικό ταξίδι.

Η ανακοίνωση έγινε χθες την ημέρα της 55ης επετείου από στις 12 Απριλίου του 1961, όταν ο Yuri Gagarin έγινε ο πρώτος άνθρωπος που ταξίδεψε στο διάστημα και μπήκε σε τροχιά γύρω από τη Γη.

“Για πρώτη φορά στην ανθρώπινη ιστορία μπορούμε να κάνουμε περισσότερα από το να θαυμάζουμε απλώς τα αστέρια”, σημειώνει ο Milner. “Τώρα, μπορούμε να τα φτάσουμε στην πραγματικότητα”, σημειώνει και συνεχίζει λέγοντας πως η ιδέα τους βασίζεται σε τεχνολογία που είτε είναι ήδη διαθέσιμη ή ενδέχεται να είναι στο εγγύς μέλλον, ενώ οι τεχνικές δυσκολίες που υπάρχουν αναμένεται να ξεπεραστούν.

Είπε ο Milner:

“Όταν γεννήθηκα ήμασταν ως πλανήτης σε ένα αγώνα κούρσας για το ποιος θα φτάσει πρώτος στο φεγγάρι. Όμως σήμερα, το 2016, ξεκινάμε μία συνεργατική εξερεύνηση. Ένας κόσμος μαζί που προσπαθεί να πλησιάσει τον γαλαξία. Και αν αυτή η Αποστολή πετύχει, θα μας πει πολλά πράγματα τόσο για εμάς ως ανθρώπινο είδος, όσο και για τον γαλαξία Άλφα του Κένταυρου. Μόνο μέσω μίας τέτοιας πρόκλησης μπορούμε, όπως άλλοι πρωτοπόροι πριν από εμάς, να δούμε αν πραγματικά έχουμε την ικανότητα και τη φιλοδοξία να πετύχουμε. Για πρώτη φορά στην ανθρώπινη ιστορία μπορούμε να κάνουμε παραπάνω πράγματα από το να κοιτάζουμε απλά τα αστέρια. Μπορούμε να τα φτάσουμε. Είναι ώρα για το επόμενο μεγάλο άλμα στην ανθρώπινη ιστορία.”

Στο project να σημειώσουμε ότι συμμετέχει και ο ιδρυτής του Facebook Mark Zuckerberg, σε μία ιδιαίτερα φιλόδοξη προσπάθεια που πραγματικά θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς θα εξελιχθεί.

Διαβάστε τo μήνυμα του Stephen Hawiking στο facebook:

Δείτε το και μήνυμα του Mark Zuckerberg:

Το Άλφα του Κενταύρου, μια ομάδα τριών άστρων, απέχει από τη Γη περίπου 4,4 έτη φωτός ή 40 τρισεκατομμύρια χιλιόμετρα. Με τις σημερινές τεχνολογίες, το ταξίδι θα διαρκούσε γύρω στα 30.000 χρόνια. Επικεφαλής της νέας προσπάθειας είναι ο Δρ. Πιτ Γουόρντεν, πρώην διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου «AMES» της NASA στην Καλιφόρνια.

Όπως εξήγησε, η αποστολή θα περιλαμβάνει περίπου 1.000 μικρά διαστημικά σκάφη, καθένα σε μέγεθος σπιρτόκουτου, τα οποία αρχικά θα τεθούν σε τροχιά γύρω από τη Γη. Εκεί θα ξετυλίξουν «ηλιακά ιστία», μεγάλες επιφάνειες που δέχονται πίεση από το ηλιακό φως και ωθούν το σκάφος προς την αντίθετη κατεύθυνση. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όμως, η ώση που προσφέρει η ηλιακή ακτινοβολία δεν θα ήταν επαρκής -οι ερευνητές του σχεδίου σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν έναν ισχυρό πομπό λέιζερ για να επιταχύνουν απότομα τα ηλιακά ιστία μέχρι το 20% της ταχύτητας του φωτός.

Όταν το σμήνος των διαστημικών σκαφών φτάσει στον προορισμό του λίγα χρόνια αργότερα, θα πρέπει να ενημερώσει τη Γη και να μεταδώσει δεδομένα. Οι τεχνικές δυσκολίες ενός τέτοιου εγχειρήματος είναι τεράστιες, παραδέχονται οι ερευνητές, ελπίζουν όμως ότι θα ξεπεραστούν. Για τον καθηγητή Χόκινγκ, εξάλλου, η μετανάστευση του ανθρώπου σε άλλα αστρικά συστήματα είναι μακροπρόθεσμα η μόνη σωτηρία. Όπως είπε στο BBC, «η ζωή στη Γη αντιμετωπίζει κινδύνους από αστρονομικά φαινόμενα όπως οι αστεροειδείς και τα σουπερνόβα».

"google ad"

Δείτε την ανακοίνωση όπως μεταδόθηκε ζωντανά χθες:

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=c7VPHGjT8A4″]

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρέθυμνο: Κοινή ανακοίνωση φοιτητικών συλλόγων για την εισβολή αστυνομικών σε σπίτι φοιτήτριας

Με κοινή τους ανακοίνωση οι φοιτητικοί συλλόγοι Ψυχολογίας, Κοινωνιολογίας,...

Πορεία στις γειτονιές της Νέας Χώρας ενάντια στην ξενοδοχοποίηση στο Λόφο Καστέλι

Παρέμβαση - πορεία στην γειτονιά της Νέας Χώρας πραγματοποιήθηκε...

Ισπανία: Θα παραδώσει πυραύλους Patriot στην Ουκρανία

Η Ισπανία θα παραδώσει στην Ουκρανία πυραύλους για τα...

Wall Street Journal: O Πούτιν πιθανότατα δεν διέταξε τη δολοφονία του Ναβάλνι

Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι...