15.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Στήριξη της ΕΛΜΕ Χανίων στον αγώνα των καθαριστριών

Ημερομηνία:

Με ανακοίνωσή της η ΕΛΜΕ Χανίων τάσσεται δίπλα στον αγώνα των καθαριστριών.

Σημειώνουν σχετικά:

Το πρόβλημα υγιεινής και καθαριότητας στα σχολεία μας είναι εξαιρετικά σημαντικό και μας αφορά όλους: γονείς, παιδιά, εκπαιδευτικούς.

Η ΕΛΜΕ Χανίων ήδη από τον Οκτώβριο έχει τοποθετηθεί σε αυτό το πολύ σημαντικό ζήτημα με ανακοίνωση που εξέδωσε .

Οι εργαζόμενες στην καθαριότητα των δημόσιων σχολείων, είναι αυτές, που καθημερινά και μέσα σε αντίξοες συνθήκες  εδώ και πολλά χρόνια αγωνίζονται ώστε τα σχολεία των παιδιών μας να είναι καθαρά, προκειμένου οι μαθητές, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί να λειτουργούν σε ένα υγιές και ασφαλές περιβάλλον.

Η μεγάλη πλειοψηφία των καθαριστριών απασχολούνται σήμερα με συμβάσεις έργου και  από ανάγκη επιβίωσης έχουν αποδεχθεί μια  χαμηλότατη αμοιβή, η οποία καλύπτει μικρό μόνο μέρος της παρεχόμενης δουλειάς τους! Ενώ καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες (όπως και οι εργαζόμενες με αορίστου χρόνου σχέση εργασίας), το κράτος μέχρι τώρα τις θεωρεί εργολάβους καθαρισμού κατ’ αποκοπή, χωρίς δικαιώματα!

· Αμείβονται με 33,77 ευρώ μικτά τον μήνα για κάθε αίθουσα διδασκαλίας. Το σύνολο των μηνιαίων αποδοχών τους δεν ξεπερνά συχνά τα 300 Ευρώ, ασχέτως ωραρίου και με την υποχρέωση να παραδίδουν κάθε ημέρα το σχολείο καθαρό και ασφαλές.

· Δεν έχουν ούτε το στοιχειώδες δικαίωμα στην άδεια, στην ασθένεια, στη μητρότητα!!

· Αμείβονται μόνο για τις αίθουσες διδασκαλίας, χωρίς η αμοιβή αυτή να περιλαμβάνει την καθαριότητα των κοινόχρηστων χώρων (αυλές, τουαλέτες, διαδρόμους, γραφεία καθηγητών, εργαστήρια, αμφιθέατρα κ.λπ).

· Δεν λαμβάνουν όπως οι υπόλοιποι εργαζόμενοι δώρο Χριστουγέννων, Πάσχα και επίδομα άδειας.

· Το σύνολο σχεδόν των καθαριστριών είναι γυναίκες που στηρίζουν πολύτεκνες, μονογονεϊκές οικογένειες, προστατευόμενα μέλη με ειδικές ανάγκες κ.λπ.

Κι όμως, παρά τα παραπάνω, η Κυβέρνηση εφέτος αποφάσισε να προχωρήσει σε μείωση της ήδη πενιχρής αμοιβής τους κατά 10%. Προχωρά σε σημαντική μείωση του κονδυλίου που εντάσσεται στον Προϋπολογισμού του Υπουργείου Παιδείας και αφορά στην καθαριότητα των σχολείων μας, ενώ την ίδια στιγμή, οι καθαρίστριες είναι απλήρωτες από την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Ο αγώνας των καθαριστριών, για να μην μειωθεί η ήδη ελάχιστη αμοιβή τους, να πάρουν τα δεδουλευμένα τους, να μονιμοποιηθούν στις θέσεις εργασίας τους και να ενταχθούν όλοι οι εργαζόμενοι, χωρίς εξαιρέσεις, στα βαρέα και ανθυγιεινά, είναι και δικός μας αγώνας για να έχουμε καθαρά και ασφαλή σχολεία και εργαζόμενους, που να μπορούν να αμείβονται και να ζουν με αξιοπρέπεια.

Εκφράζοντας λοιπόν την αλληλεγγύη μας στηρίζουμε τον δίκαιο αγώνα τους και απαιτούμε:

"google ad"

· Άμεση μετατροπή των συμβάσεων έργου σε συμβάσεις αορίστου χρόνου – Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων καθαριστών/καθαριστριών, με σταθερή εργασία και πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα. Ένταξη όλων των εργαζομένων στην σχολική καθαριότητα στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.

· Αξιοπρεπείς όρους και συνθήκες εργασίας για τους/τις εργαζόμενους/ες στη σχολική καθαριότητα. Συμμετοχή τους στις αποφάσεις της σχολικής κοινότητας.

· Καμία περικοπή στις αμοιβές των συμβασιούχων καθαριστών/καθαριστριών. Άμεση πληρωμή όλων των δεδουλευμένων που δεν έχουν καταβληθεί ακόμα.

· Κανένας εργολάβος καθαρισμού ή συνεργείο μέσα στα σχολεία – Καμία σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...