19.8 C
Chania
Wednesday, April 24, 2024

Στα σκουπίδια το οραμα των μαθητών του 5ου Γυμνασίου και του 1ου Λυκείου Χανίων για τους δρόμους στα σχολεία τους – Κυκλοφοριακό λόγω δημιουργίας 3 πάρκινγκ

Ημερομηνία:

Οι μαθητές του 5ου Γυμνασίου και του 1ου Λυκείου Χανίων, του πιο ιστορικού σχολείου της πόλης μας, είχαν ένα διαφορετικό όραμα για τα σχολεία τους.

Σε μελέτη του 2014 οι μαθητές των σχολείων μαζί με εξειδικευμένους επιστήμονες σχεδίαζαν ένα άλλο δρόμο που θα ταιριάζει με τις ανάγκες τους. Ένα δρόμο που θα εμπεριείχε πεζόδρομους και ποδηλατόδρομους, κρεμαστούς κήπους, σημεία πρασίνου και σκίας στα οποία οι μαθητές θα μπορούσαν να συγκεντρώνονται να διασκεδάζουν ή και να διαβάζουν.

Όμως το όραμά τους σήμερα πετιέται στα σκουπίδια αφού η λύση που βρέθηκε για το οικόπεδο της πρώην ΑΒΕΑ, δε συμπεριλαμβάνει όσα αυτοί επιθυμούν.

Το τυφλό δρομάκι της οδού Καψωμένου, οδός χαμηλού κυκλοφοριακού φόρτου, τώρα μετατράπεται σε οδό μεγάλης κυκλοφορίας, αφού πλέον θα εξυπηρετούνται πλέον των 100 αυτοκινήτων χωρίς να συνυπολογίζονται αυτά που θα διέρχονται την οδό Κάναρη.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα και με έγγραφο της Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Χανίων, στην γύρω περιοχή θα ανεγερθούν τρία κτίρια από την “Επενδυτική Χανίων Α.Ε.”, ένα ξενοδοχείο 100 κλινών με υπόγειο πάρκινγκ 27 θέσεων, ένα ακόμα ξενοδοχείο 96 κλινών με υπόγειο πάρκινγκ 31 θέσεων και συγκροτήματα κατοικιών και καταστημάτων με υπόγειο πάρκινγκ 90 θέσεων.

Η είσοδος και η έξοδος των τριών αυτών πάρκινγκ θα ειναι στην έως τώρα χαμηλού κυκλοφοριακού φόρτου λόγω σχολείων οδό Καψωμένου.

Για το συγκεκριμένο ζήτημα επιστολή έστειλαν τα Δ.Σ. του Συλλόγων Γονεων και Κηδεμονων του 5ου Γυμνασίου και του 1ου Λυκείου Χανίων με αποδέκτη τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Χανιων αλλά και τους επικεφαλείς ολων των παρατάξεων.

Επισημαίνουν τον έντονο προβληματισμό τους και ζητούν να βρεθεί λύση.

Πιο αναλυτικά αναφέρονται τα εξής:

Οι σύλλογοι Γονέων και κηδεμόνων του 5ου Γυμν. Χανίων και του 1ου Λυκείου Χανίων, παρακολουθώντας τις εξελίξεις σχετικά με την οικοδόμηση των οικοπέδων  που γειτνιάζουν με τα σχολεία που φοιτούν τα παιδιά μας, σας κοινοποιούμε τα εξής:

Εν’ όψη της εφαρμογής του σχεδίου πόλεως, στη θέση του σχολικού συγκροτήματος των

5ου Γυμνασίου και 1ου Λυκείου Χανίων, εκφράζουμε τις ανησυχίες μας, για την ασφάλεια των μαθητών.

Η οδός Καψωμένου, από την οποία σήμερα αποκλειστικά εξυπηρετούνται τα σχολεία, μετά την διάνοιξή της μέχρι την οδό Κανάρη, θα έχει πολύ μεγάλο κυκλοφοριακό φόρτο.

Συγκεκριμένα τα τρία Δυτικά οικόπεδα, όπου έχουν 2η πρόσοψη στην εν λόγω οδό, θα εξυπηρετούνται επίσης από αυτήν. Πιο απλά, σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν ήδη κατατεθεί ( 09/ 02/2021) στην Υπηρεσία Δόμησης, πλέον των 100 αυτοκινήτων  θα εξυπηρετούνται επιπλέον… Χωρίς να συνυπολογίσουμε αυτά που απλά θα διέρχονται ανεβαίνοντας την Κανάρη.

"google ad"

Κι όλα αυτά, σε ένα δρόμο που μετακινούνται  περίπου 650 έφηβοι την ημέρα…

Παρακαλούμε για τις θέσεις και τις θετικές σας ενέργειες.

Τονίζουμε ότι ως γονείς και κηδεμόνες πρώτο μας μέλημα είναι η ασφάλεια των παιδιών .

Σημειώνουμε ότι επιστολή είχε σταλθεί και στον Δήμαρχο Χανίων κ. Παναγιώτη Σημανδηράκη, στις 15 Απριλίου, στην οποία μεταξύ άλλων ζητούσαν νέα συνάντηση ωστε να ληφθούν αποφάσεις πριν δημιουργηθούν τετελεσμένα:

Σε συνέχεια της ενημέρωσης μας, από εσάς αλλά και από άλλους αρμοδίους του Δήμου,  την 01 Απριλίου 2021 σχετικά με την ρύθμιση της κυκλοφορίας στο σχολικό συγκρότημα όπου συστεγάζονται το 5ο Γυμνάσιο και το 1ο Λύκειο Χανίων (πλέον 650 μαθητές), θεωρούμε ότι το θέμα χρήζει άμεσης ανταπόκρισης σας.

Είναι απαραίτητο να ορίσετε νέα συνάντηση μας, με την συμμέτοχή όλων των αρμοδίων υπηρεσιών του Δήμου, ώστε να ληφθούν αποφάσεις, …προ τετελεσμένων γεγονότων.

Σήμερα, είναι υπό έκδοση οικοδομικές άδειες στα 3 οικόπεδα δυτικά, που αφορούν 2 ξενοδοχεία 4* και άλλο πενταόροφο (διαμερίσματα – καταστήματα), τα οποία σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν υποβληθεί στη Υπηρεσία Δόμησης , έχουν είσοδο – έξοδο των οχημάτων (πλέον των 100) που επισκέπτονται  από την ίδια οδό,  που αποκλειστικά εξυπηρετούνται και τα σχολεία μας.

Είναι δεδομένο, ότι  κάθε άλλο παρά χαμηλού κυκλοφοριακού φόρτου, θα είναι η εν λόγω οδός, η οποία πέραν των σημερινών οχημάτων που ουσιαστικά είναι και αδιέξοδος, θα δέχεται επιπλέον ένα μεγάλο φορτίο και από την οδό Κανάρη, όταν ολοκληρωθεί η διάνοιξη της, σύμφωνα με την εγκεκριμένη πολεοδομική μελέτη.

Βεβαίως κάθε επένδυση στον τόπο μας είναι επιθυμητή, αλλά πιστεύουμε ότι η ασφάλεια των μαθητών στη εν λόγω θέση, είναι πρωτεύουσας σημασίας, και αδιαπραγμάτευτη !

Η μέχρι σήμερα πορεία σας στο Δήμο Χανίων, μας έχει δείξει ότι έχετε σε προτεραιότητα και την βιώσιμη αστική κυκλοφορία. Έτσι στα πλαίσια αυτά αναμένουμε ότι δεν θα επιμείνετε σε μια συμβατική κυκλοφοριακή μελέτη, αλλά με το ευρύτερο πνεύμα που σας διακρίνει, θα ενθαρρύνετε κάθε πρόταση αναβάθμισης της περιοχής, η οποία πέραν της αισθητικής και λειτουργικότητας, θα διασφαλίζει στο διηνεκές την ασφάλεια των μαθητών αλλά και των κατοίκων της περιοχής.

Σας υπενθυμίζουμε ότι ως γονείς και κηδεμόνες πρώτο μας μέλημα είναι η ασφάλεια των παιδιών .

Το αίτημα συνυπογράφεται από το Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων του 1ου Λυκείου Χανίων.

Δείτε εδώ και μία παρουσίαση που είχε γίνει το 2015 από την τότε μαθήτρια του 1ου Λυκείου Άννα Αποστολάκη για το όραμα των μαθητών για την ανάπλαση της οδού που τώρα μετατρέπεται σε σημείο εισόδου και εξόδου αυτοκινήτων σε χώρους πάρκινγκ:

 

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ