19.8 C
Chania
Monday, May 6, 2024

Στη Βουλή η τροπολογία για τον ΕΝΦΙΑ, εν μέσω αντιδράσεων

Ημερομηνία:

Στη Βουλή κατατέθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης η τροπολογία με την οποία εξαιρείται ο ΕΝΦΙΑ από την ρύθμιση των 100 δόσεων για οφειλές προς το Δημόσιο, ο ΕΝΦΙΑ. Για κίνηση που ξεπερνάει τα όρια της γελοιότητας έκανε λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τον χορό των ενδοκυβερνητικών αντιδράσεων άνοιξε ο Απόστολος Κακλαμάνης, διαμηνύοντας ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει την τροπολογία.Έφτασε τελικά στη Βουλή, παρά τις δεσμεύσεις των προηγούμενων ημερών για το αντίθετο, η τροπολογία με την οποία ορίζεται ότι από τις διευκολύνσεις του άρθρου 51 του νόμου 4305/2014 σχετικά με την τμηματική καταβολή των βεβαιωμένων οφειλών προς το Δημόσιο μέχρι την 1η Οκτωβρίου 2014, εξαιρούνται εκείνες οι οφειλές που δεν ήταν ληξιπρόθεσμες την 1η Οκτωβρίου 2014 και οι οποίες θα καθίστανται ληξιπρόθεσμες μέχρι την υποβολή της αίτησης του οφειλές (η δυνατότητα υποβολής αίτησης για υπαγωγή στη ρύθμιση λήγει στις 31 Μαρτίου 2015).

Αυτό σημαίνει ότι στη σχετική ρύθμιση των 100 δόσεων μπορεί να ενταχθεί μόνο η 1η δόση του ΕΝΦΙΑ, του Σεπτεμβρίου. Οι υπόλοιπες δόσεις του ΕΝΦΙΑ, ως μη ληξιπρόθεσμες, ή θα πληρωθούν ή θα μπουν στην πάγια ρύθμιση των 12-24 δόσεων.

 Ξεπερνάει τα όρια της γελοιότητας η απόσυρση

Σκληρή είναι η κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην υπαναχώρηση της κυβέρνήσης για το ζήτημα της ρύθμισης του ΕΝΦΙΑ. «Ξεπερνάει τα όρια της γελοιότητας και της πολιτικής αναξιοπιστίας η απόσυρση της διάταξης για τη ρύθμιση των χρεών προς τις εφορίες, μόλις λίγες ημέρες μετά την ψήφισή της και μόλις λίγες ώρες πριν ανοίξει το σύστημα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Η κυβέρνηση εγκλωβισμένη στον μνημονιακό της κατήφορο πλέον δεν μπορεί να κρατήσει ούτε τα προσχήματα. Καταργεί διάταξη, η οποία προέβλεπε ρύθμιση και των μη ληξιπρόθεσμων χρεών, της οποίας εδώ και ημέρες διατυμπάνιζε και πολυδιαφήμιζε τη χρησιμότητά της, σχετικά με την ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων» αναφέρει επίσης στην ανακοίνωση του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, η κυβέρνηση βρίσκεται μπροστά στο δίλημμα, είτε να ανοίξει άμεσα το σύστημα για αιτήσεις σύμφωνα με τις επιταγές της τρόικας αλλά αντίθετα με τις διατάξεις του νομού που η ίδια ψήφισε, είτε να καθυστερήσει τη διαδικασία μέχρι και αν καταφέρει να ξηλώσει τη διάταξη στο Κοινοβούλιο, βάζοντας τους βουλευτές της πλειοψηφίας να αναιρέσουν τον εαυτό τους εντός ολίγων ημερών.

«Πέρα από το φιάσκο του ΕΝΦΙΑ οι φορολογούμενοι πλέον θα υποστούν και τις παλινωδίες της συγκυβέρνησης σχετικά με τα χρέη. Άλλη μια μαύρη σελίδα προστέθηκε στο βιβλίο της φορολογικής βαρβαρότητας» καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωση του.

 Αντάρτικο από τον Απόστολο Κακλαμάνη

Επίθεση στον Υπουργό Οικονομικών εξαπέλυσε ο Απόστολος Κακλαμάνης κατηγορώντας τον Γκίκα Χαρδούβελη για απαξίωση της Βουλής και διαμηνύοντας ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει τη τροποποιημένη ρύθμιση για τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ.

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών σχετικά με τα αφορολόγητα ποσά που έχουν διαρρεύσει στο εξωτερικό, και λόγω της απουσίας του αναρωτήθηκε αν ο Υπουργός Οικονομικών φοβάται να έρθει στη Βουλή δηλώνοντας παράλληλα ότι ο ίδιος «δεν είναι ανθρωποφάγος».

Επιστρέφοντας στο θέμα ΈΝΦΙΑ, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής είπε ότι «η απαξίωση της Βουλής επιτρέπει στους δανειστές να ζητούν νόμο που μόλις τώρα ψηφίσαμε, να θέλουν τώρα να τον ψηφίσουμε διαφορετικά. Αυτό τώρα δεν θα γίνει τουλάχιστον από τον ομιλούνται. Η ψήφος μου στην κυβέρνηση είναι ψήφος ανοχής».

tvxs.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

14χρονος τραυματίστηκε σοβαρά από κροτίδα στα Χανιά – Χάνει δύο δάχτυλα

"Παρατράγουδα" σημειώθηκαν στα Χανιά, αμέσως μετά την Ανάσταση, καθώς...

H γενιά των 65άρηδων εργαζομένων – Το νέο τοπίο στο ασφαλιστικό

Σε αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης οδηγούν οι επικαιροποιημένες μελέτες των...

Πέθανε η φωνή των “Socrates”, Αντώνης Τουρκογιώργης

Θλίψη στον καλλιτεχνικό χώρο προκάλεσε η είδηση του θανάτου...