19.8 C
Chania
Monday, May 6, 2024

Τετραπλή καταδίκη της Ελλάδας από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Ημερομηνία:

Καταδικαστική ήταν η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την Ελλάδα για δύο υποθέσεις όπου διαπίστωσε απάνθρωπη μεταχείριση αλλοδαπών κρατουμένων και για άλλες δύο που αφορούσαν παραβίαση του δικαιώματος της περιουσίας.

Η πρώτη υπόθεση αφορούσε την προσφυγή του Τογιαμπαλι ΜD από το Μπαγκλαντές, ο οποίος συνελήφθη από τις ελληνικές Αρχές και κρατήθηκε, από τις 4 Ιανουαρίου έως και τις 15 Μαρτίου 2011, σε αστυνομικό τμήμα αλλοδαπών στην Θεσσαλονίκη, εν αναμονή της απέλασης του. Το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καταδίκασε την Ελλάδα για παραβίαση του άρθρου 3 της ΕΣΔΑ, με βάση το οποίο απαγορεύεται η απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση και την υποχρέωσε να του καταβάλει 8.000 ευρώ αποζημίωση για οικονομική βλάβη.

Προσφυγή είχε καταθέσει και ο ιταλικής υπηκοότητας Άρης Παπακωνσταντίνου, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε ισόβια για αδικήματα σχετικά με εμπορία ναρκωτικών και κρατείται στις φυλακές Αλικαρνασσού. Ο Άρης Παπακωνσταντίνου, που προηγουμένως είχε κρατηθεί στις φυλακές Κορυδαλλού και στις φυλακές των Πατρών, κατήγγειλε στο Δικαστήριο για τις συνθήκες κράτησης του, επικαλούμενος τον υπερπληθυσμό κρατουμένων, τις κακές συνθήκες υγιεινής και την έλλειψη αερισμού και φωτισμού στα κελιά. Το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τον δικαίωσε, καταδικάζοντας την Ελλάδα για απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση κρατουμένου και υποχρεώνοντας την να τού καταβάλει 18.200 ευρώ για ηθική βλάβη και να πληρώσει 2.000 ευρώ για δικαστικά έξοδα.

Στο διεθνές δικαστήριο είχαν προσφύγει και οι Κωνσταντίνα και Γεωργία Μπιμπί, των οποίων κτήματα γης απαλλατριώθηκαν το 1976 χωρίς να λάβουν αποζημίωση. Αφού εξάντλησαν όλα τα νομικά μέσα στην Ελλάδα, απευθύνθηκαν στο Στρασβούργο. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Ελλάδα για παραβίαση του δικαιώματος στην περιουσία και την υποχρέωσε να καταβάλει στις προσφεύγουσες αποζημίωση 10.000 ευρώ για χρηματική ζημιά, 3.000 ευρώ για ηθική βλάβη και 2.500 ευρώ για δικαστικά έξοδα και δαπάνες.

Η τελευταία υπόθεση αφορούσε την προσφυγή του Σπυρίδωνα Βάρβη και τους περιορισμούς οικοδόμησης και εκμετάλλευσης, που επιβάλλονταν από τις ελληνικές αρχές, στο ιδιόκτητο οικόπεδό του στην περιοχή Μαραθώνα. Στην κύρια απόφασή του, της 19ης Ιουλίου 2011, το Δικαστήριο είχε κρίνει ότι υπήρξε παραβίαση του δικαιώματος της περιουσίας και με τη σημερινή του απόφαση, υποχρέωσε την Ελλάδα να καταβάλει στον Σπυρίδωνα Βάρβη 50.000 ευρώ για υλική βλάβη.

tvxs.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

14χρονος τραυματίστηκε σοβαρά από κροτίδα στα Χανιά – Χάνει δύο δάχτυλα

"Παρατράγουδα" σημειώθηκαν στα Χανιά, αμέσως μετά την Ανάσταση, καθώς...

H γενιά των 65άρηδων εργαζομένων – Το νέο τοπίο στο ασφαλιστικό

Σε αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης οδηγούν οι επικαιροποιημένες μελέτες των...

Πέθανε η φωνή των “Socrates”, Αντώνης Τουρκογιώργης

Θλίψη στον καλλιτεχνικό χώρο προκάλεσε η είδηση του θανάτου...