29.8 C
Chania
Monday, July 8, 2024

Στη δημοσιότητα βίντεο από την “καλλιτεχνική δράση” Γερμανών αντιφασιστών στα Φλώρια Καντάνου | Βίντεο

Ημερομηνία:

Στις 22 Σεπτεμβρίου, ο Στεφάν και ο Χάουκε, μαζί με την Ούρσι, την Ίνγκριντ, την Τριανταφυλλιά και τον Μπέρνχαρντ, βρέθηκαν στα Χανιά. Όχι όμως για διακοπές.

Δραστήριοι στα αντιφασιστικά κινήματα της Γερμανίας, τα τελευταία χρόνια είναι ενεργοί και στο κίνημα για τις γερμανικές επανορθώσεις προς την Ελλάδα.

Με εκδηλώσεις που διοργανώνουν, συνεντεύξεις και αρθρογραφία,  ενημερώνουν τους πολίτες της Γερμανίας για την ιστορία της ναζιστικής κατοχής στην Ελλάδα και αγωνίζονται για να κρατήσουν τη μνήμη των γεγονότων ζωντανή. Αυτή που και στον τόπο μας ενίοτε λησμονούμε.

Η ύπαρξη ενός ναζιστικού μνημείου στον μαρτυρικό δήμο Καντάνου αποτέλεσε ένα σοκ για αυτούς και άλλους Γερμανούς αντιφασίστες.

Ο Στέφαν μας είχε πει:

“Όταν είδα το γερμανικό μνημείο δε μπορούσα να το πιστέψω! Στην επιγραφή του λέει: “έπεσαν για τη Μεγάλη Γερμανία”. Τετοιο μνημείο δε θα μπορουσε ποτέ να στηθεί στη Γερμανία!”

Έτσι, ταξίδεψαν ως τα Φλώρια Καντάνου.

Σκοπός τους;  Να στείλουν ένα μήνυμα, ότι τα μνημεία του ναζισμού δεν πρέπει να είναι πουθενά ανεκτά. Ούτε στη Γερμανία, ούτε στην Ελλάδα.  Πόσο μάλλον σε τόπους μαρτυρίου, όπως είναι η Κάντανος.

Aν κάτι κάνει εντύπωση, είναι η θέση του μνημείου. Καλοφτιαγμένο, με παγκάκι ώστε να μπορούν να καθίζουν οι επισκέπτες και να θαυμάζουν τη θέα, δεσπόζει από ψηλά και είναι σα να επιβλέπει το αντίστοιχο, αρκετά πιο λιτό στην κατασκευή, μνημείο με τα ονόματα των νεκρών των Φλωρίων που βρίσκεται απέναντί του, κάτω στο δρόμο, δίχως καμία προστασία.

Το μνημείο στα Φλώρια δεν είναι τυχαίο.

Δημιουργήθηκε το 1941 για να τιμήσει τη μνήμη 14 στρατιωτών της Βέρμαχτ που πέθαναν στην περιοχή. Για την κατασκευή του οι ναζί χρησιμοποίησαν πέτρες από τα σπίτια που έκαψαν στην Κάνδανο. Τα λείψανα των στρατιωτών έχουν προ πολλού μεταφερθεί στο γερμανικό νεκροταφείο στο Μάλεμε. Όμως οι βετεράνοι αλεξιπτωτιστές συνεχίζουν να έρχονται κάθε χρόνο στην επέτειο της Μάχης της Κρήτης.

Εκείνη τη μέρα όμως το επισκέφθηκαν αντιφασίστες.

Σήμερα, κι ενώ έχουμε μπει στον Δεκέμβρη, ανέβηκε και ένα σχετικό βίντεο από τη δράση των ακτιβιστών. Ντυμμένο με τη μουσική του τραγουδιού “Αλήτης” του Killah P., του δολοφονηθέντες από μέλη της Χρυσής Αυγής Παύλου Φύσσα, στο βίντεο περιγράφεται η δράση καθώς βλέπουμε πλάνα από τους ακτιβιστές και φωτογραφίες των μνημείων.

Δείτε το βίντεο:

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=y-Wx3O-SXyI”]

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κρήτη: Ανταγωνισμός μεγάλων διεθνών αλυσίδων με επενδύσεις σε νέα ξενοδοχεία

Με επενδύσεις σε νέα ξενοδοχεία στην Κρήτη μεγάλες διεθνείς...

Στάση εργασίας στο νοσοκομείο για τις απειλές σε γιατρό μετά από θάνατο ηλικιωμένου

Σε βάρος των γιατρών στο τμήμα επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ)...

Αυτοοργανωμένο μουσικό φεστιβάλ “Back to Base” από τα παιδιά του Μουσικού Σχολείου Χανίων

Την Τετάρτη 10 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί για τέταρτη χρονιά...