20.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Στον ΟΗΕ οι καταγγελίες της Ρωσίας για “βρώμικα όπλα” της Ουκρανίας

Ημερομηνία:

Η Ρωσία έδωσε στη δημοσιότητα πρόταση ψηφίσματος που κατέθεσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και ζητεί την σύσταση ειδικής επιτροπής που θα ερευνήσει την ανάπτυξη εργαστηρίων βιολογικών όπλων των ΗΠΑ στην Ουκρανία. Το σχέδιο εγγράφου, που δημοσιεύεται στο TASS, θα τεθεί προς συζήτηση στη συνεδρίαση του Συμβουλίου αύριο, 27 Οκτωβρίου.

Η Ρωσία καλεί τον ΟΗΕ «να συστήσει επιτροπή αποτελούμενη από ειδικούς από όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για να διερευνήσει την καταγγελία Ρωσικής Ομοσπονδίας σχετικά με τη συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Σύμβαση [για τα Βιολογικά Όπλα] στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων των βιολογικών εργαστηρίων στο έδαφος της Ουκρανίας, επίσης, να υποβάλει στο Συμβούλιο έκθεση σχετικά με το θέμα, έως τις 30 Νοεμβρίου 2022, και να ενημερώσει τα κράτη που έχουν υπογράψει τη Σύμβαση στην 9η Διάσκεψη που θα διεξαχθεί στη Γενεύη από τις 28 Νοεμβρίου μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου 2022». Οι πρώτες αναφορές από τη Μόσχα σε ανάπτυξη βιολογικών όπλων από το Κίεβο είχαν γίνει τον περασμένο Μάρτιο, έναν μήνα μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Παράλληλα η Ρωσία κατέθεσε στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες τις καταγγελίες για «ανάπτυξη βρώμικης πυρηνικής βόμβας από το Κίεβο» και ζητεί διεθνή έρευνα υπό το Συμβούλιο Ασφαλείας και για αυτές τις καταγγελίες, ενώ εκφράζει επιφυλάξεις για την αποστολή κλιμακίων του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας στην Ουκρανία. Τόσο οι καταγγελίες για βιολογικά όπλα όσο και οι νέες για πυρηνικά, έχουν απορριφθεί από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Γαλλία, ως ψευδείς.

Ο σύμβουλος Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε ότι θα υπάρξουν συνέπειες εάν η Μόσχα προχωρήσει σε χρήση πυρηνικών με πρόσχημα τις καταγγελίες της για βρώμικα όπλα της Ουκρανίας.  «Η Ρωσία δεν πρέπει να χρησιμοποιήσει ψευδή προσχήματα για περαιτέρω κλιμάκωση» τόνισε και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. Η Κίνα, που είναι το πέμπτο μόνιμο μέλος του ΣΑ του ΟΗΕ δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο.

Η αποστολή κλιμακίων της ΔΟΑΕ στην Ουκρανία, ανακοινώθηκε χθες από τον Οργανισμό, μετά από επίσημη πρόσκληση του Κιέβου (του υπουργού Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα) «προκειμένου να καταρριφθούν οι καταγγελίες της Μόσχας». Ο ΔΟΑΕ υπάγεται στον ΟΗΕ και διατηρεί αποστολή στον πυρηνικό σταθμό Ζαπορίζια, που είναι υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο ΕΠΙ ΓΗΣ IV, την Παρασκευή 29 Μαρτίου στην Ηλεία ο Χανιώτης ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης

Ο σπουδαίος ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης πτυχιούχος της Γεωπονικής Σχολής...