15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Το χριστεμπόριο της ιερής… παντόφλας

Ημερομηνία:

Aπό το facebook του Νίκου Μπογιόπουλου

Για τη νέα μπίσνα με την… ιερή παντούφλα του Αγιου Σπυρίδωνα στην Κοζάνη θα τα δείτε εδω

-Το 2013 πήρανε την… ιερή παντόφλα του Αγ. Διονυσίου, την τοποθέτησαν σε ειδική λάρνακα στο κεντρικό σαλόνι του «ΝΗΣΟΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ» για τις – καθόλου επουράνιες αλλά απολύτως επίγειες – ανάγκες της ναυτιλιακής εταιρείας (δείτε εδω)

– Το 2015 πήρανε δυο πλαστικές παντόφλες βαλμένες σε ξύλινη θήκη υπό μορφή λειψανοθήκης και μια εικόνα του Αγίου Παϊσίου (αυτός έχει και ιερά…κάστανα), τις τοποθέτησαν σε τραπέζι σε Ναό στη Λεμεσό και καλούσαν τους πιστούς να τις… προσκυνήσουν (δείτε εδω).

– Το 2016 οι βόλτες της… ιερής παντόφλας του Αγιου Σπυρίδωνα (είδαμε τούτες τις μέρες ότι σουλατσάριζε στην Κοζάνη) ευλογήθηκαν κι από το Αγιο Ορος αφού φτάσανε μέχρι το Βατοπαίδι (δείτε εδω)

– Το 2017 (και καθ’ εκάστην ανά την Ελλάδα) είχαμε στην Κυψέλη, και μάλιστα υπό την Ιερα Αρχιεπισκοπή Αθηνών, τις “ἑορταστικὲς λατρευτικὲς ἀκολουθίες (όπου) ὑπῆρχε πρὸς προσκύνησιν ἡ ἱερὰ ἐμβάδα (=παντόφλα) τοῦ Ἁγίου (Γερασίμου – μεγάλη η χάρη του), ποὺ ἔφερε ταπεινὸς προσκυνητὴς τοῦ Ἁγίου, προκειμένου καὶ οἱ ἐνορίτες μας νὰ λάβουν τὴν ἁπτὴ εὐλογία τοῦ Ἁγίου μας” (δείτε εδω).

– Και βεβαίως το θέμα εδώ δεν είναι η πίστη των ανθρώπων. Αλλά η αξιοποίησή της για το… μάρκετινγκ των θεομπαιχτών.

(*) Για να ξέρετε, πάντως, και για να μην πάει το μυαλό σας στο κακό, άμα από πανήγυρη σε πανήγυρη δείτε… άλλες παντούφλες του Αγιου Σπυρίδωνα, δεν φταίει που όσοι τις βγάζουν για προσκύνημα είναι χριστέμποροι. Οχι. Οι πολλές (και διαφορετικές παντούφλες – όλες ιερές) οφείλεται στο ότι ο Αγιος, παρότι πάνε 17 αιώνες από τότε που πέθανε, συνεχίζει να κάνει… βόλτες: “Ο άγιος Σπυρίδωνας πολλές φορές βγαίνει από την εκκλησιά του στην Κέρκυρα, που είναι το λείψανό του, και γυρίζει τη θάλασσα και τη στεριά, για να κάμει καλά και να βοηθήσει εκείνους που τον επικαλούνται. Γι’ αυτό χαλάει τα υποδήματά του, και είναι αναγκασμένοι να του τ’ αλλάζουν κάθε τόσο.“ (Νικόλαος Πολίτης, “Παραδόσεις”)

(*) η φωτο από Γέρων Παΐσιος: Κλασικές εικονογραφημένες ιστορίες

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ