ΚΟΣΜΟΣ

Στο Ιράν πεθαίνουν κατά εκατοντάδες από τον κορωνοϊό αλλά οι ΗΠΑ του Τραμπ διατηρούν τις κυρώσεις

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο δεν απέκλεισε κατηγορηματικά χθες Τρίτη το ενδεχόμενο η Ουάσινγκτον να εξετάσει την άμβλυνση των κυρώσεων που επιβάλλει στο Ιράν και άλλες χώρες για να επιτρέψει την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, χωρίς ωστόσο να δώσει την παραμικρή ένδειξη πως όντως θα προχωρήσει σε τέτοια κίνηση.

Η δήλωσή σηματοδοτεί απλώς μια αλλαγή του τόνου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που επικρίνεται για τις κυρώσεις και τη σκληρή στάση που συνεχίζει να τηρεί, ακόμη και μετά την έκκληση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να υπάρξει προσωρινή αναστολή τους.

Ο Πομπέο επανέλαβε ότι η ανθρωπιστική βοήθεια εξαιρείται από τις συντριπτικές κυρώσεις που επιβάλλουν οι ΗΠΑ στην Ισλαμική Δημοκρατία αφότου ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να αποσύρει τη χώρα του από το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ), τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν.

Ωστόσο το εύρος των αμερικανικών κυρώσεων αποθαρρύνει χώρες και εταιρείες από τη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας στο Ιράν, χώρα που συγκαταλέγεται σε αυτές που πλήττονται πιο βαριά από την πανδημία.

Ερωτηθείς εάν κάποια στιγμή η Ουάσινγκτον θα επανεξετάσει τη στάση της και θα χαλαρώσει τις κυρώσεις, ο αμερικανός ΥΠΕΞ απάντησε: «Αξιολογούμε όλες τις πολιτικές μας μόνιμα, οπότε η απάντηση στο ερώτημα εάν θα το επανεξετάζαμε ποτέ είναι ‘φυσικά’».

Όταν του είχε τεθεί ξανά η ίδια ερώτηση την 20ή Μαρτίου, ο Πομπέο είχε περιοριστεί να πει πως οι αμερικανικές κυρώσεις δεν αφορούν ιατρικά προϊόντα και άλλα αγαθά ανθρωπιστικής φύσης.

Η Ουάσινγκτον συνεχίζει την εκστρατεία «μέγιστης πίεσης», πολιτική με στόχο το Ιράν να σταματήσει τις κατ’ αυτήν «κακόβουλες» δραστηριότητές της στα πεδία της πυρηνικής ενέργειας, της ανάπτυξης βαλλιστικών πυραύλων και της αναδιαμόρφωσης των πολιτικών και των στρατιωτικών ισορροπιών στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Η Τεχεράνη κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι ασκούν «τρομοκρατία» εμποδίζοντας την παράδοση ιατρικού και φαρμακευτικού υλικού, κατηγορία στην οποία η εκπρόσωπος του Πομπέο, η Μόργκαν Ορτέιγκους, αντέτεινε μέσω Twitter: «σταματήστε να λέτε ψέματα (…). Δεν φταίνε οι κυρώσεις. Φταίει το καθεστώς».

Η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία εξήγαγαν ιατρικά αγαθά στο Ιράν, προχωρώντας στην πρώτη συναλλαγή με την αξιοποίηση του μηχανισμού που δημιούργησε η Ευρώπη για να μπορεί να κάνει εμπορικές συναλλαγές και να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στην Ισλαμική Δημοκρατία παρακάμπτοντας τις αμερικανικές κυρώσεις, ανακοίνωσε το Βερολίνο.

Ο Τζον Όλτερμαν, αναλυτής στο ινστιτούτο μελετών CSIS της Ουάσινγκτον, εκτίμησε πως η μεταβολή του τόνου του Πομπέο ήταν μάλλον αντίδραση στην κίνηση των Ευρωπαίων.

«Το ότι αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο αποτελεί μια προσπάθεια να κρατήσει την Ευρώπη στο πλευρό» των ΗΠΑ, εξήγησε ο Όλτερμαν, πρόσθεσε όμως πως θεωρεί απίθανο το να υπάρξει πράγματι αλλαγή πολιτικής της κυβέρνησης Τραμπ. «Στο σημερινό περιβάλλον, οι πιθανότητες είναι πολύ μικρές, αλλά το περιβάλλον μεταβάλλεται συνεχώς», ανέφερε.

Ο Πομπέο επικρίνεται ακόμα και εντός ΗΠΑ για τη στάση του όσον αφορά τις κυρώσεις στο Ιράν. Τις τελευταίες εβδομάδες, οι κυρώσεις έγιναν επανειλημμένα ακόμη πιο αυστηρές, με σκοπό να γίνει ακόμη πιο δύσκολο η Τεχεράνη να εξάγει πετρέλαιο.

«Ο Πομπέο μοιάζει να βλέπει την επιδημία ως ένα χρήσιμο μέσο για να επιτείνει τη ‘μέγιστη πίεση’», παρατήρησε ο Τζάκσον Ντίελ, αρθρογράφος της εφημερίδας The Washington Post, σε κείμενό του που δημοσιεύθηκε την Κυριακή, πριν διερωτηθεί: «Για ποιον λόγο;».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Η μαντινάδα του Κρητικού προπονητή του Παναιτωλικού Γιάννη Πετράκη που δάκρυσε ενώ ο κόσμος τον αποθέωνε

Ο Γιάννης Πετράκης είπε on camera τη μαντινάδα του μετά τη διασφάλιση της παραμονής του…

3 hours ago

Ρέθυμνο: Κοινή ανακοίνωση φοιτητικών συλλόγων για την εισβολή αστυνομικών σε σπίτι φοιτήτριας

Με κοινή τους ανακοίνωση οι φοιτητικοί συλλόγοι Ψυχολογίας, Κοινωνιολογίας, ΠΤΠΕ, ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Κρήτης καταγγέλουν…

5 hours ago

Πορεία στις γειτονιές της Νέας Χώρας ενάντια στην ξενοδοχοποίηση στο Λόφο Καστέλι

Παρέμβαση - πορεία στην γειτονιά της Νέας Χώρας πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το μεσημέρι μετά από…

5 hours ago

Ισπανία: Θα παραδώσει πυραύλους Patriot στην Ουκρανία

Η Ισπανία θα παραδώσει στην Ουκρανία πυραύλους για τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot, όπως επιβεβαίωσε,…

5 hours ago

Wall Street Journal: O Πούτιν πιθανότατα δεν διέταξε τη δολοφονία του Ναβάλνι

Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πιθανότατα δεν διέταξε τη…

5 hours ago

Γάζα: Υποδομές και περίθαλψη τέλος – Βρέφος πέθανε από τη ζέστη

Ένα κοριτσάκι βρέφος πέθανε από την υπερβολική ζέστη στη Ράφα, καθώς η άνοδος της θερμοκρασίας…

5 hours ago

This website uses cookies.