13.8 C
Chania
Tuesday, March 19, 2024

Στο στόχαστρο η άδεια της επένδυσης στον Παλίγκρεμνο

Ημερομηνία:

Στο Διοικητικό Εφετείο Χανίων εκδικάστηκε η προσφυγή σε βάρος της απόφασης της Υπηρεσίας Δόμησης Ρεθύμνου να δώσει άδεια για την κατασκευή υπόσκαφων ενοικιαζομένων διαμερισμάτων στον Παλίγκρεμνο του Πλακιά στο Ρέθυμνο.

Όλα τα επιχειρήματα – κατά και υπέρ – της κατασκευής τουριστικού καταλύματος υπόσκαφων ενοικιαζομένων διαμερισμάτων στον Παλίγκρεμνο στον Πλακιά Ρεθύμνου αναπτύχθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Εφετείου Χανίων.

Το διοικητικό εφετείο (αρμόδιο να διερευνά τη νομιμότητα των αποφάσεων της διοίκησης- υπηρεσιών) εξέτασε την αίτηση του Δήμου Αγ. Βασιλείου έξι Ορειβατικών Συλλόγων, οικολογικών οργανώσεων, πολιτιστικών συλλόγων και της Ένωσης Ξενοδόχων Νότιων Περιοχών Ρεθύμνου σε βάρος της Υπηρεσίας Δόμησης (ΥΔΟΜ) Ρεθύμνου ζητώντας την ακύρωση της άδειας οικοδομής για τα υπόσκαφα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα.

Η βασική αιτιολογία ήταν πως τα τουριστικά καταλύματα βρίσκονται σε οικόπεδο εκτός σχεδίου πόλης, δεν έχουν πρόσωπο σε κοινόχρηστη, νόμιμη οδό όπως προβλέπει η νομοθεσία επομένως η Υπηρεσία Δόμησης δεν θα έπρεπε να δώσει την άδεια.

Οι συνήγοροι της επένδυσης

Οι συνήγοροι του επιχειρηματία μεταξύ άλλων αναφέρθηκαν σε μελέτη του Μουσείου Φυσική Ιστορίας που ζητάει να μην γίνει η επένδυση σημειώνοντας πως είναι «προσχηματική και κατασκευασμένη» και ότι «είναι αδύνατον να βγει μελέτη σε 20 ημέρες και να αναφέρεται σε επικίνδυνα γεωλογικά φαινόμενα από την επένδυση αυτή, όταν οι εργασίες θα γίνουν με βάση όλα όσα προβλέπει η αντισεισμική νομοθεσία».

Τόνισαν πως «αντίθετα με όσα γράφονται στο διαδίκτυο δεν πρόκειται για ξενοδοχειακή μονάδα αλλά τρία υπόσκαφα διαμερίσματα που πληρούν τους κανόνες προστασίας, δεν θίγουν το ανάγλυφο (βρίσκονται 80 μέτρα από την άκρη του γκρεμού)». Αφήνοντας αιχμή για το Δήμο Αγ. Βασιλείου παρατήρησαν πως κάνει την προσφυγή για να δείξει προσχηματικό ενδιαφέρον για το τμήμα αυτό του Πλακιά όταν στο υπόλοιπο επικρατεί πλήρης ασυδοσία. Παρατήρησαν επίσης πως ανάλογες εργασίες έχουν γίνει σε υπόσκαφες κατασκευές στη Σαντορίνη και δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα.

Οι δικηγόροι δήμου και οργανώσεων

Οι δικηγόροι του Δήμου και των περιβαλλοντικών οργανώσεων αναφέρθηκαν στη νομοθεσία που όπως είπαν είναι ξεκάθαρη και δεν επιτρέπει την οικοδόμηση σε εκτός σχεδίου οικόπεδα που δεν έχουν πρόσβαση σε κοινόχρηστη οδό. Υπογράμμισαν πως η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας γνωμοδότησε αρνητικά ως προς το έργο καθώς αλλοιώνει το φυσικό περιβάλλον και ότι ζητάει να απαγορευτούν οι μόνιμες κατασκευές. Αναφορά έγινε και στο ατύχημα τον Οκτώβριο στην Αγία Φωτιά στο Λασίθι όπου έπεσε βράχος πάνω σε υπόσκαφο διαμέρισμα σκοτώνοντας μια γυναίκα.

Οι δικηγόροι επισήμαναν ότι αν επιτραπεί η κατασκευή αρχικά των τριών υπόσκαφων διαμερισμάτων «θα δοθεί το μήνυμα ότι μπορεί κάποιος να κτίσει πάνω στο βράχο του Παλίγκρεμνου» και θα ακολουθήσουν και άλλες τέτοιες κατασκευές. Απαντώντας στις αναφορές των συναδέλφων τους τόνισαν πως και στη Σαντορίνη από κάποια στιγμή και μετά δεν επιτράπηκε να κτίζονται παντού υπόσκαφα, ενώ ο συνήγορος του Δήμου σημείωσε πως δεν είναι ικανοποιημένος ο εντολέας του για τη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή του Πλακιά αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει η κατάσταση να χειροτερεύσει ακόμα περισσότερο.

Στο χώρο των δικαστηρίων βρέθηκαν και πολίτες που αντιτίθενται στη κατασκευή των υπόσκαφων τουριστικών διαμερισμάτων.

goodnet.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρωσία: Ο Πούτιν ξανά πρόεδρος με 88% των ψήφων – Εξασφάλισε πέμπτη θητεία

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συγκέντρωσε το 87,97% των ψήφων στην εκλογική διαδικασία...

«Τσουνάμι» στο Μαξίμου από το «Newsletter Gate» – Κατατέθηκε η πρώτη αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου

Χιονοστιβάδα εξελίξεων έρχεται για την κυβέρνηση μετά τη «θυσία» του...